Йотова: Политическата класа е изчерпана, песимист съм за третия мандат

Йотова: Политическата класа е изчерпана, песимист съм за третия мандат

Следвайте ни в Телеграм

Песимист съм, че ще има стабилно правителство с третия мандат. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в Калофер отхвърлянето на предлагания от "Продължаваме Промяната" проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели.

"Политическата класа е изчерпана. Как партиите ще променят себе си зависи от тях самите, но промяна трябва да има. Песимист съм че ще има правителство в третия мандат. Ако има, то ще бъде с много временен характер, с елементи на задкулисие, с много договорки, с много различни компромиси и с много политически отстъпки", каза вицепрезидентът. 

Според нея е очевидно, че ще трябва отново да се мине през избори.

Вицепрезидентът отбеляза, че не е успяла да чуе дебата в Народното събрание, а по думите ѝ там между редовете се разбира дали вече има уговорки между част от политическите партии, дали ще направят компромиси и ще направят ли стабилно правителство.

Тя подчерта, че не приема тезата, че след избори нещата отново ще са същите. Те ще са същите, ако продължим да правим същите грешки като избиратели, посочи Йотова. Според нея, ако всеки един си направи равносметка какво е видял от началото на миналата година, ще си направи много точен извод как да реагира, на кого да даде гласа си и какво да изисква от политиците. Тези скандали, насъсквания между личности и партии в парламента, обезверяват хората и ги карат да си остават по домовете, допълни вицепрезидентът.

Отворили сме много сериозно кутията на Пандора с разделението, омразата и противопоставянето помежду ни, каза Йотова. Тя отбеляза, че дебатът, който се води в Народното събрание, отношението между институциите и случващото се в последните месеци, показва, че до голяма степен политическата класа е изчерпана. Според нея, ако политическите партии искат да оцелеят, трябва да направят промяна. Никой няма право да си присвоява думичката "промяна" и да си я закичва в името на своята политическа формация, защото промяната е процес, който трябва да обхване всички нас, допълни тя, цитирана от БТА.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Калофер по повод отбелязването на 175- годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

В Калофер Богоявление има още по-голяма стойност, защото това е ден, в който в едно се сливат християнската вяра в човека и чутовният подвиг на един българин, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при честването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Преди 175 години тази свята българска земя ражда един гений – талант, една бурна личност, която бележи българската история. Един човек, който остави трайните следи от Козлодуй до Околчица, следи, по които всеки един от нас трябва да мине, заяви тя.

Много неща са написани за Ботев, но когато човек се замисли, си казва – има още много, което трябва да знаем за Ботев. Това е защото Ботев живее във всеки един от нас, смята тя. Той е част от разума, от сърцето и от кръвта ни, затова всеки от нас го преоткрива, каза още Илияна Йотова.

Този образ винаги ще бъде жив, винаги ще има какво да кажем за Ботев и за какво да му се поклоним, добави вицепрезидентът. По думите й той е символ на свободния човек.

Според нея трябва да помним Христо Ботев и да предаваме паметта занапред. Всяка нация има своите герои, с които възпитава поколенията. За България Левски и Ботев ще бъдат завинаги в нашата памет и нашето съзнание, каза в словото си Илияна Йотова.

Ако днес Ботев беше жив, как щеше да изглежда неговата политическа зима, попита вицепрезидентът и призове всеки от нас да си отговори на този въпрос. „Неговото послание е, че свободата е избор на всеки, не е само фраза, а оценка и самооценка, която всеки един от нас да си даде“, отбеляза Йотова.

По това каква частичка от Ботев носим в сърцето и разума си, днес мерим своето българско и човешко достойнство, отбеляза в словото си кметът на Калофер Румен Стоянов. По думите му Христо Ботев е оставил безсмъртни послания за вечните ценности свобода, справедливост, независимост и за това, което всеки българин трябва да помни - "там, дето аз съм пораснал и първо мляко засукал".

Тържественото отбелязване на 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев започна с полагане на цветя пред паметника на Иванка Ботева - майка на революционера. След митинг-поклонение пред Мемориалния комплекс "Христо Ботев", пред паметника на героя беше положен "Гирлянд на славата". Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, служебния министър-председател Гълъб Донев, вицепрезидента Илияна Йотова, парламентарни групи, министри, командири на военни подразделения, областния управител на Пловдив Ангел Стоев, културни институции, родолюбиви организации, учебни заведения, признателни граждани.


Източници: БНР, "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

  • На стара коза яре

    06 Яну 2023 14:31ч.

    Отивай да поливаш цветята!Дори тия простотии не са ти в възможностите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соросовите мекерета са изчерпани !

    06 Яну 2023 15:28ч.

    Йотова ! Спрете да подправяте изборите ! И да идват "Възраждане".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    06 Яну 2023 16:37ч.

    Промяна при нови избори ще има, ако всички се извъртят като тебе, която не само като обикновен член на социалистическа партия, а ЧЛЕН на ръководен пост, възползвала се като такъв да стане и евродупетат, а вече и втори мандат вицепрезидент, сега е върл евроатлантик. Така зомбирана, че дори не спомена кой е наш освободител от турско робство. Преди 145 години българите не са чакали да дойдат натовци, а са се надявали на Русия и на нейните цар, генерали и войници са издигали паметници. А ти забрави къде е паметникът на Царя освободител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    06 Яну 2023 17:40ч.

    Няма такова нещо като "политическа класа"! Това е термин на външните "благодетели" и либералните глобалисти, които нашите политикани използват, без дори да мислят! Да започнат да четат преди за говорят. Има ясни термини за класа, елит, политици, управници и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи