Зам.-министърка на Асен Василев незаконно е притискала шефа на АДФИ за изводите по доклад: Както иска министърът!

Зам.-министърка на Асен Василев незаконно е притискала шефа на АДФИ за изводите по доклад: Както иска министърът!

„Както иска министърът“. Това е едно от обясненията, с които заместник-министърът на финансите Милена Райкова изисква от вече бившия директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция да видоизмени, и ако трябва да задържи доклад от инспекция проведена във варненската болница „Света Марина". В имейл кореспонденция, с която „Гласове“ разполага, в продължение на няколко дни през януари заместник-министър Райкова обяснява на Стефан Белчев кое е незаконно в предмета на инспекцията и изисква от него да спре инспекцията до изясняване на спорния казус. Натискът касае инспекция, проведена във варненската Университетска многопрофилна болница „Света Марина“, която по информация на „Гласове“ е приключила.

Съдържанието на имейлите показва незаконен опит за политическа намеса в работата на независим орган и натиск неговия ръководител да наруши закона, защото резултатите не са политически изгодни. Случващото се съвпада с пазарлъците за ръководства на регулаторите и показва, че Продължаваме промяната проявяват същия апетит за употреба на регулаторите с цел постигане на политически цели и разправа със съперници, в който обвиняват т. нар. партии на статуквото. Нарушенията на закона започват с чл. 10 от Административнопроцесуалния кодекс. 

Чл. 10. (1) Административният орган осъществява производството самостоятелно. По-горестоящ орган не може да изземе за решаване въпрос от компетентността му, освен ако това е предвидено със закон.

(2) Не може да участва в производството длъжностно лице, което е заинтересовано от изхода му или има с някои от заинтересованите лица отношения, пораждащи основателни съмнения в неговото безпристрастие. В тези случаи по свой почин или по искане на някой от заинтересованите то може да бъде отведено.

Поведението на Милена Райкова показва, че в ролята си на заместник-министър опитва да намеси Министерство на финансите като по-горестоящ орган, какъвто не е, но и да беше пак няма право, а с кореспонденцията (виж по-долу) ясно показва, че опитва да защити интереса на министъра, което противоречи на алинея втора от същия чл. 10.

„В допълнение – ако няма каквато и да е възможност, спри инспекцията с твоя заповед до изясняване на спорния казус. Подчертавам, че тази инспекция създава прецедент и може да породи множество порочни практики при разходване на публични ресурси без прилагане на ЗОП. А това създава проблем за министъра на финансите. И след като в АДФИ се стига до различно заключение от това, което са комуникирали от АОП е нормално да запознаете МФ с тази ситуация за да се изяснят обстоятелствата и да се стигне до консенсус, който е безспорен. Преди доклада да стигне до проверявания обект разбира се! Защото инспекторите в АДФИ не са ЕТ, а са част от администрацията на МФ, за чиито действия носи крайна отговорност министъра.
Затова при спорния казус трябва да се приключат всички необходими проверки в рамките на МФ, които ще поискам“, се казва  един от имейлите.

Освен опит за намеса в работата на АДФИ, се иска и от нейния директор да наруши Закона за държавната финансова инспекция. В чл. 17 от закона за АДФИ се посочват сроковете в които един доклад се придвижва към публикуване, сроковете засегнатите лица да възразят и т.н. Да се иска от директора на АДФИ спиране на доклада, би довело до нарушение на чл. 17.

Ето кореспонденцията от снимките под статията:

22 Януари 2024 г.  17:14 ч.

От [email protected]
До [email protected]
Копие до: [email protected] [email protected]

Относно: Света Марина

Стефан, моля да представиш информация за ФИ на Болница Света Марина – резюме, доклада, кой е извършил контрол на качеството на инспекцията, кой юрист е съгласувал?
Възлагането чрез процедура инхаус е незаконосъобразно и ние всички знаем това! АОП написаха две писма по темата до възложителя. Министър Василев затова възложи инспекцията. Само АДФИ ли има друго мнение? Ще го проверим в детайли, ти започни твоята проверка от сега Милена

23 Януари 2024 г.  15:14 ч.

От [email protected]
Привет отново.
Изпращам и подробно резюме на констатациите.
Поздрави

 

23 Януари 2024 г.  18:36 ч.
От [email protected]

Стефан, прочетох внимателно и продължавам да твърдя, че това не може да е възлагане инхаус, защото 120 млн. не е цената на „услугата доставка“, а е цената на „доставка на стоката“ лекарства. Това е начин за заобикаляне на закона, точно както АПИ възложи инхаус на Автомагистрали строежа на пътищата, който те превъзложиха. Което наложи и промяната в ЗОП със забраната на превъзлагането, именно за да няма превратно тълкуване.
Не ми е работа да споря и да обяснявам това, но ми е изключително неприятно да се поставя под съмнение указание на АОП. Отново подчертавам, че АОП и АДФИ са администрации към МФ, т.е. последствията от техните действия са свързани с държавната политика в областта на ЗОП на един и същи министър. Недопустимо е това разделение и това ще го променим.
Очаквам доклада от финансовата инспекция, за да извърша проверките, които очаква министъра.
Милена

24 Януари 2024 г. 10:12
От [email protected]
До [email protected]
Копие до: [email protected] [email protected]

В допълнение – ако няма каквато и да е възможност, спри инспекцията с твоя заповед до изясняване на спорния казус. Подчертавам, че тази инспекция създава прецедент и може да породи множество порочни практики при разходване на публични ресурси без прилагане на ЗОП. А това създава проблем за министъра на финансите. И след като в АДФИ се стига до различно заключение от това, което са комуникирали от АОП е нормално да запознаете МФ с тази ситуация за да се изяснят обстоятелствата и да се стигне до консенсус, който е безспорен. Преди доклада да стигне до проверявания обект разбира се! Защото инспекторите в АДФИ не са ЕТ, а са част от администрацията на МФ, за чиито действия носи крайна отговорност министъра.
Затова при спорния казус трябва да се приключат всички необходими проверки в рамките на МФ, които ще поискам.
Изключително неприятана ситуация
Милена Райкова

 

24 Януари 2024 г. 10:50
От [email protected]
Докладът е връчен на 17 януари, съгласно заповедта за инспекция. В момента текат срокове за становище/възражение и тече процедура по чл. 17 от ЗДФИ, след което ще се издаде заключение.
Крайно ми е обидно да се сравнява една институция с традиции с ЕТ. Хората, които ме познават, и с които съм работил знаят, че аз мога да нося отговорност и ако нещата, които са отразени в доклада са порочни на минутата ще отида при министъра със заявление.
Не знам обаче за обратната ситуация...

Поздрави

24 Януари 2024 г. 18:42
От [email protected]
До [email protected]
Копие до: [email protected] [email protected]
Институцията си е наред, Стефан. Може би трябва пак да прочетеш имейла ми.
Но много процеси трябва да се променят за да се избегнат подобни ситуации.
А този доклад със заключението ще бъде проверен от специалисти, компетентни по ЗОП, извън АДФИ. Както иска министъра.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Дивергент

  27 Фев 2024 16:24ч.

  Асен Василев лъже най-безочливо за инфлацията! Този човек трябва да бъде пр**есен пред парламента, защото краде от спестяванията на хората със 18% на година! Посолството го пази, за да ни набута в еврозоната. Това е. Толкова е просто. Поради спешност, се налага да вкарат електронните ваучери изпреварващо, които са на практика CBDC и дигитално евро. Това е обир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  27 Фев 2024 19:35ч.

  Притискала го е в ъгъла и му е обяснила как го иска Василев !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За принос към въвеждането на еврото и CBDC - специален бонус за заслужилите

  27 Фев 2024 16:30ч.

  Екзекуция с глад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  27 Фев 2024 18:26ч.

  CBDC = електронни ваучери в нашият случай. После просто ще сменят валутата на евро и ще добавят още ограничения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  27 Фев 2024 16:38ч.

  Някой да не би да е учуден или изненадан?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сладка власт

  27 Фев 2024 17:08ч.

  Не е ясно дали има мейли. Но по подобна идея при Хинков Агенцията е фалшифицирала проверката на Курило и са спасили гъза на скапаната директорка и скапания шеф на 2 РУ. Измамната приверка е дадена по план на прокуратурата и така са заъворили преписките. Хинков е много много престъпен. Затова бяга

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Представи доказателства!

  27 Фев 2024 21:04ч.

  Ние на "голи обвинения" не вярваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ми е работа, но

  27 Фев 2024 21:26ч.

  Тук се иска еднакво разглеждане на определен казус, който се тълкува различно от АОП и АДФИ, а те са под шапката на МФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи