Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да уволни г-жа Кръстева, защото няма правно основание

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да уволни г-жа Кръстева, защото няма правно основание

Има път към изход. Определени въпроси не могат да се разрешат с административни мерки. Директорът на Народния театър не може да уволни или освободи г-жа Кръстева, тъй като това ще бъде противозаконно действия, няма законово основание", коментира пред БНТ Явор Гърдев.

По думите му каквото и действие да бъде предприето то ще породи след себе си такава вълна от събития, която ще има силно негативни измерения във всеки един от случаите.

"Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя е предприела, бъдейки нетактично действие спрямо Народния театър, както аз твърдя, едновременно с това не е незаконно. Г-жа Кръстева има право на това, което е направила, да се появи с Ахмед Доган на изборите и законът не ѝ отнема това право. Ако бъде освободена, едно дело от нейна страна веднага би било спечелено за връщане или възстановяване на работа или компенсация", поясни Явор Гърдев.

Той уточни, че такова административно дело по закон не може да бъде предприето, защото ще упражни обратно въздействие.

"Ако министърът реши да въведе строго административни мерки, тогава той ще трябва да отстрани някого от всички, някой ще бъде бушон и ще има последствия. Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест", каза още Явор Гърдев.

 

Коментари

  • Мила от Марс

    02 Дек 2022 0:28ч.

    " Полезно действие е , ако някой осъществи собствен, личен жест." Какво ли има предвид Явор Гърдев? Да не би това Сашо Морфов да направи личен жест и да се извини на В. Кръстева, или може би да признае и да приеме хората с различни от неговите убеждения, и евентуалната възможност да работи с тях? А дали всъщност полит. обвързаност на В. Кръстева е истинската причина за неговите изцепки? Защото от тази гледна точка, реакцията му изглежда "леко" пресилена. Да не говорим, че ако ставаше дума за друга полит. сила, например Да, България, едва ли щеше да има проблем. Да не би пък Я. Гърдев много "толерантно", "демократично" и "великодушно" да приканва г-жа Кръстева да си подаде оставката?Защото не могат чак толкова "демократично" да я уволнят. Това "демократите" са голяма работа - не търпят никого и нищо, което не им харесва, искат да го изтрият, да го забранят - но ако някой посегне на тях, става страшно - това е тирания , диктатура, комунизъм и т.н. Ама как хитро извъртат: "Някой да направи жест."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За безобразията Минекови

    02 Дек 2022 4:45ч.

    защо мълчи като триморец-синергитик на разпит назначилия го за втори път господин? Кога тоз човек смята да понесе отговорност за всичко, което изпонасвърши, за мекеретата, които изпоназначи или на които помогна да яхнат и досъсипят България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    02 Дек 2022 7:36ч.

    този, който трябва да направи жест е морфов, поведението му е вандалско

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нео

    02 Дек 2022 7:38ч.

    Най добре е Морфеус да смени хапчетата и доставчика...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    02 Дек 2022 8:22ч.

    Респект за Явор Гърдев! Много умно изказване! Моето тълкуване на думите му е, че осъществяване на "собствен, личен жест" се отнася за Кръстева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо Кръстева

    02 Дек 2022 8:51ч.

    Трябва да прави "собствен личен жест"? Тя ли е дращила в пиянски делириум законоукорими простотии по вратата на Морфовия кабинет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Дек 2022 9:42ч.

    Защото не я искат. Не може и не трябва да работиш там, където си нежелан, също така я има и думата достойнство, но те не разбират смисъла й!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    02 Дек 2022 10:06ч.

    Кой не я иска? Морфов или ДБ? Впрочем за късопаметните да припомним, че преди 30 г. етническата партия ДПС не беше поставена извън закона с гласовете на СДС. БСП беше против съществуването на етничека партия, но тогава опорката от САЩ беше, че в България трябва да има турска партия с идеята, че те ще я контролират директно. С годините Доган се измъкна от директен контрол на САЩ и техните проксита смениха плочата - ДПС стана лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаше 50-60 души дето я искат

    02 Дек 2022 10:09ч.

    Човекът Гърдев ви казва, че законът не позволява политически уволнения, а вие си занаето Ганкиното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така."

    02 Дек 2022 10:53ч.

    - Няма право да изискват кой с кого да се среща, появява или дружи. Още по-малко да се допуска САЩисаната пяна да дава наклона на обществото. За драскане по врата :- Тук директора има право да я глоби с разноските за заличаване, както и да поиска писмено извинение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "поправка"

    02 Дек 2022 11:11ч.

    Вместо "я" да се чете: - "го" глоби. Т.е. извършителят да поеме разноските - това е най-малкото... Ако е реж. Морфов, жалко - деянието не отговаря на ниво и претенции. Ако е той. Под черта: ) всичко е резултат на партизанщините и безогледността проявявани от т.нар."партии".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    02 Дек 2022 12:47ч.

    Всичко е резултат от безумното разбиране у нас, че талантливите и "гениалните" имат право на всичко, че каквито и безумия и безобразия да вършат, те са им простени, защото са "велики" и не можем без тях. Тези хора могат да се разгащят както и когато им скимне, и всички трябва да ги гледаме с телешки възторг, защото са "големи творци".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Дек 2022 13:07ч.

    До Мила от Марс 02 Дек 2022 12:47ч. Госпожо, отдавна у нас талантливите (не ми се вярва, че вече има и гениални) са натикани в кьошето на живота и ако си подадат главата, остават без хляб. Това е истината на жалкия ни преход.... Три милиона щипнаха на Запад и в Америка, да не ви разправям в какво състояние се върнаха познати и приятели с отлични професии. А че Морфов ритнал една врата, голяма работа! И все пак за един театър по-важни са авторите и режисьорите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, Мери, за един театър са важни най-вече принципите

    02 Дек 2022 13:27ч.

    а ако са се появили безпринципни врякащи автори и режисьори, те трябва да седнат на задника си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    02 Дек 2022 14:19ч.

    Извинете Мери, но Морфов нито е натикан в кьошето, нито е останал без хляб и признание, напротив. Никой не отрича таланта и постиженията му, нито иска да се лиши от него. Той е този, който си позволява грубости и агресия, при това без реално основание, а поради чисто лични причини, както и да го обяснява. Има талантливи хора, които наистина са натикани в ъгъла и унищожавни, но те обикновено не са нахални и са извън конюнктурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    02 Дек 2022 14:40ч.

    Не е оправдано някой да използва статута си на признат талант, за да упражнява власт и да рекетира всеки, който не му отърва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Дек 2022 17:01ч.

    Госпожо Мила от Марс, за един театър, средище на културата, са важни талантите, а принципите т.е. законите са за опазването на обществения ред. Политическите назначения нямат място в културата и образованието, пък и във всички останали фундаменти на общественото развитие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    02 Дек 2022 18:11ч.

    Излиза, че талантите нямат нищо общо с общ. ред и законите, че те са за другите - бездарните и посредствените. Да не би театърът като средище на културата да е място за хулигански изцепки и насилие срещу хора с различни убеждения. Мисля,че проблемът не е в това дали г-жа Кръстева е полит. назначение / мисля, че тя не е такова/, такива има и други, но никой не им обръща внимание. Ако тя беше полит. назначение на "Да, България" например дали някой щеше чак толкова да се подразни Но дори да е така, това, което прави Морфов не е принципен протест, меко казано, а опит за егоистично, надменно и вулгарно налагане на собствената воля, което е абсолютно недопустимо и дори не си струва да се коментира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи