ВМРО: Априлското въстание е българската Голгота

ВМРО: Априлското въстание е българската Голгота

Автор: Красимир Богданов - историк, зам.-председател на ВМРО

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е оня чакан пет века миг на разплата с турския поробител. Огромна е заслугата на Левски, който не доживя въстанието и увисна на бесилото, но изгради гръбнака на националната ни революция. Опрени на неговата комитетска мрежа, новите апостоли продължиха делото. Невижданият ентусиазъм и кипеж в подготовката патриархът на българската литература Иван Вазов справедливо нарече „пиянството на един народ“. В дебрите на Средна гора Оборищкият парламент взе съдбоносни решения, които по своя драматизъм надминават най-ярките образци на древногръцката трагедия и драма. С неподражаемото си перо летописецът на въстанието Захарий Стоянов без преувеличение ги нарича: „Моите оборищки депутати… единствените възнаграждения… на които бяха: грозната бесилка и заптийският камчик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде“.

Първата пушка сякаш разкъса непрогледния робския мрак, а прочутото „кърваво писмо“ като мълния разнесе страшната, но и радостна вест над цялата българска земя.

„Сега, когато Ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!... Ако Вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище...“, пише разтрепераната ръка на Каблешков.

На оръжие се вдигат хиляди – заможни занаятчии и обикновени селяни, заслужили учители и свещеници, стари харамии и образовани младежи. Своеобразен връх на патриотичния порив стават Хвърковатата чета и черешовата артилерия, а байракът на Райна Княгиня – престолния камък на храмът на свободата. От старопрестолно Търново до Врачанския балкан, от Сливенско до Разловци, в Родопските села и героично Панагюрище народът ни демонстрира единната воля на Мизия, Тракия и Македония, обединени в общобългарското дело. Бенковски, Волов и Каблешков, Иларион Драгостинов и Стоил войвода, Бачо Киро и поп Харитон, Христо Ботев и Таню Стоянов показаха на поробителя как се мре за народния идеал. Те завинаги ще останат в пантеона на българското национално безсмъртие. Заедно с трагизма на Перущица и Батак и твърдостта пред смъртта на Спас Гинев и Кочо Чистеменски осмислиха онзи заветен девиз на българските поборници и революционери „Свобода или смърт“.

За тях никой не може да изрече по силни от Захариевите думи: „Тия, бунтовниците, бяха луди и неразбрани глави, нехранимайковци… Да, но тия бяха честни и непорочни като ангели, идеални, каквито България едва ли ще роди вече втори такива подобни на тях.“

В огъня на бунта загиват 30 000 българи, разрушени са 200 села, с население над 75 000 души. Хиляди от тях са прогонени. Бездомните и сираците са неизброими. Стотици жени и моми са обезчестени или отведени в робство. Жестокото потушаване на Априлското въстанието още веднъж показва несъвместимостта на османския деспотичен и кървав режим с европейския хуманизъм. То събуди гузните съвести в мрачните дипломатически кабинети.   

Сякаш заклинание звучат едни от последните думи на пламенния Бенковски, отправил взор към опожарено Панагюрище от височините на Лисец: „Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!“

И тази рана, тази Българска Голгота проправи пътя към свободата, към българското Възкресение!

Чест и слава на Априлци! Поклон пред подвига и светостта на делото им! Тяхната памет ни задължава да бдим и пазим Родината и да съхраним надеждата, че героизмът и величието на България не са останали в прашните страници на историята. Че народът ни е способен да роди нови достойни свои синове.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Защо да вярваме

  20 Апр 2024 10:31ч.

  Защо да вярваме на ВМРО, бившият партньор на Бойко. Какво направиха в европарламента - поканиха Бай Ганьо Стоичков, който рекламира хазарт, да си рекламира книгата. Това е изключително унизително за истинските българи. ВМРО рекламира поне два порока - хазарта и тютюнопушенето, защото Слабаков е една ходеща реклама на пушачите, които упражняват геноцид върху непушачите в БЪлгария. НЕ думите са важни, а делата. НЕ на ВМРО!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Апр 2024 12:37ч.

  Защо въстанието се чества на комунистическия 1 май ?! 20 април все още я има като дата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целия календар е тук, не е пипан от времето на Октавиан Авгус

  20 Апр 2024 13:34ч.

  Девети септември също е хубава дата 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи