Зам.-държавният секретар на САЩ: България е отличен съюзник - и наш, и в НАТО

Зам.-държавният секретар на САЩ: България е отличен съюзник - и наш, и в НАТО

Заместник - държавния секретар на Съединените щати Уенди Шърман даде интервю за БНР и предаването "Събота 150".

 

"Съединените щати продължават да се надяват, че руският президент Владимир Путин ще направи правилния избор и ще избере дипломацията, деескалацията на напрежението и мира в Европа - въпреки че действията му не са окуражаващи". Това заяви в интервю за БНР заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман.

 

България се показва като отличен съюзник на Съединените щати, заяви Уенди Шърман:

 

„България е просто страхотна, тя беше и е отличен съюзник - и наш, и в НАТО. Силата и дълбочината на партньорството ни в областта на сигурността се отразява във всичките общи военни учения и тренировки, на които България беше домакин през последната година - като Defender Europe, в което участваха над 2000 съюзнически военни въпреки пандемията“.

 

Нашите силни двустранни отношения не се изразяват само със сътрудничество в областта на сигурността. Страните ни напредват в постигането на амбициозни цели като предоставяне на икономически възможности на гражданите ни, укрепване на енергийната диверсификация в България, насърчаване на иновациите и технологиите, подобряване на здравеопазването и инфраструктурата, зелената икономика и затвърждаване на споделения ни ангажимент да се придържаме към демократичните ценности.



Тази седмица високопоставена българска делегация беше на посещение във Вашингтон и в още три града на различни места в Съединените щати, за да проучи как страните ни могат да си взаимодействат за подобряване на енергийните доставки за България. Според нас има голям потенциал за партньорство през следващите години. Съветникът на Държавния департамент Дерек Шолей отделно беше преди няколко дни в София с цел надграждане на нашето партньорство".



НАТО и Европейският съюз демонстрираха забележително твърдо единство и решимост, в резултат на което Русия досега получава тъкмо обратното на това, което заяви, че иска - алиансът да се изтегли от източния си фланг. Не се ли притеснявате обаче, че това единство може и да се окаже не чак толкова твърдо пред евентуално истинско изпитание - ако се наложи да реагират със санкции срещу Русия?

 

"Съгласна съм с вас, че солидарността на съюзниците и партньорите ни е на безпрецедентно ниво. Тя съответства на предизвикателствата, пред които сме изправени. Нямам никакво съмнение, че всички разбираме мащаба на кризата и че тя изисква да откликнем солидарно и решително. На Съвета НАТО-Русия беше невероятно - 30 страни заявиха на руснаците - "Ние сме единни!" - за суверенитета, териториалната цялост и правото на всички да избират сами бъдещето си. Беше наистина забележително!



Тази солидарност е налице и днес. И очаквам, че ще устои на цялата криза. Всички се надяваме все пак президентът Путин да направи по-добрия избор - за себе си, за страната си и за бъдещето на цяла Европа. Както знаете, ние предложихме преговори по важни за него въпроси, за да гарантираме сигурността на Русия, която е част от Европа, и общата европейска сигурност. Надяваме са да вземе правилното решение".

 

Европа ще пострада значително в случай, че Москва реши да използва петрола и природния си газ като оръжия. България може да е сред най-тежко пострадалите страни при такъв сценарий. Достатъчни ли ще са планираните компенсаторни мерки, за да бъдат неутрализирани пораженията?



Работим с държави и копмании по цял свят, за да гарантираме енергийните доставки. Разбираме притесненията и искаме да смекчим ценовия шок, за да защитим американците, Европа и глобалната икономика. Без съмнение нарушаването на енергийните доставки през Украйна ще засегне най-остро газовия пазар в Европа. Затова насърчаваме нашите европейски партньори да координират планирането си, включително как да бъдат използвани наличните запаси. Търсим и допълнителни обеми газ от алтернативни източници - Северна Африка, Близкия изток, Азия и Съединените щати.



Преговаряме и с големи компании за природен газ по целия свят, за да разберем дали имат капацитет и желание да увеличат временно добива и да насочат допълнителните обеми към европейски клиенти. Японците вече обявиха, че ще изпратят втечнен газ на Европа. Говорим и с доставчици на втечнен газ, за да разберем дали са достатъчно гъвкави условията в договорите им, за да бъдат насочени определени обеми към Европа.

 

Подкрепяме конкретно и усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки - да не разчита на един единствен източник. Диверсификацията спомага за защитата на българския суверенитет. И в края на краищата означава по-надеждни доставки и по-ниски цени за българите", каза за БНР заместник - държавния секретар на Съединените щати Уенди Шърман.

 

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • 3 кила банани

    19 Фев 2022 11:17ч.

    партньорство с подобна сила и дълбочина няма еквикуролация в историята ни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляв Нежен Демократ

    19 Фев 2022 11:27ч.

    Американската мечта и демокрация е пробита. Пълно е с бедни, прости, неграмотни, без застраховки, без зъби, зле облечени, дебели, просяци и наркомани, и всички тези ги учат, ЧЕ СА НОМЕР 1 В СВЕТА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „България е просто страхотна"

    19 Фев 2022 11:47ч.

    Много похвали много нещо. Вчера от президента на Тамбукту, днес от заместник държавен секретар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • женски Бил на снимката

    19 Фев 2022 12:31ч.

    Това лице ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-рх

    19 Фев 2022 13:00ч.

    Форумът е изключен под другите статии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    19 Фев 2022 13:16ч.

    Мазни ни се, защото ще им трябва пушечно месо за планираната война в Украйна срещу Русия, та белким баламите й захапят голия бастун. Надява се други да им поемат дълговете и престъпленията, които извършиха срещу целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо не?

    19 Фев 2022 14:08ч.

    Урсула фон дер Лайен: Русия иска да пренапише правилата на световния ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да Ви имам съюзника

    19 Фев 2022 14:49ч.

    Оглозган до кокал от вашата демокрация.Русия ще се обединява с Китай,а вие с изтормозената България.Браво добър стратегически ход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Фев 2022 15:15ч.

    Преведено на български: България е послушно куче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Death Star. Звездата на смъртта е най-мощното оръжие на Империята.

    19 Фев 2022 15:23ч.

    Почти 20 години след влизането си в НАТО България няма боеспособна армия! Не само това, тя няма боеспособна армейска част, с размери над взвод или рота! 2% от БВП - за какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи