Военният министър: Аз съм против даването на зенитни ракети и самолети на Украйна

Военният министър: Аз съм против даването на зенитни ракети и самолети на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на отбраната в момента прави анализ какво може да бъде изпратено на Украйна. „Позицията ми е една и съща. Аз съм против даването на зенитни ракети и самолети“, категоричен бе министър Димитър Стоянов пред бТВ. „Защо бившият министър на отбраната не даде снаряди? Предишното правителство имаше мнозинство в парламента. Защо не взеха това решение?", попита още той.

Полицай загина след стрелба на границата. Това е станало вчера около 20:35 ч., когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент. Военнослужещият не се е оттеглил. Това обясни в предаването "Тази сутрин" на бТВ министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той добави, че служителите на МВР и военнослужещи могат да отговорят на стрелба.

"Това, което се е случило днес, е случайност. Въпреки това съм разпоредил за допълнителни мерки, за да се осигури безопасността на военнослужещите по границата", подчерта Стоянов. Министърът уточни, че 40 военнослужещи помагат за поддръжката на оградното съоръжение.

„Моето мнение, че видеонаблюдението трябва да бъдат насочени и към турската територия. В момента съоръженията не позволяват това. Това съоръжение, в този вид, което беше представено като „Китайска стена“, за което бяха дадени над 200 милиона лева, не е надеждно“, категоричен е той.

„Трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да е бетоново и с височина над 3 метра. Ние се справяме с охраната на границата. За съжаление днес с цената на живот“.

Катастрофата на МиГ-29 в Черно море

Военно-окръжна прокуратура - София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост на подполковник Валентин Терзиев, който загина край Шабла през юни 2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолетът му МиГ-29 падна в Черно море.

„Познавам полк. Орлов като един отговорен човек. Аз мисля, че крайната оценка ще бъде на съда, а не на прокуратурата. Надявам се решението да е оправдателно“, коментира министърът на отбраната. Според него последното решение дали да се атакува мишената е на пилота.

Военната помощ за Украйна

„Военнотехническа помощ е различна от военна помощ. Имаме сключен меморандум с Украйна, но няма заявки от тях. Служебният кабинет изпрати хуманитарна помощ в рамките на решението на 47-ото Народно събрание. Изпратихме медицински китове и предпазни облекла. Ние ще изпълним решението на Народното събрание в рамките на възможностите ни, така че да не губим оперативни способности“.

„Позицията ми е една и съща. Аз съм против даването на зенитни ракети и самолети“, категоричен е Стоянов.

Министерството на отбраната обясни, че в момента се прави анализ какво може да бъде изпратено на Украйна.

„Отговорността какво ще бъде отделено и дадено е на началника на отбраната и министъра на отбраната. Защо бившия министър на отбраната не даде снаряди? Предишното правителство имаше мнозинство в парламента. Защо не взеха това решение? Ние ще изпълним решението на Народното събрание“, обясни той.

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    08 Ное 2022 9:13ч.

    Щели да изпълнят решението на Народното събрание?! Да, но проф. Киров каза, че то е противоконституционнно! То е и против интересите на България и българския народ, който иска мир! Тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    08 Ное 2022 9:19ч.

    Забелязвам промяна на тона от "няма да дадем зенитни комплекси" до "аз съм против даването". "Аз съм против" означава, че ще дадем това, за което ни изнудват чрез САЩ, но това ще стане въпреки неговото отрицателно мнение по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бронежилетките

    08 Ное 2022 9:34ч.

    Преди малко, във връзка с убийството на граничния полицай, Димитър Стоянов заяви пред медиите, че българската армия не е окомплектована напълно с бронежилетки. Преди време подарихме бронежилетки на Украйна. Това според мен се нарича национално предателство. Същото е и с тежките оръжията - даването им ще бъде национално предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    08 Ное 2022 9:43ч.

    Цирка е пълен и е единствено за наша сметка, който търпи той и ще плаща

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти може

    08 Ное 2022 10:18ч.

    Ти може да си против,ама зад океана не са против,така че ти не вАжиш чуек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Ное 2022 10:36ч.

    Министърът на отбраната може и да не иска да дадем, но според мен това не зависи от неговото желание. Има комисия по отбрана в парламента, която по всяка вероятност ще реши"изисканите" от укр.посланик оръжия да им се дадат-там мнозинство има т.н."коалиция на войната". Министърът ще е длъжен да изпълни решенията им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    08 Ное 2022 11:29ч.

    Изключително жалка гледка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    08 Ное 2022 16:51ч.

    Наистина жалка! Човек остава без думи. Независимо от това какво мисли който и да е бълг. чиновник, украинският посланик просто си избира, каквото му хареса, и си го взима - с любезно потупване по рамото и благодарности. Никаква съпротива от наша страна, никакво достойнство, нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Ное 2022 11:35ч.

    ...Виктор Орбан: „На нас Брюксел не е ни началник. Ние сме независима суверенна унгарска нация. Ние участваме в съвместни решения. Ако те не са подходящи за нас, ние го казваме. Ако те не ни харесват и можем да ги предотвратим, то тогава съвместно решение няма да се появи.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • балансът на властите

    08 Ное 2022 11:43ч.

    Ако изпълнителната власт (правителството) в нарочно свое решение обоснове ясно своята позиция за невъзможност за изпълнение на военна помощ за Украйна, то Решението на законодателната власт (Народното събрание) може да бъде отменено от страна на съдебната власт (Конституционен или друг съд) или да бъде върнато за преразглеждане от страна на Президента.Налице е висок обществен интерес и темата не може да бъде заметена под килима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    08 Ное 2022 12:19ч.

    Конституционния съд е сезиран: https://pik.bg/само-в-пик-сезираха-конституционния-съд-заради-оръжието-за-украйна-документ-news1140034.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    08 Ное 2022 12:14ч.

    България е американска колония, управлявана от продажна и престъпна компрадорска администрация. Тя няма нужда от собствена войска. Тя няма нужда и от собствена Конституция, след като си има "Конституция" на "Козяк". Давайте безвъзмездно всичко на укронацистите, те са надеждата на цялото национал-прогресивно човечество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изпратихме медицински китове!

    08 Ное 2022 12:16ч.

    Ми, да бяхте изпратили и рибки-червеноперки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    08 Ное 2022 12:42ч.

    Стоянов, на Украйна е нужно оръжие! Тя е демократична и който не е съгласен се убива, изтезава, смачква. А без оръжие няма да се бори с “лошата“ Русия която освобождава руснаци и украинци от укро нацистите! Много партии са за укро нацистите : ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС, Български възход, и одобряват фашизма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опс

    08 Ное 2022 13:20ч.

    .....генерал Янев:"България е НАТО...НАТО е България!".Всички го помним,всички. Ех ,дженерале,дженерале. И отговорът, който дължиш на българските войници и на българския народ – защо бригадни генерале, пусна Пентагона да прави биологични опити в България. От загриженост за здравето на българите, ще пускаме чужди лекари да експериментират, защо бе, бригадни генерале от село Поповица, увековечен с портрета по време на предизборната ти обиколка?! А и с две ръце гласува и агитира да си изпратим и последните ПВО на укрите. Ей на това се казва тъпогьозлък и серсемлък по Яневски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи