Военноморското училище във Варна е в челната петица на най-добрите морски университети в света

Военноморското училище във Варна е в челната петица на най-добрите морски университети в света

Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна отново е в челната петица на най-добрите морски университети в света в класация на международна организация, изготвена през миналата година. Това каза началникът му флотилен адмирал проф. Боян Медникаров пред гостите на тържеството по случай 142-ата годишнина от създаването на учебното заведение. По думите му, ВВМУ е поставено на 4-о място в света, съобщава БТА.

 През отминалата година училището е и пресертифицирано от японското министерство на транспорта за следващите 5 години като институция с високо качество на морското образование. Тази оценка дава възможност на възпитаниците на ВВМУ да плават под японски флаг, без да полагат допълнителни изпити, посочи Медникаров.

Предстои да завърши първият випуск военни лекари, обучавани по съвместната програма на Морското училище, Медицинския университет във Варна и ВМА. По думите на Медникаров в момента абсолвентите карат своите държавни стажове и полагат последните си изпити.

Началникът на ВВМУ акцентира и върху придобиването на кораба „Св. св. Кирил и Методий“, който извършва първото си плаване към Антарктида. Той изрази убеденост, че мисията ще приключи успешно. 

Медникаров допълни още, че предстои довършването на дълбоководен басейн на училището. Освен това то вече разполага с хеликоптер тренажор.

Възпитаниците на ВВМУ бяха поздравени и от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Той подчерта, че освен високото ниво на подготовка, Морското училище възпитава младите хора на родолюбие. И в живота, и във войната побеждава не този, който е най-образован, а който е мотивиран и обича родината си, посочи Михайлов Той пожела на младите хора воля, целеустременост и знания, за да преодоляват изпитанията по пътя си.

Празникът днес уважиха представители на местната и държавната власт, на академичната общност, морския бизнес, офицери. Сред гостите бе и началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Морското училище е създадено на 9 януари 1881 година, като за инициатор на формирането му се счита капитан-лейтенант Александър Конкевич, завеждащ флотилията и морската част на Княжество България. В началото то отваря врати в Русе. След 1900 г. е преместено във Варна. През 1949 г. негов патрон става Никола Вапцаров, който е сред възпитаниците му от випуск 1926 г. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Маймуната Дарвин

    09 Яну 2023 13:40ч.

    Типично за България ! Нямаме нито военен, нито цивилен флот но имаме в топ 5, университет за подготовка. Да се заемаме и с космонавтиката !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой сига е Намбър идно ?

    09 Яну 2023 13:42ч.

    Този хипер-дупер-софистикейтед университет е най-добар и в подготовката не само на моряци , но и на подводничари ! Българските подводници са най-многобройни и модерни в света ! Уакаримас веднага да ни повишат до първото място !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мнение

    09 Яну 2023 14:15ч.

    Един мой съученик го приеха във ВВМУ още 11 клас за капитан без кандидатстудентски изпит с тройки по всичко в дипломата. А преди 1989-та година там влизаха едни от най-умните, но освен да си умен е трябвало да имаш и здрави връзки в Партията. Абе навремето е било много престижно учебно заведение. Вече положението е... с болонската система на образование толкова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    09 Яну 2023 17:43ч.

    Е недей да говориш за неща, които не знаеш! Никакви дебели партийни връзки не бяха необходими за приемане там, стига да си изкарал приемните изпити с отличен и имаш отлична диплома! Имаше една група с привилегии, разни чеда на активни борци и действащи военни, но бяха много малко и болшинството окапах още на първата и втората година...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мнение

    09 Яну 2023 17:56ч.

    Хора с отлични дипломи биват скъсани поради някакви измукани от пръстите причини (като например, че на 10-годишна възраст са си счупили ръката/носа и пр. и следователно си негоден за служба). Но ако са имали връзки е можело да си затворят очите, нали?! Техни съученици с по-ниски оценки в дипломата, но с мама и тати шофьор и чистачка на партийци са влизали. Това, който и да попитате от старото поколение ще Ви го потвърди. Същото е било и за учене в чужбина. Греша?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полковник М

    09 Яну 2023 14:58ч.

    През 1997 изкарах последните 6 месеца казарма в Атия като офицер. Идвайки от ШЗО Христо Ботев в Плевен не можех да повярвам нито на ушите си, нито на очите си. Командирът на баталиона по цял ден береше орехи в двора, бойния състав спеше по каютите и не знаеше посоките на света и на парадни акции маршируваха като болни от подагра. Пробваха едно учение, но бързо го спряха, защото 3 лодки с които раполагаха щяха да потънат още при излизането от залива. Представям си сега каква катастрофа са...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от ВНВМУ (не от ВВМУ)

    09 Яну 2023 17:01ч.

    Как от "фазан" от ШЗО сте излетяли до "полковник" , г-н М? И съвсем естествено не сте намерили маршировка при морските в Атия, а ако сте бил в някоя от лодките сте се скъсали да драйфате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полковник М

    09 Яну 2023 18:49ч.

    ШЗО Христо Ботев беше школа за запасни ОФИЦЕРИ, скъпи мой жълтопаветнико. Влизаше се след завършено висше образование и отттам се излизаше като ОФИЦЕР от Българската Армия. И съм от Бургас и съм бил на толкова "лодки" още от 10 годишен, колкото кози дядо ти не е пасал по къра. Тогава на "моряците" от армията се гледаше с огромно пренебрежение, защото не знаеха от коя страна на автомата излиза куршума. Сега си имали адмирал, ама без кораби...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Велинов

    09 Яну 2023 19:02ч.

    @ПолковникМ Поздрави от един друг офицер от ШЗО Христо Ботев. Аз също бях разпределен в Атия, но година по-рано. Тези "морските" бяха най-мързеливата и некадърна паплач под слънцето. При вида на оръжие се насираха, от военно дело нямаха представа, а на коритата им беше забранено да напускат базата, защото нямаше да се върнат. На последното учение оперативния ръководител бил локализирал на картите бойните кораби 15км навътре в сушата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    09 Яну 2023 19:13ч.

    Моите уважения към Господин "Полковника", но доколкото съм запознат такова звание във ВМС на БА няма. До звание Полковник не достигат 90% от кадровите офицери защото се изисква академия. Иначе, поздрави - радвам се за твоите постижения и се надявам и повече да те издигнат. В допълнение - през 1997 огромна част от кадърните офицери вече бяха напуснали армията и там бяха осталите само боклуците, връзкарите и натегачите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай Николов

    09 Яну 2023 19:32ч.

    Без завършена военна академия си оставаш капитан до пенсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    09 Яну 2023 20:10ч.

    Изпратените в В ШЗО отбиваха редовната си военна служба. Изискваше се добро здраве, благонадежност и завършено средно образование Обучението продължаваше една година. Завършилите школата получаваха звание старшина-школник и биваха изпращани да отслужат втората година из поделенията на армията. При уволнение от казармата им присвояваха офицерско звание младши-лейтенант.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магарешки

    09 Яну 2023 15:03ч.

    Адмирали без кораби и генерали без армии - непобедимата БГ армия!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    09 Яну 2023 16:57ч.

    ВВМУ дължи блестящите си успехи единствано на гениалния флотоводец флотилен адмирал Боян Кирилов Медникаров. Неговите постижения се съизмерват единствено с тези на проф. адмирал Нелсън и доцент Исороку Ямамото — маршал на флота, главнокомандващ на Обедининия Императорско флот на Япония. Ето извадка от биоглафия, на Медникаров, така както той скромно я представя в уикипедията. Проф.д-р адмирал на флота Медникаров е роден на на 8 октомври 1961 г. във Варна в семейството на капитан I ранг доц. Кирил Медникаров. В 14.44 ч. точно когато се появява на бял свят той е салйтиран от голямокалибрените оръдия на ескадрения миноносец "Георги Димитров". Малко след раждането си Мдникаров завършва Втора математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в гр. Варна, за което през през 1979 г. е удостоен със златен медал. Още в десети клас е приет за курсант във ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“. Дипломира се през 1984 г. като е обявен за първенец на випуска и майстор на спорта по подводен риболов. Започва службата си в Бригада леки сили в Созопол като командир на бойна част на ракетен катер. Впоследствие преминава през длъжностите помощник-командир и командир на кораб, командир на тактическа група кораби, началник на щаба на дивизион кораби. През 1992 г. Медникаров си пуска мустаци и завършва Военноморската академия „Адмирал Кузнецов“ в Санкт Петербург със златен медал. От 1994 до 1995 г. е старши помощник-началник по ударните сили на Оперативния отдел в Щаба на Военноморските сили (ВМС) на България във Варна.[1] Между 1995 и 2000 г. е заместник-началник на катедра „Оперативно-тактическа“ на Центъра за следдипломна квалификация (ЦСДК) и Директор на Департамент „Командно-щабен“ на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. От 1999 г. е ОНС „доктор“, а от 2000 г. доцент по ”Организация и управление на въоръжените сили“. През 2001 г. е началник на катедра „Военноморски сили“ във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София. През 2006 г. завършва магистратура „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София като първенец на випуска. През 2008 г. става Доктор на науките (д.в.н.), а от 2009 г. е Професор (проф. д.в.н.) по научната специалност "Военнополитически аспекти на сигурността”.[2] В периода 2001 – 2011 г. е заместник-началник по учебната и научната част, а от 27 май 2011 г. е началник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна.[3] С указ № 68 от 22 март 2016 г. е преназначен на длъжността началник на Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и удостоен с висше офицерско звание комодор, считано от 1 април 2016 г. Във връзка с преименуването на званието комодор във флотилен адмирал, с указ от 9 януари 2017 г. е удостоен с висше офицерско звание флотилен адмирал. От 2005 до 2008 г. е член на Специализирания научен съвет по военните науки, а през 2008 – 2009 г. е негов заместник председател. В периода 2009 – 2011 г. е член на Президиума на Висшата атестационна комисия. Бил е председател на Съюз на учените, Варна[6] от 2009 до 2017 г., а през 2009 – 2012 г. – член на Управителния съвет на Съюза на учените в България. От 2011 до 2017 г. е член на Изпълнителния борд на Международната асоциация на морските университети (IAMU), а от 2012 г. е вицепрезидент на Асоциацията на морските образователни институции в Черноморския регион (BSAMI).· На 24.03.2016 г. проф. д.в.н. флотилен адмирал Боян Медникаров е избран за член на Контролния съвет на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт.[7] От 2019 г. е член на Управителния съвет на Морска камера – Варна. Награждаван е с Поименно лично оръжие карабина от Министъра на отбраната и от Началника на отбраната; Кортик на ВМС; Кортик на офицер от медицинската служба; Копие на сабята на Г. С. Раковски; Награден знак „За вярна служба под знамената“ – I степен; Награден знак „За вярна служба под знамената“ – II степен; Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен; Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – II степен; Награден знак „За отлична служба“ – I степен; Орден „Свети апостол Андрей Първозвани“ на Варненска и Великопреславска епархия. През 2007 година Японският император го награждава с точна реплика на лятната парадната униформа на маршала на флота Амамото. Носител е на наградата „Варна“ за наука за 2008 г. в областта на обществените науки. Бил е ръководител, заместник-ръководител и участник в научни колективи, носители на награда „ВАРНА“ в областта на техническите и обществените науки през 2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017 и 2022 г. Носител е на наградата на Българска морска камера „Свети Никола“ за 2014 г. за личен принос в развитието на морската наука и образование. Удостоен с почетен знак „За заслуги към Варна“ – златен през 2016 г. за цялостен принос за развитието на морското образование и наука. Носител е на наградата на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване „Black Sea Medal Awards“ за 2016 г. за дългогодишна работа в областта на опазване и подобряване на околната среда на Черно море. Носител на Почетния знак на Полската военноморска академия, гр. Гдиня. Награден е с почетна статуетка от Съюза на учените, Варна. На 15.08.2021 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“ за изключителен принос и заслуги за развитието на българското военноморско и морско образование. Ръководител на научен колектив, спечелил наградата „Питагор“ през 2021 г. в категорията „Научен колектив с успешна експлоатация и трансфер на научни резултати в полза на индустрията и/или обществото“ Във връзка с преименуването на званието комодор във флотилен адмирал, с указ от 9 януари 2017 г. е удостоен с висше офицерско звание флотилен адмирал.[5] От 2005 до 2008 г. е член на Специализирания научен съвет по военните науки, а през 2008 – 2009 г. е негов заместник председател. В периода 2009 – 2011 г. е член на Президиума на Висшата атестационна комисия. Бил е председател на Съюз на учените, Варна[6] от 2009 до 2017 г., а през 2009 – 2012 г. – член на Управителния съвет на Съюза на учените в България. От 2011 до 2017 г. е член на Изпълнителния борд на Международната асоциация на морските университети (IAMU), а от 2012 г. е вицепрезидент на Асоциацията на морските образователни институции в Черноморския регион (BSAMI).· На 24.03.2016 г. проф. д.в.н. флотилен адмирал Боян Медникаров е избран за член на Контролния съвет на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт.[7] От 2019 г. е член на Управителния съвет на Морска камера – Варна. През 2017 е избран да пометен председател на дружеството на варненските акушерки. Награждаван е с Поименно лично оръжие карабина от Министъра на отбраната и от Началника на отбраната; Кортик на ВМС; Кортик на офицер от медицинската служба; Копие на сабята на Г. С. Раковски; Награден знак „За вярна служба под знамената“ – I степен; Награден знак „За вярна служба под знамената“ – II степен; Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен; Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – II степен; Награден знак „За отлична служба“ – I степен; Орден „Свети апостол Андрей Първозвани“ на Варненска и Великопреславска епархия. Носител е на наградата „Варна“ за наука за 2008 г. в областта на обществените науки. Бил е ръководител, заместник-ръководител и участник в научни колективи, носители на награда „ВАРНА“ в областта на техническите и обществените науки през 2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017 и 2022 г. Носител е на наградата на Българска морска камера „Свети Никола“ за 2014 г. за личен принос в развитието на морската наука и образование. Удостоен с почетен знак „За заслуги към Варна“ – златен през 2016 г. за цялостен принос за развитието на морското образование и наука. Носител е на наградата на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване „Black Sea Medal Awards“ за 2016 г. за дългогодишна работа в областта на опазване и подобряване на околната среда на Черно море. Носител на Почетния знак на Полската военноморска академия, гр. Гдиня. Награден е с почетна статуетка от Съюза на учените, Варна. На 15.08.2021 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“ за изключителен принос и заслуги за развитието на българското военноморско и морско образование. Ръководител на научен колектив, спечелил наградата „Питагор“ през 2021 г. в категорията „Научен колектив с успешна експлоатация и трансфер на научни резултати в полза на индустрията и/или обществото“ Почетен професор на Военноморската академия „Мирча чел Батран“, Констанца, Румъния. На 18 септември 2017 г. академичният съвет на Висшето Транспортно Училище „Тодор Каблешков“ начело с ректора – проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, удостоява проф. д.в.н. флотилен адмирал Боян Медникаров с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. Бил е научен ръководител на осем успешно защитили докторанти. Автор е на повече от 230 научни публикации, от които четири монографии, 78 студии и статии и 128 научни доклада, участвал е в написването на 17 учебника и учебни пособия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Яну 2023 17:47ч.

    Ся, Карачибук, както винаги е блестящ и искрометен. Познавам бегло проф. Медникаров, но истината е, че откакто е началник на Училището, то върви много здраво. Самият той е сериозен човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    09 Яну 2023 17:57ч.

    Дато е така, както си написал. Биографията на Медникаров в уикипедия го издаава като доста самовлюбен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Яну 2023 20:53ч.

    Е, и тва го има :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи