Водата поскъпва драстично в някои региони на страната

Водата поскъпва драстично в някои региони на страната

Драстично поскъпване на водата от началото на годината. В някои региони в страната скокът е рекорден. Най-скъпа вода ще плащат жителите на градовете Силистра, Разград и Смолян. Това е факт след одобрените цени на Комисията за енергийно и водно регулиране. Рекордно е повишението в Силистра - 5,28 лв. с ДДС за кубик. В Разград водата ще струва 5,19 лв. за кубик. Жителите на Смолян ще купуват водата на цена 4,59 лв. за кубик. Навсякъде поредното увеличение бе посрещнато с недоволство.

Селиме Кючукова е от Кубрат. Живее само с дъщеря си. Сметките ѝ за ток и вода вече са почти изравнени. За да оцелее малкото ѝ домакинство тя ще трябва да затяга още колана.

Трудно смогват и останалите домакинства в разградска област, смята кметът на Кубрат Алкин Неби. Според градоначалника цената на водата не е социално поносима. Затова още при предходното увеличение на цената на водата, той я оспорил в съда. „С решение на Общински съвет бе прието да не се повишава цената на водата, защото като качество няма промяна, а имаме повишение. От тая гледна точка решихме да протестираме, но без резултат. Отговорът беше „Кметът не е страна”, каза Неби. По думите му големият проблем е, че заради лошата преносна мрежа много вода изтича в канала, а пари за ремонти няма. 

Заради повишаващите се цени земеделските производители в региона правят собствени сондажи за напояване. В същото време зачестяват и кражбите на вода. През тази седмица полицаи от Кубрат установили, че 71-годишен мъж е използвал специфични приспособления, за да присъедини неправомерно къщата си към водопреносната мрежа.

 

Коментари

  • forsvaret

    07 Яну 2023 16:49ч.

    На който не му отърва, да се оплаче на Цар РРадев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    07 Яну 2023 19:24ч.

    На кой, на кой ? На боко тиквата ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Камила Паркър и климатичните промени

    07 Яну 2023 16:52ч.

    Както е добре известно България е пустинна страна , водите са кът. Така че тези цени са съвсем обективни, даже са твърде ниски. Смолян и вода ? Че те виждали ли са някога вода в Смолян ! Там е като в Гоби и Атакама, хак да им е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    07 Яну 2023 16:57ч.

    От август 2022 година във Варна плащаме по 4.55 лева за кубичен метър вода. От тези пари по ,.10 или 1.30 плащаме на ВиК Варна, защото преди години от ДКВЕР били решили, че язовир Камчия трябва да се води на ВиК Бургас. Та сега уж от Бургас получаваме вода във Варна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    07 Яну 2023 17:32ч.

    Що пък и в Смолян, където има толкова вода....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    07 Яну 2023 17:44ч.

    Ограбване на народа, всички загуби и "усвоявания" се плащат от българите. Ползваш 3 кубика на месец, плащаш 3 кубика общи части, които посмъртно не може да си израходвал, това значи цяла кооперация до 3-етаж всеки месец да плува във вода. Няма грам инвестиции за намяляване на загуби вода, България във вода гази, вода пести. В някои държави студената вода е безплатна, това е основно човешко право, вода, слънце и т.н. Безхаберието в държавата е пълно, плюс лобистки интереси. Но "всеки народ си заслужава управниците".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    07 Яну 2023 18:02ч.

    Да допълня, нали знаем как Централните Банки на развиващите се като нас колонии гарантират заемите си, чрез данъци, докато настене време за падеж дълг, изплащащ се чрез нов дълг. А идва еврото, в превод премахване на регулации търговски банки, възможност за теглене на по-големи дългове, което какво означава, по-високи данъци преки и косвени. Пример: акциз цигари, ток, парно, вода, храни, бензин. Ако водните дружества са частни ПЧП, имат възможност да избягват данъци чрез вратички, но държавата, сиреч народа е длъжен да плаща дълговете и лихвите по тях. На следващите избори, масово гласуване, без евроатлантически заигравки, водещи финансово, политически, физически България към пропастта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор Живков

    07 Яну 2023 20:14ч.

    Никакви частници видяхме до къде ни докараха бизнесмените.Навремето всичко беше държавно и евтино.Комунистите се грижеха за хората.Не върнем ли режима на соца ще мрем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • веган

    07 Яну 2023 22:09ч.

    Да ви разкажа нещо забавно. Няколко души на нашата улица си правиха водопровод, по 5000лв. на къща и когато стана готов, прехвърлиха нотариалния акт на ВиК, да си е техен,после чакаха цяла година да им пуснат водата-не знам защо, те също не знаят.След няколко месеца се спука новата тръба, стана голям теч и чакахме две седмици да отстранят аварията. През това време решавахме нещата по български-първо съседът, чиято ограда подпухна и мазилката и изпопада, взе кирка и лопата и премести потока под нашата новичка бетонна алея, която за няколко дни се предаде на силата на водата и почна да се кърти на хубави, големи късове. Тогава и ние вземе мотика и отведохме вече малката рекичка да си тече по улицата като във Венеция. Там обаче тя реши да стане водопад и намерила двор в денивелация, се опита да събори на къщата на симпатична възрастна двойка. След като всеки ден по няколко души се обаждахме, най-после В и К пристигна със гръм-багер, три коли и десетина души за място тясно половин метър, където явно трябва да се копае на ръка. И те установиха този очевиден факт, макар и трудно и не преди багерът да направи голяма овална вдлъбнатина в алеята ни. Съседът взе материали и почна да ремонтира оградата си, но аз им се обадих да дойдат да ни възстановят алеята, защото проучих, че така се прави. Диспечерът каза, че това правела друга фирма и ще предаде. Това беше преди месец. Щях да забравя най-забавното. Освен овалната дупка, В и К искаше да ни остави две огромни цилиндрични, тежащи по около тон неща. Когато излязох да ги питам какво мислят да правят с нещата, работниците мило и щедро ми заявиха, че ако ми трябват, мога да ги взема. Казах им, че ми трябват, но настоявам те да си ги вземат, защото ще садя там английска роза, на мястото на френската, която загина при предишното им идване. Тогава им се обади началникът, който казал, че иска бетонните неща в склада, за което съм благодарна. Мисля да им напомня още веднъж за алеята все пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпо Седларов

    08 Яну 2023 0:43ч.

    Тъпо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    08 Яну 2023 9:09ч.

    Водата няма качествата да я продават на такава цена... правете проби на водата и пускайте жалби до дупка, дами и госдпода!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • м..да

    08 Яну 2023 16:17ч.

    Някой помни ли кой направи реорганизация във водоснабдяването? Дали не бе Бат Бойко? Направиха се холдинги , регионални, национални за да се усвоят /откраднат / едни евро средства. Още тогава някой почнаха да предуприждават че цената на водата ще скочи. Но българина НЕ ПОМНИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи