Въвеждат нови Ковид мерки в София

Въвеждат нови Ковид мерки в София
От 24 януари учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас ще се обучават в електронна среда. Присъствено остава обучение за децата от 1 до 4 клас, както и за 7, 10 и 12 клас. Това са част от новите противоепидемични мерки, които се въвеждат в София, тъй като градът вече е в етап 3 по заетост на интензивните легла. Това стана ясно на брифинг след заседанието на областния щаб, съобщава БНТ.

 

"На проведения онлайн брифинг с всички големи болници в София, СДВР, д-р Пенчев, след като анализирахме резултатите, Областният щаб взе някои решения, които ще бъдат публикувани още днес. София-град от днес преминава в трети етап по заети интензивни легла. Част от мерките ще влязат в сила от 24 януари, други - от 0.00 часа на 27 януари", каза областният управител Иван Кючуков.

 

От 24 януари се въвежда следният режим на обучение за учениците:

  • Присъствено обучение за децата от 1 до 4 клас;
  • Учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в електронна среда;
  • 7, 10 и 12 клас се обучават присъствено до 31 януари включително.

Считано от 00.00 часа на 27 януари се въвеждат:

  • Ограничения до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите с обществено здраве, заведенията за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма;
  • Въвеждане на работно време до 22 ч. при спазване на мярката зелен сертификат за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение.

Болниците "Пирогов", "Токуда" и Педиатрията имат готовност да разкрият допълнителни детски интензивни легла. В момента проблемът е с децата, които се намират в реанимация - едното от двете реанимационни легла в Педиатрията е заето, скоро се очаква и второто. В "Пирогов" също има само едно реанимационно легло за деца.

 

Над 5000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с коронавирус от началото на седмицата. Нито едно дете, както и нито един възрастен няма да бъдат върнати от лечебно заведение, увериха от областния щаб.

 

 

 

 

Коментари

  • През ушите и очите също може да се заразим с ковид!

    21 Яну 2022 16:12ч.

    Тези не са взели всички предпазни мерки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор

    21 Яну 2022 16:28ч.

    Мерките не са релевантни на опасността и са контрапродуктивни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    21 Яну 2022 17:15ч.

    То хубаво вземате такива решения, ма малко да бяхте помислили. Едно решение за подобни мерки трябва да включва самите мерки и период на действие. Казали сте, кога влиза сила, но не сте казали, докога важат тези мерки. Всеки съд само на това основание ще отхвърли акта на областния щаб. Освен ако журналистите както винаги са спали и са пропуснали срока на изтичане на заповедта за мерки. Сигурно в заповедта ще го напишат, ама добрите практики изискват предварително да запознаете тези, които ще изпълняват, с условията, които ги задължавате и най-вече, колко продължително ги задължавате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ако в едно семейство има третокласник и шестокласник,

    21 Яну 2022 18:03ч.

    Какъв ефект имат "мерките" единият да седи вкъщи, а другият да се учи присъствено? Щото в много семейства е така. За протокола питам, за смисъла - не, щото такъв няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Валидността им ( на сетификатите) ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. "

    21 Яну 2022 19:50ч.

    https://glasove.com/categories/novini/news/evropeyskite-sertifikati-za-vaksinatsiya-shche-sa-validni-270-dni --- Ето как прохожда Големия Брат, сега се учи да ходи, като почти 2 годишен. Роди се началото на пандемията, раждането беше по план, без усложнения, бебето и бащите-майки от Давос се справиха добре със Събитието, и досега са здрави и безнаказано се радват на бързото развитие на отрочето си. Името Големия Брат дойде от само себе си, и хлопна на място, когато се разбра, че бащите-майки са бременни и чакат нова/и добавка/и към семейството, предстои да узнаем скоро от говорителите на семейството: СЗО, Били, бай Дон, и вси светии от европейската кръвосмесена фамилия на аристократи, стари и нови пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи