Явор Гечев: Ще предложа отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска

Явор Гечев: Ще предложа отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска

Ще предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска, заяви днес пред журналисти в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод решението на Европейската комисия за вноса на продукция от Украйна. Това според него е и правилният подход - общоевропейски действия.

Гечев поясни, че до 5 юни ЕК въвежда забрана за внос на пет култури, между които слънчоглед, царевица, рапица. Що се отнася до слънчогледовото олио, Гечев каза, че ЕК продължава да го обследва. Той информира, че има уговорка през следващата седмица да се види със земеделския министър на Украйна и, освен темата за двустранните отношения, двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.

Коридорите ще продължават да съществуват, като съответно България и другите държави ще допускат всички товари, които са за реекспорт към трети държави, каза Гечев. По думите му до 5 юни се работи за усъвършенстване на коридорите, които да са по-изгодни както за ЕС така и за Украйна. 

Гечев увери, че покачване на цените на тези култури няма да има, както и сътресение на пазара. В последните дни цените на борсата на зърното падат, посочи той. По думите му няма значителни количества пшеница от Украйна, които са на българския пазар, и има достатъчно българска. Имаме 2,5 млн. тона първокачествена пшеница в България, 1,5 тона царевица и 1,16 млн. тона слънчоглед и не можем да говорим за никакви възможности на спекула и вдигане на цената на хляба, допълни той.

От миналата година нямахме внос на сухо мляко, а за три месеца имаме повече от 150 тона вече и ако това се запази като тенденция, не е добре, коментира Гечев. По думите му, изкупната цена на млякото през последните месеци е паднала с 30 процента, но това не се е отразило при крайния потребител. За меда също има двойни количества, които влизат в България и искаме да регулираме това, отбеляза министърът. Той посочи, че България настоява за постоянен механизъм, като при аномалии ЕС да ги урегулира своевременно. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ей голем мазник е тоя

    29 Апр 2023 23:27ч.

    Преди Спешъл оперейшън къде отиваше украинското зърно, та сега се оказа такъв зор? Тоя ЕС нема да излезе жив от тая операция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    29 Апр 2023 23:30ч.

    Жалки подлоги, които са инсталирани във властта, за да обслужват външни интереси, а не защото нещо разбират било от земеделие, било от друго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами Африка. що ще това зърно у нас???

    30 Апр 2023 0:30ч.

    Нали ореваха света за световен глад!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    30 Апр 2023 7:22ч.

    В Белене само от това жито ще ядете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо, бе Радев?

    30 Апр 2023 8:46ч.

    Отде го изкопа тоя свиневъд?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    30 Апр 2023 8:50ч.

    Ще продължат да ни тровят с боклуците от Украйна и ЦРУ, докато не бъдат изправени пред Народен съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Petel

    30 Апр 2023 9:05ч.

    Само лузери във властта. Срам и позор .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сем

    30 Апр 2023 9:52ч.

    И защо да не отива това зърно при ония от Запада,а всички гракнали да остава при нас от Изтока.Някой много е загрижен да се тъпчем и дебелеем с отровена от радиация и обеднен уран продукция точно ние-класираните на първо място по смъртност!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В България

    30 Апр 2023 10:03ч.

    Произвежда ли храна? Няма значение каква, зеленчуци, плодове, месо, зърнени и д-р.? Къде отива тази храна, изнася ли се?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи