Вучич: България е добър и сигурен приятел. Радев: Газовата връзка дава нови възможности на региона

Вучич: България е добър и сигурен приятел. Радев: Газовата връзка дава нови възможности на региона

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България и Сърбия могат като приятели да правят "важни и големи" неща като интерконектора между газовите им системи. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на церемонията, с която започна изграждането на газовата връзка между двете страни и в която участва и българският му колега Румен Радев.

"Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимно ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия", посочи Радев.

Успехът на Сърбия в поддържането и изграждането на нови връзки със съседните страни чрез този интерконектор вече е успех и за България, защото добиваме възможност за разширен достъп до европейските пазари, каза държавният глава. 

"Както успешната политика на България за повече свързаност в региона, така и въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, споразумението с Турция от миналия месец за достъп до техните терминали за втечнен газ, вече е успех и за Сърбия, защото ще получи до достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море. Това е пример до какво води разширеното сътрудничество – повече достъп, повече газ и за индустрията, и за домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии и устойчива икономика", посочи още българският държавен глава.

Церемонията се състоя четири месеца след откриването на откриването на друга връзка - с Гърция - и почти месец след като бе съобщено, че "Булгаргаз" ще има достъп до газопреносната мрежа на Турция.

На нея София, Белград, "Булгартрансгаз" и изпълнителят "Главболгарстрой" потвърдиха ангажимента за завършване на проекта до октомври 2023 г. Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов това е и срокът, в който интерконекторът може да бъде пуснат в експлоатация. Според него с проекти като разширението на хранилището в Чирен и участието в терминала за втечнен природен газ в Гърция България ще остане "стратигечиски партньор на Балканите".

Европейската комисия оказва финансова поддръжка на проекта. Инструментът Connecting Europe, който работи за свързаността на енергийните системи в Европейския съюз, е отпуснал 27 млн. евро на "Булгартрансгаз", а общо за проекти от общ интерес са заделени 218 млн. евро.

Вучич, който говори след европейски представител и чу тези суми, изрази изненадата си от тях. "Нашата част е 108 км, българската - 62... за пръв път получаваме повече финансиране", отбеляза. По думите му 49 млн. са заделени за Сърбия от инструмента, 25 млн. - от Европейската инвестиционна банка.

Сръбският президент същевременно се върна към обичайните си критики за размера на европейското финансиране, което страната му - кандидат за членство в ЕС - е получила до момента. "Ние за енергийна инфраструктура никога не можем да получим 218 млн."

"Всичко разбирам, всички всичко разбираме, няма нужда от преводач между български и сръбски", каза Вучич под аплодисменти. Каза и че Сърбия може да разчита на България като "добър и сигурен" приятел не само в добри, а и в тежки времена.

Президентът Румен Радев нарече проекта залог за бъдещето, "но не само за да развиваме двустранните си отношения, а и за общото европейско бъдеще". "Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимни ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките", каза още Радев. 

Освен това Сърбия ще получи достъп до нови източници чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море, отбеляза той. Освен физическа връзка, новият обект ще даде възможност за съвместно преговаряне за по-добра цена на доставки.

Президентът припомни, че България е третият по големина нетен носител на електрическа енергия в Европа и продължаваме да даваме надеждност за енергийните системи за нашите съседи, включително Сърбия. 

"България беше инициатор на предложенията към Европейската комисия за оказване на помощ за стабилизиране на енергийните системи от Западните Балкани. Благодарение на нашата инициатива, в солидарност на нашите съседи, тя вече е факт в енергийния пакет на тези страни", посочи Румен Радев. 

"Това не е просто физическа връзка, ние имаме възможност от тук нататък да работим така, че да окрупняваме количествата от газ, от които имаме нужда, заедно да преговаряме със страни доставчици и да постигаме по-добра цена и по-добри условия", каза президентът. 

По думите му газовите връзки в нашия регион не са просто инфраструктурни проекти – те отварят възможности, те са символ и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие. "Това означава сигурност, сътрудничество, диверсификация, това е пътят и ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия регион", отбеляза президентът Румен Радев. 

Сърбия и в момента получава газ през България, но само руски, по балканското разклонение на "Турски поток".

Съгласно споразумението между "Булгаргаз" и турската "Боташ" количества газ от турската мрежа (откъдето би могла да получава и Сърбия) е вероятно да започнат да пристигат през 2024 г., а споразумението ще действа до 2036 г. "Булгаргаз" и "Боташ" може съвместно да преговарят за покупки на втечнен газ от САЩ и Норвегия, който да се разтоварва на турските терминали и по мрежата на турската компания да достига България.


Източници: dnevnik.bg, epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Никой

    01 Фев 2023 18:24ч.

    Първи копки, рязане на ленти, все неща от соца, който т.н. демократи и либерали ненавиждат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи