Василев след връчения мандат от президента: Залогът е диктатура или парламентарна република

Василев след връчения мандат от президента: Залогът е диктатура или парламентарна република

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев с първи коментар след връчването на мандата от президента Руман Радев на коалицията "ПП-ДБ", което беше определено като безпрецедентно от политически коментатори.

"След днешното връчване на мандата от президента мисля, че стана ясно какъв е залогът. Диктатура или парламентарна република. Изборът (за)сега е в ръцете на парламента", написа във Фейсбук Василев.

Час и половина по-рано държавният глава връчи втория мандат за съставяне на правителство на излъчиния от ПП-ДБ кандидат-премиер Николай Денков и отправи остра критика към парламентарната група на "Продължаваме промяната" заради изтеклите записи от националния им съвет, като ги призова да върнат неизпълнен мандат.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и съм призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да Ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на Вашата партия, както и след последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България", каза държавният глава.

Радев подчерта, че връчва мандата само заради законовото изискване да го направи, и продължи с критиките към ПП-ДБ: "Оползотворяването на мандата е Ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и също така на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори, Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран".

Коалицията има седмица, за да върне изпълнен мандатът на държавния глава. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Източник: dnes.dir.bg

 

 


 

Коментари

  • няма такава

    29 Май 2023 22:57ч.

    наглост. Леле, ако бяха излезли записи н някой който говори така нонза руското посолство вече щяха замесените да са арестувани и с присъди. Целият ни политически елит е за ешафод. Целият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @няма такава 29 Май 2023 19:57ч.

    29 Май 2023 23:00ч.

    такъв е бил и "цветът на нацията" преди 9.9.1945.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички обратни са върли евроатлантици. Педерастите трябва да се поставят под запрещение и д асе лекуват изолирани от обществото като прокажените в лепрозориуми

    29 Май 2023 23:25ч.

    Само докато са живи, разбира се. После може в нормални гробища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    29 Май 2023 23:42ч.

    Народен съд, но този път качествен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветът на нацията

    30 Май 2023 0:15ч.

    След 9.9.1945 пък цъфнахме вързахме. Простак до простак бяха елитът. Не разбрахте ли, че никой не ви ще тошовия комунизъм!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Мария

    30 Май 2023 0:18ч.

    Колко трябва да изтребите този път? 100 хил. без съд и присъда са ви малко?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 29 Май 2023 21:15ч. След 9.9.1945 пък цъфнахме вързахме. Простак до простак бяха елитът.

    30 Май 2023 1:47ч.

    За разлика от сегашните, които са толкова сложни, че езикът им е срам дори за каруцар от Сточна гара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яна

    30 Май 2023 2:13ч.

    Спокойно бе човек. Ще ти се пръсне сърцето. Никой не иска вас . От вас по-големи продажници няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янче

    30 Май 2023 3:00ч.

    Спокойно другарке, че с този стрес няма да дочакаш бленувания народен съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинете, тези клишета

    30 Май 2023 10:34ч.

    ...... с фалос ли ги набиват в кухите ви кратуни? Ха-ха-ха!!!!!!!! Дали пъпната връв на ББ, PRO100-то Киро и Пчилъта (АВ) не води точно към Тошовия комунизъм, а онези от Посолството не са подизпълнители на една троцкистка партийка в една велика страна? Не се мъчи да проумяваш написаното, гледай масмедиите, те ще ти подават готова/повърната информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    30 Май 2023 11:01ч.

    "Колко трябва да изтребите този път? 100 хил. без съд и присъда са ви малко?" -- ф грешка си. за никакво требене не иде реч. трябва да бъде построено всичко, което не беше построено след 90-те на миналия век - нужна е работна ръка. капиш? и тия 100 хиляди... звездите ли ти ги казаха? дръж се сериозно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    29 Май 2023 23:17ч.

    Ето защо "матросовците" излязоха на телвизионните "амбразури" и заопяваха как бил връчил мандата от президента на ппдб. Една дунда от алфарисърч се зае да обяснява как президента ни връщал назад в годините. Нецелесъобразността от връчването на мандата било по време на едноличното управление през социализма, а днешния пример за такова управление е кой мислите? Познахте, днешна Русия. Напоително обяснява как жевеел руският народ в репресии и мизерия, как един човек вземал решенията и т.н. По нова тв хампарцумян пък и той заобяснявал, че не може ръководните длъжности на силовите ведомства да не бъдели одобрени най-малко от нато! Пиша с малки букви някои неща, не от незнание на правописа, а от неуважение на майцепродавците които ще ни върнат действително в ранната Трета Българска държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирончо

    29 Май 2023 23:18ч.

    Така е, като навряха хуманитарното образование в миша дупка. Невежи дават акъл и глупаци учат на ум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Май 2023 23:23ч.

    Съгласен съм. Залогът е ПеПейско-Гербаджийско-американска диктатура или независима българска парламентарна Република.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хабиби

    30 Май 2023 2:05ч.

    Народният бунт се отлага,поради наличието на достатъчно ракия и с оглед на това,че краставиците и доматите ще поевтиняват.Най-много стотина телевизора да бъдат улучени с чехъл.Кирчо и Кокорчо случиха на народ.Едните си крадат,другите се напиват и псуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @сен ф@силеф е американски агент

    29 Май 2023 23:23ч.

    Американските представители - ристюфци, прости кирофци, асен василефци, лорерци, атанасофци са горди, че защитават банкянския и имунитета му, горди са, че го защитават, горди са, че ще го "изперат" здравословно, дори са горди, че мафиотските им практики са одобрени от чужди посолства! дебетата и пепетата са изметта на българската нация! А ристюфците е национален предател - гордостта на демонична България! С неговата фикс идея за "съдебна реформа" всъщност са били публични клишета, докато похапва в ресторанти за сметка на фондация "америка срещу България"! Накрая - излезе, че Гешеф е прав - това са политически боклуци! Гешеф е изпреварил времето, като го изрече дни по-рано! Странното е, че никой от дебетата и/или от пепетата не се отрече от тези антибългарски партии и не ги заклейми за престъпници и за национални предатели! Още по-странното е, че медиите заглушиха Радостин Василев и никоя медия не го покани! Цветанка Ризова пък покани неадекватната Лена, вместо да покани Радостин! Потресаващото е, че никой не поиска оставките на ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ - простият к!р0, асен фасилеф, лорерци, ристюфци, атанасофци...... Защо никой публично не им поиска оставките?! Дори антибългарите и върли защитници на лъгъбътъ извращенията на агресора сащ - армани сбърканяни и хаджи(джендер)офци при д!к0ф не посмяха да кажат за измяната на ристюфците, простият к!р0 или пък асен фасилеф! Решението е просто: Отнемане на българското им гражданство, ако откажат да заминат да воюват на страната на ус-рай-на, за която са толкова загрижени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къде е шпионин ристю

    29 Май 2023 23:30ч.

    Къде е суперкорумпираният американски агент ристю?! Защо се крие?! Аааа, мисли как да измъкне от магнитски пеефски и гораноф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    29 Май 2023 23:36ч.

    Диктатура на шарлатаните! Повече власт няма да видите никога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възхвала на глупостта

    30 Май 2023 1:48ч.

    29 Май 2023 21:15ч. След 9.9.1945 пък цъфнахме вързахме. Простак до простак бяха елитът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е вярно

    29 Май 2023 23:49ч.

    Не може да има такъв гьон сурат! Може,може- казал оптимистът и е прав. Още преди да пристигне медийният гуро нашенските продажби лекета Св. МалиноФ, някаква анализаторка от Боец и др. знайни и незнайни разбирачи вече олигавиха ефира със злостни коментари за неочаквано (за мен) достойно поведение на Президента. Дебелоочието извира и залива цялата територия, както от лицето на снимката, така и от другите разпознаваеми лица на ПП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова напъват да са на власт,

    29 Май 2023 23:57ч.

    Че изобщо не споменават нови избори. След всеки избори ПП ще получават все по-малко гласове, а Възраждане все повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    30 Май 2023 0:24ч.

    Соросоидите и сороспиите, (имам предвид вторият ешалон протестери и "интелектуалци"), са в амок от бяс и злоба, направо ги поля със студена вода...за което евала на президента! Огромната болка на тези розови безродници и предатели е, че всичките го подкрепиха електорално, лазеха му на колене и това, че сега се държи твърдо пред тези мекотели направо ги съсипа, предполагам като им резнат грантовете за тотално не справяне и некадърност... А Асенча и Кирча ще връщат, кой знае къде са се подписвали с кръв и какво са обещавали, но издъниха всичко и големите играчи ще им дръпнат шалтера на сметчиците със "спестявания"! Асене връщай парите, нямаш избор!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    30 Май 2023 7:26ч.

    Надай се. Ще обяснят всичко с борба срещу руската опасност. Отделно, че са от вида, който прекрасно се вписва във всяка система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колеж Максуел, САЩ:

    30 Май 2023 0:31ч.

    Два пъти ошколовахме Радев при нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    30 Май 2023 0:47ч.

    Вашата диктатура, такава каквато я планирате в изтеклите записи, няма да я бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    30 Май 2023 1:05ч.

    Преди малко прочетох в "Дунав мост" пост на Петър(Пепи) Кънчев - мнението на този привърженик на ПП/ДБ е, че Радев "си е изпуснал нервите" днес. Коментиращите под този пост призовават утре в 18,30 да се съберат пред Президенството, за да покажат''отношението си" към президента! Жълтопаветниците се активизират...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Май 2023 1:17ч.

    Той до колко часа работи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    30 Май 2023 1:58ч.

    Не зная.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диктатура на посолството

    30 Май 2023 1:06ч.

    явно е голем успех за България. Мъ той Путя ги назначи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Feedback

    30 Май 2023 2:07ч.

    Сега на посолствоТО му се отваря работа да дресира пуделите, дето се правят на служебни кучета. Подозирам, че не му се занимава с това. Няма как да заеме и официална позиция, защото не е пряко споменато. Не знам как се процедира при това положение – в коя част на денонощието и под каква форма се дава обратна връзка за подобен пърформанс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    30 Май 2023 2:13ч.

    По-добре диктатура отколкото правителство с ПП дб. Видяхме какво направиха гражданите на Турция - предпочетоха Ердоган пред зависимостта от Запада и соросоидните нпо-а

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    30 Май 2023 2:14ч.

    По-добре диктатура отколкото правителство с ПП дб. Видяхме какво направиха гражданите на Турция - предпочетоха Ердоган пред зависимостта от Запада и соросоидните нпо-а

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    30 Май 2023 3:59ч.

    ПРОФ.ИВО ХРИСТОВ: "ПАРТНЬОРИТЕ" СРИНАХА БЪЛГАРИЯ, ОТГЛЕДАХА СИ МАРИОНЕТКИ, ВКАРВАТ НИ ВЪВ ВОЙНА! https://www.youtube.com/watch?v=o94sTJsUet4

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    30 Май 2023 7:33ч.

    Дебелоочие и наглост ли изучават в Бръшляновата лига? Или пълна липса на срам? Зная за силното снижаване на нивото на образование там, но българчетата постигнаха неподозирано дъно. Впрочем и Путин понякога греши - вместо да награди Митрофанова с орден, трябваше да награди Кирчо, Кокорчо и Ленчето. Те имат най-голямата заслуга за силно нарастване на проруските и антиамериканските настроения у нас .))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    30 Май 2023 11:45ч.

    Залогът беше такъв още със заявката на протестите да остранят „статуквото“, мотивацията беше същата като на резидента, вие сте дискредитирани. Колелото се завърта и каквото човек прави му се връща и на него. Конституцията даде право на „статуквото“да остане, а сега дава право на „промяната“. Конституцията пречи на едни хора да се напънат и изместят други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    30 Май 2023 11:57ч.

    Дебелоочието у Асенку, убиецът на дяда Ивана , е вродено. Толкова е дебелоок, че чак зъркелите му са изскочили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Май 2023 14:59ч.

    "От трънка, та на глог!" И на хАсенчо и на Радев им е един хазяина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи