Явор Куюмджиев: Изглежда, че тази зима ще бъде много скъпа и много студена

Явор Куюмджиев: Изглежда, че тази зима ще бъде много скъпа и много студена

Европейската солидарност доведе дотам, че всеки хукна по света да се оправя сам

"Енергийният план на Европейската комисия няма да реши проблемите с газа. Миналата година ЕС е внесъл от Русия 167 млрд. куб. метра, от които - 146 млрд. от тръбопроводи и 13 млрд. - втечнен газ. Дори да се откажем от тези 15% - около 40 млрд., остават над 120 млрд., които няма откъде да бъдат взети". Това заяви бившият енергиен министър Явор Куюмджиев в "Говори сега".

"Имаме "Северен поток", имаме преносната мрежа през Украйна, имаме и "Турски поток". Там не се намалява нищо, обратното - увеличава се капацитетът заради по-високите заявки на Унгария. През украинската мрежа има два клона - Полша и Словакия. Полският клон е затворен заради санкциите, словашкият работи наполовина заради отказа на Украйна да използва половината капацитет."

Редица държави от ЕС не одобряват искането на ЕК да наложи задъжително пестене на енергия

По думите му европейците сами си причиняват мъки с газа, а логиката да сменим основния си доставчик на ресурси е лишена от смисъл.

"В днешно време "Булгаргаз" или който и да е друг регистриран търговец може да отиде при който и да е търговец и да си купи газ. Това се и случва - европейската солидарност доведе дотам, че всеки хукна по света да се оправя сам. В България с нашите 3.5 милиарда - милиард имаме от Азербайджан, другите два милиарда трябва да ги намерим отнякъде. Къде? Как ще се конкурираме с Германия, Италия

По думите му няма да има "общи доставки" на газ, тъй като свободният втечнен газ е много ограничен. Катар като най-голям износител има само 20 млрд. куб. метра свободно количество, уточни Куюмджиев.

"Няма как да се сключи обща сделка. Кой е този, който ще достави 120 млрд. куб. метра, ако се откажем от руския газ? Няма такъв производител в света?", попита той.

Кюуюмджиев заяви още, че в Азербайджан, Алжир, Катар и други големи производители вече няма свободен газ, след като редица световни лидери са се изредили да ги посетят.

"Ще цитирам Милен Керемедчиев - доскоро си мислел, че тази зима ще бъде просто много скъпа. Май започва да изглежда, че ще бъде много скъпа и много студена. Ще плащаме много при за почти никаква енергия и отопление."


Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

  • СЕНЗАЦИЯ

    24 Юли 2022 18:32ч.

    Кирето ще приеме исляма , това е цената за доставки от Катар и Азарбейджан. Поклон пред саможертвата на героя.Това има и добри страни за Премиера - 4 съпруги приети с достойнство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Юли 2022 18:40ч.

    Това,че евродебиклите се прострелват в сърцето си не означава, че и ние трябва да го правим! Що за идиотизъм е да се откажеш от тръбен газ с по-ниски цени и регулярни доставки и да тичаш по света да си купуваш втечнен газ, транспортиран с танкери, които на всичкото отгоре няма къде да разтовариш и ще трябва да плащаш луди суми за това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    24 Юли 2022 23:12ч.

    Трябва да се съсипе Русия, да се унищожи и ние да бъдем унищожени, защото сме русофили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Юли 2022 18:46ч.

    Това е все едно да откажеш да плащаш на Софийска вода и да си носиш вода с кофи и водоноски от някое село в България, като при това там водата е по-скъпа! Но такава е харвардската логика! По-скоро това е шопската логика-аз не сакам на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Юли 2022 18:51ч.

    Тоя филм сме го гледали още преди русофилските бунтове - Матушка, на кого ни оставяш, без Матушката няма да има България. Добре, че българина тогава е имал здраво чувство за национална отговорност, та ги е потушил и позастрелял русофилските офицери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Юли 2022 19:01ч.

    То и затова България после е прокопсала с три национални катастрофи, защото е била все срещу Русия! Да припомня, че след Втората световна война пак Русия (СССР) ни е спасила! Иначе щяхме да сме окупирани от турска армия (по настояване на нашия "голям приятел" Чърчил) и границата ни с Гърция можеше да минава по билото на Стара планина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Юли 2022 19:04ч.

    Сега обаче такива от твоето котило най-безсрамно обясняват по всички телевизии (защото други не канят), за руския окупатор след Втората световна война и искат да съборят паметниците на "окупационната" съветска армия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    24 Юли 2022 19:20ч.

    Прав си бай Иване! Наблюдателят вече няма какво да пише, всички разбраха истината. Наблюдателят е сляп и тъп. Той e просто русофоб, той е болен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен съд иде

    24 Юли 2022 19:25ч.

    Няма къде да се скрият

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Юли 2022 19:39ч.

    Националните катастрофи не идват от това, че не сме били в съюз с Русия. България съвсем логично се присъединява към блока от страни, които търсят реванш и връщане на територии с българско население и през ПСВ и през ВСВ. Ако България беше в западния блок нямаше да бъде окупирана от Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Юли 2022 19:40ч.

    Не трябва да се събарят и отношенията с Русия трябва да се развиват, но не с тоя кагебист, който управлява Кремъл и не докато не се изнесе от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    24 Юли 2022 19:43ч.

    троле, времето на Елцин отмина. свиквай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадлив наблюдател

    24 Юли 2022 20:01ч.

    Ако беше в източния, нямаше да изпълнява малоумни решения на политически абсолютно нелегитимна еврокомисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, бръчет ша чаками жужету да псувиса, Навални

    24 Юли 2022 20:16ч.

    да са свубуди и ку ощи снье жуи и мърдъми пролитес шса спугудим с Русиата и жа путикът рики ут гаС? Утдя ва намират тъквиз гинялни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В кой западен блок бе, дървар?

    24 Юли 2022 23:17ч.

    Ти още ли не си прочел, че и в двете световни войни западни държави е имало и от двете страни на фронта? Аман от аналлизатори! Х@й да е, ама западен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уточнявам

    24 Юли 2022 23:18ч.

    Забележката е към Наблюдател 24 Юли 2022 19:39ч

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проблемът

    24 Юли 2022 19:59ч.

    Проблемът, осен в намирането, е и в пет пъти по-високата цена на свободния пазар. И това, заради глупостта да си скъсаме договорите с Русия, за да й показваме колко я мразим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    24 Юли 2022 20:03ч.

    Тази зима сигурно наистина ще бъде много скъпа и още по-студена. Ама до другата ще се обеденим с Майка Турция и цените ще паднат с пъти, но за сметка на това юе бъдем част от суверенна, независима и уважавана в цял свят Империя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проверете, самата истина е

    24 Юли 2022 20:04ч.

    Само хора, лишени от главен мозък, толкова напористо мразят Русия (Мозговия). Можете да се убедите - доводите на ненавистниците се основават на лъжи, самозаблуди, фалшиви идеализации и не устояват дори на един свестен аргумент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    24 Юли 2022 20:11ч.

    това момче разбира от газ, не се шегувам, след като плещи такива глупости, а не назовава нещата с истинските им имена - именно да си караме с Газпром и да и сключиме Договор, значи началниците са казали терминирай ти шибани индианци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вековното противопоставяне грманските племена против слаеяните

    24 Юли 2022 21:51ч.

    Българите, както винаги, застават на страната на губещите. И винаги го правят - да са против своите за да защитават чужди интереси. Този път това ще доведе до пълно самоунищожение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хортензия Колищъркова

    24 Юли 2022 23:45ч.

    Ходенето по мотики е национален спорт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Keep it in the ground!

    24 Юли 2022 22:50ч.

    логиката да сменим основния си доставчик на ресурси е лишена от смисъл --- Логиката е не да сменим, а да се откажем от основния си доставчик, има разлика - голяма! Смисълът да се търси в думата де-индустриализация. Инициаторите на инициативата много добре са си направили сметката, но планът им се проваля поради други причини, несвързани с липсата на логика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    24 Юли 2022 23:41ч.

    Е, как така няма да има "общи доставки" на газ за Европа, тъй като свободният втечнен газ е много ограничен. Нали, европейска солидарност, едно, друго? Нали щели сме да сме единни, не като Орбан да правим на ЕК на въпреки и да не слушкаме? Или, като стане работата дебела

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всяка коза за свой крак

    24 Юли 2022 23:43ч.

    Или "Сбогом, Гиргино, ев@л съм ти панаира?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бензиностанция с ракети, А?

    25 Юли 2022 3:07ч.

    Слугата, който предоставяше на безценица ресурси за световната икономика, се оказа Господарят който решава на кого какво да даде, при какви условия и дали въобще. Европейският Балон с илюзиите за алтернативна енергетика и Зелена сделка се спука като дефектен презерватив. Този свят не може да съществува без Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до есента нищо няма да остане

    25 Юли 2022 3:19ч.

    Едно по едно, като гнили круши ще паднат всички правителства в Европа, които са подвили коляно на САЩ. Ще остане само един Орбан, който показа мъжество и характер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи