Вучич обяви, че Западът предлага Косово да стане член на ООН, а Сърбия бързо да влезе в ЕС

Вучич обяви, че Западът предлага Косово да стане член на ООН, а Сърбия бързо да влезе в ЕС

Превод: Владислав Наков. Следвайте "Гласове" в Телеграм

“Членството на Косово в ООН и бързото влизане на Сърбия в Европейския съюз в замяна е предложението на двете най-големи европейски сили за решаване на проблема с Косово”, разкри президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към гражданите, пише danas.rs

„Същността на предложението на Германия и Франция е Сърбия да позволи влизането на Косово и Метохия във всички международни институции и организации, включително ООН, а в замяна на това би получла бързо влизане в ЕС и вероятно значителни икономически ползи“.

„За Сърбия, заради Конституцията, но не само, е неприемливо Косово да бъде член на ООН и това ще има последствия“, каза още Вучич.

Президентът каза също, че не може да даде подробности във връзка с документа, който е получил от западните страни, но в него не се изисква Сърбия изрично да признае Косово.

“Няма да бъдем унижавани и принуждавани официално да признаем Косово, но би било важно да не протестираме и да дадем ясен сигнал на всички, че сме съгласни с членството на Косово в ООН“, каза Вучич.

"Големите държави правят това и заради настоящата геополитическа ситуация и войната в Украйна", смята Вучич.

„От една страна мислят, че по този начин решават проблеми вътре в Европа, а втората причина е, без съмнение, да извадят косовския аргумент от ръцете на Путин и Руската федерация, които могат да се позовават на този прецедент“, каза президентът.

Според Вучич, в международното право няма специални случаи, освен когато "си толкова силен, че можеш да принудиш другите да се правят на глупави и да казват, че това е случай sui generis".

„Международното право е потъпкано и отдавна е закон на силата, на който всеки се позовава, когато му е удобно."

Той обяви, че Сърбия ще продължи да се бори с всички сили за запазване на териториалната си цялост, но че "шансовете са малки".

 

 

 

 

Коментари

  • Предложението към сърбите

    09 Окт 2022 9:16ч.

    Простреляйте се сами в единия крак ! За награда НИЕ ще ви …. простреляме в другия !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    09 Окт 2022 9:21ч.

    Вучич по време на война да си играеш с народа си е престъпление. От опита си да стоиш на няколко стола да не седнеш накрая на ракетата. Бъди почтен към тези които наистина ти мислят доброто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    09 Окт 2022 9:43ч.

    западните покрайнини ще ви изядът главата...нема да стане..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    09 Окт 2022 11:19ч.

    ГолЕм келепир - да си продадеш Косово срещу европейската примка, която сам да си нахлузиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи