Захарова сравни политиката на ЕС спрямо Сърбия със "сватба, започваща с изневяра"

Захарова сравни политиката на ЕС спрямо Сърбия със "сватба, започваща с изневяра"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова сравни политиката на Европейския съюз към Сърбия със „сватба, започваща с изневяра“, предаде ТАСС.

Захарова коментира, че влошаването на ситуацията в Косово е започнало веднага след организирането на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Албания. На срещата беше приета Декларацията от Тирана, която поддържа стремежа на Западните Балкани да се присъединят към ЕС.

„С отделна точка (ЕС) определя в Декларацията от Тирана, че сепаратистко Косово (както и Сърбия) се намират "на европейския път". Трябва ли да се учудваме, че буквално по-малко от седмица по-късно косовските сепаратисти започнаха въоръжена ескалация и силови провокации“, каза Захарова.

Тя добави, че „с една ръка ЕС води Белград към "прекрасното бъдеще", а с другата се занимава с антисръбски провокации. (…) Това е предателство от самото начало. Като сватба, която започва с изневяра“.

Северно Косово продължава да бъде блокирано, а косовските сърби са на барикадите в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич десети ден подред, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Исканията на сърбите по барикадите са да се освободят арестуваните им съграждани - бившите полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович.

Училищата в региона бяха затворени през последната седмица, но днес учениците от основните училища се връщат в клас, докато останалите остават в онлайн обучение.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ЕВРОИДИОТ

    19 Дек 2022 15:07ч.

    ЕС е една задруга на мазни бакали, готови да продадат и майка си за зелено и гей радости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи