Великобритания иска да преименува парк "Уилям Гладстон", българският посланик с писмо против

Великобритания иска да преименува парк "Уилям Гладстон", българският посланик с писмо против

Две писма тръгват днес - едно към кмета на Лондон Садик Хан, и друго към кмета на общината в Брент, в които българският посланик Марин Райков споделя чувствата на българите към британския политик Уилям Гладстон и мнението на нашите сънародници във Великобритания за намеренията на Лейбъристката партия да преименува Парка "Гладстон" като част от инициатива за преразглеждане на обекти с имената на хора, свързани с робството.

В писмото се изразява опасение, че ако това решение бъде взето, то българската общност ще загуби едно от малкото места в Лондон, с който ние, като националност, сме свързани, а това ще ни накара да се чувстваме по-зле представени и недобре приети, съобщава БТА.

Посланик Райков подчертава, че подкрепя инициативата на община в Брент да се преразгледат наименованията на обекти, носещи имената на хора, свързани пряко с робството, но не разбира защо това се прехвърля и към Уилям Гладстон, който, освен британски министър-председател, е и български национален герой.

"Неговата единствена вина е, че прави изказване в парламента в началото на политическата си кариера, когато е едва на 23-годишна възраст. Уилям Гладстон остава активен до 80-те си години и през този половин век в политиката неговите възгледи за робството се променят и той става отявлен негов критик". Марин Райков изброява и заслугите на Гладстон за демократизиране на политическия живот в страната, сред които са тайното гласуване, общото образование и външната политика, основана на взаимно зачитане на свободата.

През тези години, се казва в писмото, Гладстон подкрепя морални каузи, които са далеч от политическите и икономически интереси на Британската империя в онези времена и са свързани с националности, които със сигурност са му признателни за помощта, и днес са представени в общината в Брент.

А що се отнася до българите, нашият народ е получил неговата подкрепа в един от най-тежките моменти в историята си, пише посланик Марин Райков - след погрома на Априлското въстание, което е бунт срещу робството на Отоманската империя. Уилям Гладстон е най-ярката британска политическа фигура, която се ангажира със заклеймяване на зверствата и масовото избиване на мирното население в България след въстанието, се казва още в писмото.

Възстановяването на българската държавност през 1878 г. става и с подкрепа на британското обществено мнение, за което голяма роля има и Уилям Гладстон, припомня нашият посланик. Българите, които са живели като "рая" в Отоманската империя със статут на маргинализирано население, близко до статута на роба, имат естествена симпатия към онеправданите и това е залегнало в първата Конституция на страната, в която се казва, че "всеки роб, без значение на пол, вяра или националност, ще бъде свободен, стъпи ли на българска територия", е написано в писмото.


"Аз съм твърдо убеден, че " Животът на чернокожите има значение", както има значение и животът на българите през 19 век, а така също и паметта на хуманисти като Уилям Гладстон, които се бориха, за да ги защитят", пише в заключение Марин Райков.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • българската общност ще загуби едно от малкото места в Лондон, с който ние, като националност, сме свързани, а това ще ни накара да се чувстваме по-зле представени и недобре приети

  20 Апр 2022 20:13ч.

  Who gives a sh... about you?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  20 Апр 2022 21:15ч.

  Навсякъде по места вървят неистови опити за подмяна на колективната памет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гладстон

  20 Апр 2022 22:01ч.

  Какво му е направил на Садик?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  20 Апр 2022 23:07ч.

  Един път и Райков да се изкаже правилно. Ама деби%%те във форума пак не са доволни. А Садък Хан да го д%%а или да си ходи в Пакистан .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иВан Гог-ов

  20 Апр 2022 23:17ч.

  За пръв път лицето Марин Райков предприема нещо, което е в полза и на България, а и на справедливостта и не само за негова персонална полза, както е било винаги до сега ! Все пак БЛАГОДАРЯ ви г-н Райков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оценки

  21 Апр 2022 0:15ч.

  Гогов познаваш материята, респект! Никога през целия си професионален (пък и жизнен път) Райков не се е интересувал от никого, освен от себе си, разбира се! Не ми варвайте, сЕ тая! Е, тук все пак нацелва посоката. Облизването на пръст и търсене посоката на вятъра е качество. Изрично да посоча и У. Уйлсън - голяма ам. фигура в Бг история. Всичко друго(големите) - прокоба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грух

  21 Апр 2022 3:22ч.

  Бих желал да благодаря на НП Райков за добрата работа на Българското посолство в Лондон и училище към него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За по-убедително Марин Райков трябва да посочи че българите няма нищо против робството, винаги сме били роби, на турци, на руснаци на съветяци и накрая днес - на Путлеряци

  21 Апр 2022 0:53ч.

  Така да каже Марин че българите са роби априори, и само чакат некой да им го отпори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, но за последните години

  21 Апр 2022 7:06ч.

  нещо сте се объркал... Резултат от точно такива обърквания са шокиращите новини от последните 55 дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умник Путлерясал такъв

  21 Апр 2022 10:44ч.

  Забрави да кажеш под какво робство сме 30 години. Картата познаваш ли я? На запад от Атлантика коя държава е, магаре продажно? За другите може и да си прав, но пропусна сегашния робовладелец, при него ли си на заплата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  21 Апр 2022 9:45ч.

  Еххх как тоя маринчо райков все е на държавни постове и по чужбината и все демократ от комунистическото котило!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  21 Апр 2022 9:49ч.

  бе какво се чудите , Великобритания е измислила концентрационните лагери, германците са ги доразвили! Един от принцовете през Втората световна принудително е изведен от управлението на Великобиратния щото е посещавал собрищата на хитрепистите в Германия и публично е говорил за нацизма като нещо убаво!! Те тия дълбоко мразят хората!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този път

  21 Апр 2022 10:47ч.

  Браво на господин Райков! Написал е нещо в интерес на България, представил го е в подходяща форма и на нужното ниво. Както бе отбелязано, веднъж и той да свърши нещо смислено, но го е свършил! Няма две мнения. Садик е глобализиращ комсомолец на новонормалността...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ключ от квартиры, где деньги лежат,

  21 Апр 2022 15:42ч.

  Не иска ли? Великобритания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  21 Апр 2022 17:59ч.

  Голямо преименуване, ако продължат да дълбаят назад, ще стигнат и до Авраам. Робството исторически не е приемано така, както са го практикували в последните стадии преди да се отмени, като експлоатация. Имало е времена, в които да имаш жилище и храна не е било толкова лесно, а отношението към подобни хора е било човешко, в съответствие с нравствените норми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи