ВАС окончателно: Решението на Васил Терзиев за движението в центъра на София е незаконно. Общината да върне стария ред

ВАС окончателно: Решението на Васил Терзиев за движението в центъра на София е незаконно. Общината да върне стария ред

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Новата организация на движение около НДК е незаконна, съобщиха от Върховния административен съд.

Първоинстанционният съд е разпоредил да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмет по транспорт Илиян Павлов по въвеждане на нова постоянна организация на движението в гр. София по бул. “Витоша“, бул.“Патриарх Евтимий“ и ул.“Проф. Фритьоф Нансен" чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

Според съдът липсата на актуален генерален план за организация на движението за процесния участък, както и за цялата община обуславя извод за неоснователно извършване на действия по въвеждане на нова постоянна организация на движението на посочените локации.

Съдебният състав е установил и приел, че не са спазени изискванията за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване, а именно не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генерален план за организация на движението /ГПОД/, разписана в девет точки. Не е изпълнено и изискването по ал. 2 - окончателният проект на плана да е одобрен от общинския съвет по предложение на кмета, придружен от протокола на ЕСУТ за приемане на окончателния проект.

Върховните магистрати приемат, че първостепенният съд правилно е приел, че актът не е достатъчен да обоснове извършваните действия, като настоящият състав излага допълнителни мотиви.

"Действително в Наредбата е разписано изключение в чл. 10, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 5, според което се допуска съгласуване и одобряване по реда на съответната общинска наредба за организиране на движението на самостоятелен план за организация на движението/проект за организация и безопасност на движението в населените места (ПОБДНМ), който частично не съответства на действащия генерален план за движение, стига да не е в противоречие с основните му схеми. Това изключение обаче е приложимо само когато се касае за частично несъответствие с действащия генерален план, какъвто се каза по-горе, че няма, следователно тази възможност е напълно неприложима", отбелязват още от ВАС. 

От там отбелязват, че последният Генерален план на Столична община е приет през 8 март 2012 година. 

"Към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението, периодът на действие на този план е изтекъл, следователно няма действащ план. Липсата на действащ Генерален план за организация на движението за Столична община или за процесния участък, съгласно който да се извършват действията по въвеждане на нова постоянна организация на движението на трите булеварда в центъра на столицата", категорични са от съда. 

Според ВАС, който не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват фактическите действия, поради което същите са лишени от основание и правилно съдът е разпоредил тяхното прекратяване.

Касационният състав на ВАС приема, че първоинстанционният съд е постановил правилно разпореждане, което следва да бъде оставено в сила.

Определението по административно дело на ВАС е окончателно.
 

Източници: dariknews.bg, epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • >>>

  20 Юни 2024 14:21ч.

  А КОЙ ще върне изхарчените пари за това безумие на педерастката клика и КОЙ ще даде сега още толкова кинти за да поправи това безобразие?! Въпросът е реторичен! Ясно КОЙ ще плати - всички столичани! Ще платят и за гей-парада в Събота! Ще плаща и занапред прищевките на софийската хомо-дружинка!... Аре, честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  20 Юни 2024 17:24ч.

  Как кой, дарителска кампания да направят, може и Нексо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Юни 2024 21:59ч.

  Дребни педалски неразбории ........ с времето ще свикнат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ухилили се сякаш, че някой им бели яйце.

  20 Юни 2024 14:22ч.

  А може и нещо друго да им забелват, тези са от тия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  20 Юни 2024 14:23ч.

  Леле, колко са гнусни тия двама пендела на снимката! Направо ми иде да ги...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  20 Юни 2024 14:25ч.

  Тия двамата гащника ще бъдат ли съдени за престъпление по служба?! И за нанесените финансови и материални щети? Алоууу, ПроКУРАтура-та пак ли спите?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще!

  20 Юни 2024 14:54ч.

  Обвинителите от СГП чакат решението на ВАС за обявяване за незаконосъобразна организацията на движението... Предстои Терзиев да отговаря пред Темида за безстопанственост в особено големи размери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гадовете няма да възстановят стария ред на движението

  20 Юни 2024 15:00ч.

  Не си правете илюзии, утайките на политиката няма да се спрат, ще измислят нещо друго , само и само да не върнат стария начин да движението!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  20 Юни 2024 15:02ч.

  Управляват ни некадърници - алчни, безхаберни, нагли и кресливи!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОЙ КОЙ КОЙ

  20 Юни 2024 15:17ч.

  КОЙ ще плаща масрафа? Също и за новата лимузина на потенциално фалиралия Софийски Университет?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенсионер

  20 Юни 2024 17:05ч.

  Пак ли ние ще плащаме с нашите данъци? Егати нещастницити!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  20 Юни 2024 17:38ч.

  Жалко, че няма как да бъдат издирени всички, гласували за тоя анaлен развратник и разходите да бъдат удържани от ТЕХНИТЕ данъци !!! Да прогоним този нагълнекадърник от София !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софийски чобани

  20 Юни 2024 19:24ч.

  "Софиянци" са най-големите цървули от всички селяндури населяващи Територията. Спряли са еволюционното си развитие някъде 1990. Минавам на пресечка 100 метра от бул. България и виждам как някакъв чобанин си изхвърля боклука от 11 етаж. Друго да питате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умрях

  20 Юни 2024 21:20ч.

  Умрях от смях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пу,пу,пу

  20 Юни 2024 20:27ч.

  Не зная кой кого е оправил, но и двамата са много доволни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  20 Юни 2024 21:19ч.

  Според мен е време да се отмени правната норма според която решения взети от колективен орган не се преследват по съдебен път, а участниците във въпросния орган носят персонална отговорност. Тогава ще спрат да се тиражират снимки на ухилени идиоти на които винаги им се разминава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прекрасни

  20 Юни 2024 21:22ч.

  Не бинарни усмивки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар / нали пише, напиши коментар /

  20 Юни 2024 21:40ч.

  Като ги гледам тази двамката на снимката по-горе и веднага се сещам за онази стара песен: пляс, пляс, педалите, пляс, пляс, педалите, водно колело...То да ги пляснеш та да не станат. Или да ги качиш на водно колело и да ги пуснеш в средата на Тихия океан...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи