Явор Куюмджиев: Корнелия Нинова движи щуротиите в енергетиката

Явор Куюмджиев: Корнелия Нинова движи щуротиите в енергетиката

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Идеята за двете тарифи на тока за бита беше лансирана преди 10 дни от вицепремиера Христо Алексиев, който ръководи Кризисния енергиен щаб. На негово заседание беше обяснено, че се разработва вариант за социална тарифа – за българските граждани, които са затруднени финансово и на друга, по-висока –за онези, които искат да си топлят басейните.  Идеята звучеше социално приемливо, но се нуждаеше от обществено обсъждане. Изненадващо в петък министърът на енергетиката Румен Христов съобщи, че въвеждането на двете тарифи ще стане факт през 2023 година. Една нощ по-късно идеята отпадна с обяснението, че цените на енергийния пазар вървят към намаляване.

Това беше плах опит да се въведе едно от изискванията на новия регламент на ЕК за диференциране на помощта за гражданите и бизнеса в целия ЕС, обясни пред БНР Явор Куюмджиев, който е енергиен експерт.
„Идеята беше тези, които нямат нужда, да не бъдат подпомагани. Това обаче е безпредметно в българските условия. Страната ни притежава една от най-развитите енергетики в целия Европейски съюз. Ние сме износител на колосални количества електроенергия. Голяма част от производството е държавно и можем да си позволим, без да диференциране, да подпомагаме всички. Българските граждани са привилегировани, защото все още не са на свободния пазар, а всички останалите европейци са там. Ние сме все още на регулирания пазар“.

Не е работа на служебно правителство да прави такива резки промени, смята експертът. "То няма моралното право за това, особено в сферата на енергетиката, която е много чувствителна". Двете тарифи  и въвеждането на таван на цените на производителите, при това по-нисък от този, който предлага ЕК, са в програмата на Корнелия Нинова, обясни експертът в предаването "Нещо повече".

"Тя движи всички тези щуротии и си закачи на ревера замразяването на цените, което доведе до други големи проблеми. Когато се намесиш грубо, като слон в стъкларски магазин, няколко вази се чупят".

Най-късно до 1 януари 2026 година и ние трябва да излезем на свободния пазар, поясни Куюмджиев.

"Има обаче и нещо, което е още по-страшно в Плана за възстановяване и устойчивост. Там е записано, че България трябва да изпълни определени квоти по Зелената сделка, свързани с намаляване на въглеродния двуокис, което означава затваряне на "Мариците".

Зелената сделка ще бъде преразгледана, иначе няма да има достатъчно електроенергия в Европа, уточни той: "Всички страни започнаха отново да си отварят ТЕЦ -овете. Дано да имаме редовно правителство, което да предоговори този абсурд за затваряне на "Мариците". Надявам се в него да влязат хора, които знаят какво правят“

Цялото интервю на Диана Янкулова с Явор Куюмджиев може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    25 Окт 2022 14:21ч.

    Още един "специалист по нищо"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още говорят за бъдеще време

    25 Окт 2022 23:32ч.

    а до тогава я камилата, я камиларят; така и не разбраха, че ес и простотиите му са вече затворена страница;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи