Вучич е договорил с Путин нов тригодишен договор за доставка на газ

Вучич е договорил с Путин нов тригодишен договор за доставка на газ

Снимка: ТАСС, архив

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че е договорил нов тригодишен договор за доставка на природен газ в телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, предаде агенция Ройтерс.

„Не мога да говоря сега за цена, всички детайли ще бъдат договорени с „Газпром“, е заявил Вучич пред журналисти. Десетгодишният договор на Сърбия с „Газпром“ изтича на 31 май. Сърбия се е споразумяла с Путин цената на природния газ да бъде обвързана с цената на петрола. 

Вучич и Путин са обсъдили увеличаването на капацитета за съхранение на природен газ в балканските държави. 

„Путин ми каза да му се обадя, ако почувствам, че има още нещо, което трябва да бъде обсъдено“, е заявил пред репортери Вучич, който е най-близкият съюзник на  Путин в Европа, допълва агенцията. 

Сърбия, която иска да се присъедини към Европейския съюз, беше подложена на натиск от западните държави да съобрази външната си политика спрямо ЕС и да наложи санкции на Русия. 

„Газпром нефт“ и „Газпром“ държат мажоритарния дял на сръбската петролна компания, а „Газпром“ е мажоритарен акционер в хранилището за природен газ на Сърбия.  

„Цената ще бъде определяна сто процента по формулата за петрола, което означава между 310 и 408 долара за хиляда кубически метра газ. Това е цената за 2,2 милиарда кубически метра газ – най-добрата цена в Европа“, е заявил Вучич след разговора с Путин, съобщава в информация по темата агенция ТАСС.

По думите му остава да се уточни цената за допълнителните количества газ от 800 милиона кубически метра, който страната ще получи заради увеличаване на потреблението. 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Лайчев

    29 Май 2022 17:27ч.

    Ха-ха, тия си правят сметката без кръчмаря! Какви три години?! Кръчмаря ще им спре доставките още тая година! Който не вярва - да пита кръчмаря! Ха наздраве! Мерси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Май 2022 18:03ч.

    ъхъ, затова промищленото производство и в пари и в физически обеми чупи поредни рекорди, за ралзика от бг... гейрохамериканосексуалисти от последният ъгъл на вол-стреет..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кой е кръчмаря в евроатлантическата ти куфалница?

    29 Май 2022 18:06ч.

    В измислен свят живеете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лайчев

    29 Май 2022 21:27ч.

    Ха-ха, четете и не разбирате! Пък аз със два реда съм обяснил много работи! Ами да кажем, че кръчмаря се казва Кирил Петков, например. Който си направи труда да помисли, ще го черпя едно Джони!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно

    29 Май 2022 21:28ч.

    Кирчо и Кокорчо са му кръчмарите, пътеводните звезди на евроатлантическа Европа .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хора в будна кома не могат да държат кръчма

    29 Май 2022 22:52ч.

    Няма как

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    29 Май 2022 17:38ч.

    Е, много важно. Ние, от България, пък сме диверсифицирани:: Ще получаваме (може би не редовно) по-несигурна, по-некачествено и по-скъпа газ. Обаче по-демократична! Да живеят САЩ и глупаците-предатели, които им вярват...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Май 2022 18:05ч.

    това с качеството на суровината тепърва ще изкристализира, руснаците от своя страна спират вече полезната газ, започват да продават остатъка, който е супер за горене, ама за индустриалната химия е равен на нула, тепърва забравете за индустрия, целата гейропа става въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сърбия винаги си гледа интереса. Не знам дали сте ходили в Същинска Сърбия -

    29 Май 2022 17:48ч.

    ще се смаете какъв висок стандарт на живот имат сърбите. Освен това са подредена и съзнателна нация - по селата им няма изоставени къщи, всички къщи са измазани със съвременни мазилки, няма разхвърляни боклуци. Храната е на наши цени, ама двоен грамаж, и вкусна, при това. Какво като не са в ЕС и НАТО! Сами си уреждат държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    29 Май 2022 19:05ч.

    Е то, защото не са в ЕС, затова са по-богати! ЕС само ни източва и ни налага условия, които са неизгодни за нас. (спомнете си само за спрените 4 реактора на АЕЦ Козлодуй и парите за емисии на СО2) А така наречените европейски фондове се източват от нашите далавераджии близки до властта. Те затова искат и еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да се махнем от ЕС

    29 Май 2022 20:30ч.

    Вече започва да става спешно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    29 Май 2022 18:02ч.

    Минавам през Сърбия връщайки се от Франция и обратно.Виждах как си отремонтираха и построиха магистралата.И не само нея.Не виждам да са по зле от БГ. ЕС не им трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    29 Май 2022 18:10ч.

    Я да не се излага и да им хакне едно ембарго на руснаците.Урсула веднага ще му закачи медал от тиквена кора първа степен ,шолц пък ще го награди с медал от бирена капачка(бирата естествено-KOZEL) с лента-цветовете на дъгата а Сорос безплатно ще го ваксинира срещу маймунска шарка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    29 Май 2022 21:44ч.

    Тоя накрая ще падне и от двата стола и всички сърби пак ще се съберат под една круша като след кланетата на Семеон велики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи