ВМРО с предупреждение към правителството за опити за подмяна на правилата за членство на РС Македония в ЕС

ВМРО с предупреждение към правителството за опити за подмяна на правилата за членство на РС Македония в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прави се опит за омаскаряване на България пред ЕК и заобикаляне на ангажиментите, поети с „френското предложение“

Това се казва в Меморандум, приет от Изпълнителния комитет на ВМРО и изпратен до новото правителство, оглавено от акад. Николай Денков. Повод за този обстоен и подплатен с ясни факти документ е безпрецедентната и агресивна пропаганда, която Скопие прави в Брюксел от няколко месеца. Това е поредната проява на недобросъседство и опит за подмяна на вече валидирани документи, които описват условията, които РС Македония трябва да изпълни, за да продължи процеса на присъединяването и към ЕС.

РСМ се стреми да прехвърли отговорността от неизпълнението на своите задължения към ЕС и блокирането на преговорния процес върху България и да предизвика намеса на държавите членки върху София с цел повдигане на старите претенции за т.н. „македонско малцинство“, обръщат внимание от ръководството на ВМРО.

Създаването на македонизма като идеология от страна на Сърбия, категоричната подкрепа от Съветския съюз и Коминтерна на този проект очертава ясно, че това е геополитическо оръжие, насочено срещу България и българския народ. С просто око се вижда, че РСМ прави всичко по силите си за да петни авторитета и образа на България навсякъде по света, играейки роля на жертва. Предателската политика на Българската комунистическа партия и Георги Димитров ни дава ясно обяснение защо и днес Русия мълчи и подкрепя това оръжие. Думите на Путин все още пробождат слуха ни „писмеността е дошла при нас от македонските земи, а наглостта мина и през редица пропагандни руски филми в полза на македонизма, се припомня още в Меморандума.

Към днешна дата притесненията на ИК на ВМРО идват от конкретни действия и събития, които се развиват в Брюксел. Текат процеси, които или не биват забелязвани заради тежката вътрешнополитическа обстановка или услужливо се пропускат от новото евроатлантическо и ултралиберално правителство.

В Европарламента ще започне преразглеждане на доклада за напредъка на РСМ. В документа, в който въпреки че не са отразени напълно българските забележки към политиката на Скопие спрямо България в двустранните отношения, има доста критични констатации, които задължават Скопие да ги изпълни, за да започне преговори един ден за членство в Европейския съюз. Свидетели сме на агресивна дипломатическа офанзива на Скопие, която чрез лобиране сред евродепутатите има за цел благоприятен доклад, представляващ България като основна пречка за европейското бъдеще на РСМ, предупреждава ръководството на ВМРО.

В Меморандума, изпратен до Министерския съвет на Р България е изброена детайлно фактологията на притеснителните събития, като в документа изрично се подчертава, че подбудите на ВМРО далеч не са спирането на членството на събратята ни от другата страна на границата.

Бъдещето на Република Северна Македония е в ЕС, но това не може да стане за сметка на българската история, език и култура, правата на нашите сънародници в РСМ и за сметка на достойнството на българския народ! ВМРО подкрепя членството на РСМ в ЕС като средство за осъществяване до край на националния ни идеал, а именно между братята от двете страни на Осогово да няма граница, се подчертава още в Меморандума.

Ето защо ВМРО категорично настоява българската дипломация да предприеме сериозна дипломатическа офанзива и да представи пред света проблема ни с РСМ. Този проблем не е просто спор за миналото, това е геополитически конфликт, който създава нестабилност и конфронтация на Балканите.

Прилагаме и пълния текст на документа:

                                 МЕМОРАНДУМ

                                   на ВМРО

Бъдещето на Република Северна Македония е в ЕС, но това не може да стане за сметка на българската история, език и култура, правата на нашите сънародници в РСМ и за сметка на достойнството на българския народ! ВМРО подкрепя членството на РСМ в ЕС като средство за осъществяване до край на националния ни идеал, а именно между братята от двете страни на Осогово да няма граница.

За нас приоритет е добруването на българите, които достойно и спокойно да живеят в РС Македония – нещо, което сме убедени, че хиляди наши сънародници и в България, и навсякъде по света желаят.

Да защитим историята си и българския език и култура и да не позволяваме на наследниците на югославските комунисти да унищожат и онова, което е останало край Вардара след 100 години робство, убийства, затвори, унищожаване на паметници и всякакъв тип на агресия.

ВМРО предупреждава, че улисани във вътрешнополитически глупости, скандали, и договорки между ПП и ГЕРБ, пропускаме една много важна тема – в Европарламента ще започне преразглеждане на доклада за напредъка на РСМ. В документа, в който въпреки, че не са отразени напълно българските забележки към политиката на Скопие спрямо България в двустранните отношения, има доста критични констатации, които задължават Скопие да ги изпълни, за да започне преговори един ден за членство в Европейския съюз. Свидетели сме на агресивна дипломатическа офанзива на Скопие, която чрез лобиране сред евродепутатите има за цел благоприятен доклад, представляващ България като основна пречка за европейското бъдеще на РСМ.

Измина една година от приемането на така нареченото „френско предложение“, което впоследствие бе подкрепено от всички страни членки на ЕС и така бе приета рамката за преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз. В подкрепа на решението гласуваха 170 депутати от „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“, опитвайки се да представят пред българско общество, че това е единственото добро и възможно решения на въпроса. Това беше първата и ясна крачка за сформирането на мнозинство в НС, което е готово под външен натиск да предаде българския национален интерес,  с ясната цел да запази „кожата“ на своите лидери, които са потънали в корупция и зависимости.

Потвърди се това, което ВМРО говори отдавна, че тогавашният министър-председател Кирил Петков, заедно с неговата съветничка Весела Чернева са предавали българските национални интереси. Абсурдно е, че кабинетът на българския министър-председател, вместо да отстоява българския интерес, е подавал класифицирана информация на една държава, която води враждебна и антибългарска политика.

Вече е факт и новото евроатлантическо правителство с участието на същите политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. ВМРО е убедена, че ако това се случи, те ще извършат поредно национално предателство, жертвайки интереса на македонските българи.

Ето и някои факти:

На второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, състояло се на 17 юли 2022 г. в София, беше направен преглед на прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и бяха приети мерки и действия за неговото изпълнение. Подписването на Протокола представлява важно условие за свикването на първата междуправителствена конференция, с което се откри процедурата за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС. Изпълнението на предвидените в Протокола мерки трябва да гарантира спазването на Договора за добросъседство и заедно с вписването на българите в конституцията на РСМ са неизбежни условия за действително започване на преговори за членство в ЕС. На практика Протокола от второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия не се изпълнява.

Примерите за разгаряща се българофобия и политическа враждебност срещу България и ЕС са многобройни:

Благосклонната „незаинтересованост“ на държавата към ширещите се прояви на българофобия в обществото, медиите и тиражирането на негативни стереотипи към България и българите както в Република България, така и в РСМ;
Организирането на масови протести срещу „бугаризацията“ и прилагането на клаузите на т.нар. „френско предложение“, изпълнени с обидни квалификации към ЕС, държави членки и представители на демократично избраните власти в Съюза;
На 4 юни 2022 г. е подпален офисът на Българския културен клуб в Битоля, което е второто нападение в рамките на шест месеца. Повторното нападение е признак на системна репресия срещу българската общност и нейните институции. Само на думи македонският президент Стево Пендаровски осъди палежа чрез публикация във „Фейсбук“. След осемдневен арест обаче заловеният извършител Ламбе Алабаковски бе освободен и продължи с палежите. По време на протест той  подпали и изгори копия на Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение. През септември 2022 г. след споразумение с прокуратурата е осъден на минималното наказание от 6 месеца условно с една година изпитателен срок. През април 2023 г. медиите в РСМ тиражират изказването на Алабаковски, че  неговото деяние е „кулминацията на всички патриотични чувства“ и той е много щастлив от това, което е направил.
През август 2022 г. по искане на министъра на правосъдието Никола Тупенчевски е създадена експертна група за разследване на регистрацията на неправителствените  организации на българите носещи имената на „Иван Михайлов“ и „Цар Борис III“. Изтъкнатата причина е, че имената на сдруженията са на „доказани фашисти и колаборационисти“, което е първата стъпка за промяна на закона за фондациите и забрана на законно регистрираните организации на българите в РСМ.
На 26 септември 2022 г. хиляди македонски фенове освиркаха българския химн на националния стадион в Скопие преди мача от Лигата на нациите между Северна Македония и България. Обяснението на медиите в РСМ е, че реакцията е била срещу ветото за членство на страната в ЕС. Ясно е, че това е гласът на народа, гласът срещу всички проблеми, които създава източната ни съседка, пишат македонските медии. На думи и за международна употреба Външно министерство в Скопие осъди проявата  и толкоз.
Първото нападение на българския клуб в Охрид е на 12 октомври 2022 г. – едва пет дни след откриването му. Нападнат е офисът на културния клуб „Цар Борис III“ и е счупена табелата с името на клуба. Случилото се е посред бял ден, около 12.30 ч. местно време според БТА. По време на нападението активисти на сдружението разговарят с представители на ОССЕ в клуба, когато неизвестни лица обиждат присъстващите с викове „фашисти“, а по-късно започнат да замерят с камъни и счупват табелата с надписа „Цар Борис III“.
На 2 ноември 2022 г. парламентът на Република Северна Македония приема изменения и допълнения в Закона за сдруженията и фондациите, внесени от опозиционната и проруски ориентирана партия ВМРО-ДПМНЕ. Заедно с това са приети промени в Закона за политическите партии по предложение от управляващата партия СДСМ, която се обявява за проевропейска. Промените са извършени по съкратена процедура и са приети с надпартиен консенсус. Промените в Закона за сдруженията и фондациите са подкрепени от 67 народни представители, нито един не е „против“ или „въздържал се“, толкова са и „за“ промените в Закона за политическите партии, без  „против“ и „въздържал се“. В мотивите за промените в Закона за сдруженията и фондациите депутат от ВМРО-ДПМНЕ казва, че през последните осем месеца се правят опити за ревизия и изопачаване на историческите истини в страната чрез откриването на българските клубове. В мотивите към промените в Закона за политическите партии депутат от СДСМ казва, че и двата закона имат една и съща цел.
Всъщност предложените законови промени на двете партии са предизвикани от тържественото откриване на офисите на български клубове в страната с имената „Иван Михайлов“ на 16 април 2022 г. в Битоля и „Цар Борис III“ на 7 октомври 2022 г. в Охрид, в които участват много гости от България в това число и вицепрезидента Ил. Йотова и министър-председателя К. Петков. Законът има ретроактивно действие, защото и двете организации са регистрирани в РСМ много преди това. В преходните и заключителните разпоредби на измененията и допълненията на закона е посочено, че организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на този закон да приведат своето наименование и/или название, цели и дейности в съответствие с новите разпоредби. Сдружения и фондации, които не изпълнят това, се заличават от регистъра.

За нас от ВМРО е напълно ясно, че с тези промени се цели дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което се използват неверни интерпретация на историческите факти и личности. Ограничения от такъв характер вече са били налагани на българите в Република Северна Македония в миналото. С подобни аргументи през 2001 г. беше забранена организацията „Радко“ – името е псевдоним на Иван Михайлов. По този въпрос Европейският съд по правата на човека вече е постановил решение – делото Радко и Пауновски срещу БЮРМ, № 74651/01.  Въведеният механизъм, съгласно който създаденото в Скопие „Консултативно тяло“ следва да издава положителни становища, за да може да се допусне употребата на дадено име, презиме, прякор, псевдоним, абревиатура или инициали на историческа личност, поставя въпроса за налагането на подход в интерпретацията на исторически личности и събития въз основа единствено на доминиращата официална интерпретация в Република Северна Македония. Този подход следва съвсем логично и обяснява нежеланието работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси да бъде деблокирана. Много красноречив  факта, че решението на парламента на Република Северна Македония изобщо не включи комунизма като тоталитарна и репресивна идеология в прилагането на приетите промени. Все още няма нито законодателна мярка, нито механизъм за реабилитация и компенсация на избитите и пострадали по време на комунистическия режим в бившата СР Македония, преследвани и репресирани единствено заради българското си самосъзнание.

Приетите законодателни промени са в очевидно нарушение на Договора за добросъседство.

На 20 ноември за втори път с камъни е нападнат офиса на сдружението на българите в Охрид.
На 21 ноември изтече срокът, даден от Комисията за превенция и защита от дискриминация в Република Северна Македония, да се премахнат от фейсбук страницата на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля съдържание, „което накърнява чувствата и правата на голям брой хора“. Тъй като не е изпълнено нареждането за цензуриране на фейсбук страницата, държавната комисия изпрати сигнал към прокуратурата. 
На 23 ноември 2022 г. към 21 часа е открита стрелба от движещ се автомобил срещу Българския културен клуб в Охрид.
На 29 ноември официален говорител на министерството на правосъдието заявява, че „имат задължението да извършва извънреден надзор за законосъобразност по прилагането на Закона за сдруженията… Културният център трябва да докаже, че ще промени името си и съдържанието на посочените документи, чиято цел е популяризиране на името и делото на Иван Михайлов в Централния регистър“.
Във връзка с тези законодателни и административни действия трябва да посочим три съществени проблема. Първият е, че решението на комисията не може да бъде обжалвано по съдебен път, което е на практика узаконен административен произвол срещу българската общност. РСМ е страна, която иска да започне преговори за членство в ЕС, но не прилага европейските стандарти за правосъдие. Вторият проблем е, че антидискриминационната комисия си позволява едностранно тълкуване по един много важен въпрос от нашата обща история в разрез с Договора за приятелство. По силата на поетите от РСМ задължения тези въпроси са предмет единствено на  Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси. Тази комисия трябва да реши подобни противоречия, а не един административен орган да налага едностранно решение по темата. Третият проблем е в това, че от Скопие уверяваха ЕС и държавите членки в спазването на правата на българската общност в РСМ. Многократни са изявленията на управляващите край Вардар, че българите в Република Северна Македония имат всички права да развиват своята културно-историческа идентичност, но с решение Комисията за превенция и защита от дискриминация всъщност се дискриминират българите. Защото от регистрираните 17 000 културни клуба в РСМ на практика се забраняват само българските;

12. На 16 декември 2022 г. Любчо Георгиевски, председател на българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, е за първи път обвинен от прокуратурата на РСМ в разпространение на расизъм и ксенофобия по електронен път. Разследването е по сигнал от крайно лявата и проруска парламентарно представена партия „Левица“ и нейния председател Димитър Апасиев. През месец април срещу Л. Георгиевски са повдигнати още две обвинения в момент, когато външният министър Буяр Османи покани на среща в министерството ръководствата на българските клубове с предложение за намаляване на напрежението, което е проява на политическо лицемерие и опит за търсенето на външнополитическо алиби за управляващите в РСМ.  В началото на месец май 2023 г. прокуратурата връчва обвинителен акт срещу Л. Георгиевски за „предизвикване на омраза или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, както и за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път“. В допълнение се изтъква, че с цел да накърни чувствата на еврейската общност обвиняемият е настанил българския клуб на улицата в Битоля, където някога преди Втората световна война се е намирал еврейски младежки клуб и самото откриване на офиса е съвпаднало с еврейския празник Пасха. Логичният извод от обвинението е, че в „предизвикателството“ към еврейската общност са участвали и официалните гости на откриването от България, между които и премиера К. Петков;

13. На 19 януари 2023 г. секретарят на сдружението „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков бе пребит, а според първоначалното съобщение на прокуратурата побоят е започнал с реплика към него „не те е срам да се пишеш българин“. Пендиков беше транспортиран за лечение във Военномедицинска академия в София със счупена челюст и множество наранявания. Това е брутална агресия и опит за убийство;

14. През нощта на 15 срещу 16 март 2023 г. е извършен взлом в Културно-информационния център на Република България в Скопие, който е открит въз основа на двустранен междудържавен договор. Разбити са преградни стени, стъклени прегради, заключващи устройства и са установени липси от използваната компютърна техника. Прокуратурата в РСМ прибързано определи, че нападението е с мотиви от „битов характер“, без да са установени кой е извършител на това деяние. Това е първо посегателство на чуждо представителство на страна членка на ЕС в РСМ. Недопустима е липсата на разследване и откриване на нападателите над българското културно представителство, което е извършено в най-охраняваната зона на столицата;

15. В началото на април 2023 г. започва процедура за конституционни промени. Скопие отказва да консултира този процес с България и да включи представители на българската общност в работната група за конституционни промени;

16. На 4 февруари 2023 г. е блокирана границата и в РСМ не са допуснати стотици български граждани за честването на рождението на Гоце Делчев в Скопие. Между недопуснатите са журналистическите екипите на големи европейски медии от България. На границата са арестувани и малтретирани български граждани, които бяха осъдени по бързата процедура от съда в Крива паланка на глоба и забрана за посещение на РСМ за три години;

17. Недопускането на български граждани и политици до местата за отбелязване загиналите български войници през Първата световна война в Деня на храбростта и българската армия. На 6 май 2023 г. българският депутат от Европейския парламент Андрей Ковачев, председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и други български граждани не бяха допуснати на територията на РСМ за традиционното поклонение на българското военно гробище в Ново село. В уведомленията, връчени на българските граждани от граничните органи, беше посочено, че те фигурират в забранителен списък в граничната система на съседната държава. Създаването на забранителни списъци на европейски граждани и членове на Европейския парламент от една страна кандидат за членство е недопустим прецедент и предизвикателство към целия ЕС;

18. На 11 май 2023 г. министърът на правосъдието Кренар Лога изпраща писмо до Посолството на САЩ в РСМ, Делегацията на ЕС, Мисията на ОССЕ, Програмния офис на Съвета на Европа, с което предяви претенции към България за регистрация на организации на т.н. „македонско малцинство“. Това представлява нарушение на Договора от 2017 г. и по същество е опит за намеса във вътрешните работи на една държава членка на ЕС от една държава, която още не е започнала преговори за членство. 

С всичко, описано до тук, категорично може да се твърди, че след приемането на т.н. „френско предложение“ сме свидетели на безпрецедентна ескалация на проявите на българофобия в РСМ, които се дирижират от медиите, политиците и се осъществяват под закрилата на властта.

РСМ се стреми да прехвърли отговорността от неизпълнението на своите задължения към ЕС и блокирането на преговорния процес върху България и да предизвика намеса на държавите членки върху София с цел повдигане на старите претенции за т.н. „македонско малцинство“.

Създаването на македонизма като идеология от страна на Сърбия, категоричната подкрепа от Съветския съюз и Коминтерна на този проект очертава ясно, че това е геополитическо оръжие, насочено срещу България и българския народ. С просто око се вижда, че РСМ прави всичко по силите си за да петни авторитета и образа на България навсякъде по света, играейки роля на жертва. Предателската политика на Българската комунистическа партия и Георги Димитров ни дава ясно обяснение защо и днес Русия мълчи и подкрепя това оръжие. Думите на Путин все още пробождат слуха ни „писмеността е дошла при нас от македонските земи“, а наглостта мина и през редица пропагандни руски филми в полза на македонизма.

Но ключовият въпрос е защо днес най-изявените български „евроатлантици“, синове и дъщери на вчерашните комунистически кариеристи, подкрепят тази враждебна идеология към нас.

 Защо така наречените ни западни партньори си затварят очите за това, което се случва с българите в РСМ и институционалната агресия, която се лее от Скопие?

Затова ВМРО настоява българската дипломация да предприеме сериозна дипломатическа офанзива и да представи пред света проблема ни с РСМ. Този проблем не е просто спор за миналото, това е геополитически конфликт, който създава нестабилност и конфронтация на Балканите.

България е длъжна да подкрепи нашите сънародници в РСМ и да работи за постигане на няколко ясни и конкретни цели:

Създаване на български образователни институции (детски градини, основни и средни училища и университети, където да се образоват децата на нашите сънародници) в РСМ, по модела на албанските, турските, сръбските институции там. Трябва да създадем условия за добро образование и изучаване на истината от българчетата в РСМ.
Създаване на българско издателство, по модела на издателствата на другите общности в РСМ.
Създаване на българска телевизия с национална концесия по модела на медиите на останалите общности, които живеят в РС Македония.
Ясна и категорична подкрепа към българските организации в РСМ.
Конкретни стъпки към това нашите сънародници в РСМ да имат свое политическо представителство и на следващите парламентарни избори да има народен представител от българската общност, както имат албанската, турската, ромската, сръбската и други общности.
Да живее българският народ!

 

Източник: vmro.bg

 

 

 

Коментари

 • Поздравления за ВМРО

  10 Юни 2023 21:03ч.

  за тази им изява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормално

  11 Юни 2023 1:58ч.

  традиционната българска asscissing позиция не би могла да доведе до нищо по-добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи