Явор Гечев: Докато съм министър, "Евролаб" няма да влезе отново на границата

Явор Гечев: Докато съм министър, "Евролаб" няма да влезе отново на границата

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

"Евролаб" няма да се завърне отново на границата, за да осъществява фитосанитарен конрол, докато начело на Министерство на земеделието е Явор Гечев. Това обещание даде самият той в предаването  „Здравей, България” на Нова телевизия, коментирайки отстраняването на шефа на БАБХ Христо Вълчанов и обвиненията за извършени нарушения от институцията.

"Докато аз съм служебен министър няма как сегашният режим на границата да се промени. В момента работи само държавата в лицето на Агенцията по храните  - както по отношение на пробите, които се взимат н границата, така и по товаро-разтоварната дейност, така и по контрола, който се извършва в лаборатория. И това няма да се промени", подчерта Явор Гечев.

Министърът беше категоричен, че цялата информация, която се изнася в публичното пространство, по-скоро е за помещенията, които използва „Евролаб” на границата. „Те нямат нищо общо с осъществяването на самия граничен контрол.  Там се водят редица дела. Дори по изземането на съответните помещения – БАБХ не е субект. Тоест ние нямаме права да ги изземем. Това е в правомощията на областния управител”, подчерта Гечев.

По думите му, той самият е издал заповед за проверка в БАБХ за всички данни, които са изнесени до момента. „След като има обществен интерес, аз съм длъжен да реагирам. Ако официалният контрол на МЗ каже, че има какъвто и да е проблем от какъвто и да е служител – лично ще вкарам всяко едно от нещата в прокуратурата. проверяваме всичко. Но тази политическа дъвка като че ли стана малко повече. Немога да разбера къде е проблемът”, добави министърът.

Той коментира и изнесените данни за дело, което е загубено от БАБХ заради липса на платена такса. „Аз не изпращам представители в съда. Изпраща ги самата агенция, която има специално представителство. Това дело не е загубено. Това, което знам, с тази квитанция, която преди ден уж не беше платена, се жали допълнително в съда. Но казах – независимо какво професионално представителство ще осъществява държавата – лабораторията няма да влезе на границата – поне докато аз съм министър”, каза министърът.

Явор Гечев коментира и уволнението на шефа на БАБХ. „Имам еднакъв аршин към всичките си служители. Преди три седмици му бяха поставени редица задачи, които не бяха свършени. Дори и половината от тях”, подчерта министърът.

Повече гледайте във видеото. 

 

Източник: Нова телевизия

 

Коментари

 • „Болшинството от нас приличат на петел, който си въобразява, че слънцето изгрява всяка сутрин само за да го чуят как пее.“

  06 Дек 2022 8:59ч.

  Джером К. Джером

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аеоо

  06 Дек 2022 12:14ч.

  И тоА сА мисли за ккухата кратуна Бойко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи