Захариева: Възможно е МС да отмени ветото за РС Македония без съгласието на парламента

Захариева: Възможно е МС да отмени ветото за РС Македония без съгласието на парламента

"Очевидно премиерът прави някаква външна политика, за която МВнР не знае и ми направи впечатление, че министър Генчовска не присъства на голяма част от посещенията. Когато и двамата са в РСМ и когато Петков има среща с техния премиер, е странно, че Генчовска не присъства". Това коментира Екатерина Захариева - депутат от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър, по БНТ. През седмицата министър Теодора Генчовска обяви, че България води две външни политики по отношение на Северна Македония – на МВнР и на екипа по външна политика на премиера Кирил Петков.

Захариева смята, че Кирил Петков е поел ангажимент за падане на ветото за еврочленството на РСМ. "Знаем, че преди няколко дни министър Буяр Османи каза в техните медии, че се готви някакъв документ, който е почти готов за подписване, но аз лично го разбирам, че очаква да се подпише на междуправителственото заседание", каза тя. По думите ѝ ГЕРБ имат информация, че се подготвя ново междуправителствено заседание в началото на месец май.

"Ангажиментът, който очевидно министър-председателят е поел, ще доведе до това, че съгласието, което България години наред поддържа, ще се разруши. Той не смее да го каже на всеослушание в България, защото знае, че повечето българи ще го сметнат за национално предателство. Захариева обясни, че юридически е възможно МС да промени преговорната рамка и да каже "да" за падането на ветото пред Европейския съвет без съгласието на парламента.

"Надявам се, че няма да успее, защото все пак има декларация на парламента. Ако не иска да разрушава това национално съгласие и ако не иска българските граждани да го мислят за национален предател, е по-добре да дойде в парламента и да чуе какво казват народните представители", заяви депутатът.

Екатерина Захариева разказа и за вчерашната среща на българската делегация със сънародниците ни в РСМ. "Нашите сънародници бяха притеснени и имаха ясни послания към премиера – България да вдигне ветото само когато техните права са гарантирани".

Според Екатерина Захариева управлението е в пълно неразбиртелство - само си бламира партиите, разрушава кворумите в комисиите - а обикновено опозицията прави това. Депутатът коментира и закриването на специализираните съд и прокуратура. "Ако спецправосъдието беше бухалка, ние най-много щяхме да искаме неговото закриване", подчерта Захариева.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

  • helleborus

    17 Апр 2022 19:32ч.

    "Нашите сънародници бяха притеснени и имаха ясни послания към премиера – България да вдигне ветото само когато техните права са гарантирани". Всички в Македония са наши сънаРОДници, затова не е ясно как нашите сънародници ще гарантират правата на нашите сънародници. Когато си национален предател, отричащ се от кръвта си, не се прави на нещо различно от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Апр 2022 22:31ч.

    Това ще доведе до вот на недоверие и полет до Канада, където ще може да ходи без охрана и никой няма да слуша простотиите му ...............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Апр 2022 10:00ч.

    Полетът до Канада няма да отмахне вината на поколението ни, което официално е ПОИСКАЛО българите в Македония да се отрекат от българския си произход. И ги оставя без произход, без история, без език и без бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    17 Апр 2022 19:35ч.

    Тито и репресивния комунистически режим се бореха точно за това, с тази цел те измъчваха българите в Македония, да може, когато отидат българи от България, да се чувстват като малцинство сред българите в Македония. С упоритите усилия на всички партии, включая ВМРО, България днес ще повтори това издевателство над истината и нашия род.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    17 Апр 2022 20:29ч.

    Големият въпрос не е ли, че така се чувстват и българите в България с трайна непоносимост помежду си? Аз например ненавиждам всичките си съседи и комшии, до един пост комунистически безотговорни богаташи/престъпници и нещастници! Където е имало атеистичен комунизъм, там общество няма и не може да има, само завист и злоба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами, само завист и злоба е имало и преди комунистите и освобождението на България от турско робство.

    17 Апр 2022 22:43ч.

    Само завист и злоба (вековната злоба на роба) е имало и преди 9-и септември 1944 г. Само завист и злоба има и сега, когато капиталистите са наричани от малоумните злобари за "комунисти"! Завист и злоба не си спомням да е имало през 60-е, 70-е и 80-е години на 20-и век, т.е. когато имаше социализъм - реален или нереален.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Апр 2022 9:49ч.

    Големият въпрос е, че в правото, включая небесното законодателство, семейството, отговорността и отношението към него, са регламентирани и има последствия. Т.е. човек, който е манипулиран да мрази баща си и майка си, да се отрича от произхода си, извършва грях. И със сигурност върху него ще има някакви съдби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Апр 2022 9:52ч.

    А иначе човек може да греши по много начини. Единственото учение в света, което разграничава личността на човека от личността на греха, който живее в него, е християнството. Чиято цел е да се бори с едното, точно за да спаси другото. Затова гнева, който изпитват християните спрямо природата на злото, не съдържа омраза към човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Апр 2022 20:08ч.

    Тя затова и партията на Янев се готви за Май... ще предадат България и ще направят рокадата с "Правилната" Партия! ... на докараните безродници няма да им дреме, че са предали българските интереси, те си гушнаха милионите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    17 Апр 2022 20:14ч.

    Говори се, че за 24май ще бъде вдигнато ветото и Кирчо и македонците ще ходят заедно в Рим при папата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    18 Апр 2022 8:04ч.

    Естествено ще отменят ветото/отдавна е решено и предплатено.../ и ако изобщо има протест у нас- ще има няма неповече от 50 човека. За разлика с Гърция навремето, където на два пъти излязоха по милион души. Макетата разбраха какво ги чака и си подвиха опашката и дума вече не смеят да обелят срещу гърците. Забравиха и античност и щуротии. Но при нас от трима четирима са продажници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    18 Апр 2022 8:45ч.

    Обаче името Македония си запазиха, та не знам кой направи по-големи отстъпки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Апр 2022 9:46ч.

    Гърците нямат какво да е право над името Македония, те не са траки. А името Ма-к-едония означава на тракийския език Земята-на-едоните. Всеки знае, още от родословието на Ной, че траките и гърците сме наследници на различни двама внука на Ной. Гърците идват по тези земи, на които траките живеем от памтивека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов, Б

    18 Апр 2022 11:53ч.

    Нека ловенето на шарани за изборите наесен започне сега. Македонската идея купува гласове, а борбата срещу вятъра носи политически активи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи