Зам.-министър Мирослав Маринов: Дърва за тази зима ще има

Зам.-министър Мирослав Маринов: Дърва за тази зима ще има

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Дърва за тази зима ще има, увери пред БНР Мирослав Маринов - зам.-министър в МЗХ с ресор "Гори". След миналогодишната истерия с дървата за огрев, за тази година той успокои:

"Тази година пазарът се успокои, горивата са на нормална цена. Задоволяването на населението върви ритмично, нямаме проблеми по места, дори имаме преизпълнение на количествата от миналата година, която беше изключителна. Още от пролетта започнахме да задоволяваме населението ритмично с дърва за огрев. Към този момент данните показват, че вече над 47% ние сме задоволили от количествата, които са заявени при нас. Имаме налични количества на склад, които очакват хората да си ги закупят". 

По думите му миналогодишното презапасяване с дърва ще е от полза за тази зима. 

"За тази година са предвидени 1,422 млн. пространствени кубика дърва. От тях около 300 хил. пространствени кубика са продажба на корен. От склад сме предвидили 1,130 млн. кубика. Ще има достатъчно. Има дърва. Няма напрежение никъде по места", категоричен бе Маринов в интервю за предаването "Преди всички".

Кметът на Чепинци Мустафа Брахимбашев заяви, че тази година проблем с дървата нямат. Според него обаче има някои законови "недомислици", които обслужват интересите на някои фирми. Той призова да не се товарят хората с "излишни глупости": 

"Тази година няма проблем с дървата, но цената мисля, че е твърде висока. Мисля, че това идва от високите държавни такси, които плащаме на Горско стопанство. В момента дървата вървят от 1200 до 1400 лв. с транспорта за 10 кубика букови дърва, което е високо". 

Според зам.-министър Маринов обаче тази цена е нормална. "Цените при нас са различни и зависят от мястото на добиване на дървесината, вида на дървесината, транспорта до населеното място. В планинските села, в отдалечените райони цената е по-ниска отколкото в областните градове - това си има своето обяснение, защото там местното население традиционно и заплащането е по-ниско, и тези хора работят в горите и аз смятам, че тази политика е правилна и тези хора трябва да получават дървесина за огрев, за собствени нужди на по-ниска цена", обясни той.

Според него хората трябва да могат да получават толкова дърва, колкото са им необходими, за да се отопляват през целия зимен период, и да няма ограничение в количеството:

"Ако се приеме до 10 плътни кубика в един бъдещ период, няма да има проблем. Това ще задоволи нуждата. Това е работило от промяната в закона от 2011 г. до промяната в закона сега през февруари без проблем, не е имало прекомерна сеч, извънредна сеч". 

Относно горещините и опасностите от пожари, Мирослав Маринов посочи, че е опасно в югоизтока, в районите на Кърджали, Хасково, Стара Загора. 

"Готовността на нашите колеги е много висока. Те дават дежурства постоянно. До момента, тази година, са възникнали 196 пожара. Опожарените площи възлизат на 15 840 дка. Само 1284 дка от тях са върхови пожари. Върхови са пожарите, при които пожарът обхваща и короните на дърветата. Тогава щетите са много големи", отбеляза той и добави, че в сравнение с данните от предишни години, обхванатите от пожари декари са по-малко. 

По думите му обаче средната растителност е много висока. Зам.-министърът очаква опасности в края на лятото и есента.

За двата пожара край пазарджишкото село Карабунар от преди 10 дни има подозрения, че са умишлени, предаде кореспондентът на БНР в Пазарджик Невена Петров. Огнената стихия тогава обхвана землищата на четири села, като част от първите къщи на населените места бяха застрашени от опожаряване. За да не се стигне до това, бе ангажиран целият състав на областната противопожарна служба в Пазарджик, лесничеи и много доброволци. Накрая се наложи включването и на хеликоптер. Най-странното е, че пожарите в този район винаги започват от едно и също място по едно и също време - в края на месец юли. Този цикъл предизвиква подозрението, че пожарите са умишлени. Мястото е общинско пасище и там никой не ходи да чисти стърнища или да пие бира, каза кметът на Карабунар Иван Каменарски.

Най-странното е, че след бързото овладяване на първия пожар, пламва нов - пак от същото пасище, но другата, не засегната от огъня страна. 

Една от лансираните версии е, че общинското място ежегодно се пали с цел продажба на по-евтина цена. Според кмета това е абсурдно.

Пожарите са едно от големите предизвикалата за областната противопожарна служба, тъй като теренът в региона е начупен от много дерета и гори, които са трудно достъпни и за пожарникарите, и за машините. 

В основната част летните пожари са предизвикани от хора, било по небрежност или умишлено. Кметът на Ветрен Радослав Лютаков също забелязва цикличност при пожарите. Преди няколко дни там изгоряха над 3 хиляди декара сухи треви и 50 декара смесена гора.

И докато във Ветрен се допуска, че пожарите се предизвикват без умисъл, то в Карабунар са категорични, че са жертва на пироман, който всяко лято поставя под риск къщите им. 

Обмисля се на рисковите места да се монтират и камери.

В предаването "Преди всички" зам.-министър Маринов потвърди, че според горската статистика човешката небрежност е причина за над 95% от пожарите в страната. 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Дърва ще има, но дървото е за вас

    11 Авг 2023 18:51ч.

    Не ви ли е срам в 21 век така възторжено да ни обяснявате, че “дърва за огрев ще има”, като че ли сте осигурили възможност на всяко семейство за екскурзия до Луната? Вместо да се похвалите, че сте повишили доходите на хората, че сте газифицирали всички населени места, че сте осигурили евтин газ за битово потребление, вие най-тържествено и самодоволно ни обявявате: “Дърва за огрев ще има”. И ние какво сега, как да не ви обичаме и уважаваме? Аз ще ви “уважа” обязателно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Авг 2023 19:08ч.

    спрете сечта ще се превърнем в пустиня и свлачище не използваите дървата за купуване на гласове зимите вече ще са меки и не е необходимо да сечете а да засаждате нови дървета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спрете сечта

    11 Авг 2023 22:54ч.

    Борба с климатичните промени. Ами първото нещо, кнето трябва да се направи е да се спре изсичането на дървета и да се започне скоростно залесяване на колкото се може по големи терени, дори и в населените места. А за хората и промишлеността, евтин ток от атомни електроцентрали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златният Милион

    12 Авг 2023 3:29ч.

    Така ще заживеете в комфорт и битов уют, и ще започнете още повече да се размножавате, а нас това не ни устройва. Целта ни е точно обратната: да ви държим в перманентен и покачващ се стрес, страх, несигурност и недоимък, в безпросветност и тотална дезориентация, докато очистим тотално планетата от безполезната, излишна, вредна и опасна човешка биомаса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи