Вартоломей избяга от общата литургия с новоизбрания български патриарх Даниил

Вартоломей избяга от общата литургия с новоизбрания български патриарх Даниил

Снимка: БТА, архив

Вселенският патрирах Вартоломей не се появи на тържествената света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която бе отслужена тази сутрин от новоизбрания български патриарх Даниил. По програма двамата трябваше да служат заедно с митрополити от Светия синод. Вартоломей пристигна вчера в София по покана на митрополит Григорий, който беше предстоятел на Светия синод до избора на нов духовен водач и един от кандидатите за него. Духовенството и хорът на патриаршеската катедрала бяха предварително уведомени, че тържествената служба в деня след избора ще бъде водена от новоизбрания български патриарх в съслужение с Вселенския Вартоломей. Това обаче не се случи.

Тази сутрин Вселенският патриарх не дойде в храма, а изпрати свои представители да участват в службата. Според източници на "Гласове" Вартоломей не е отишъл и снощи на тържествената вечеря в чест на новоизбрания патриарх, а е излетял за Истанбул.

Според нашите източници това е още едно доказателство за предварителния сценарий на кръга около Пловдивския митрополит Николай, който предвиждаше друг да заеме патриаршеския престол. След изненадващия избор на Видинския митрополит Даниил, Вселенският патриарх се разочаровал и побързал да си тръгне. В последните няколко години митрополит Даниил открито критикуваше Константинополската патриаршия за неканоничните ѝ действия в подкрепа на разколниците в Украйна и дори призна така наречената Православна църква на Украйна, непризната от другите православни църкви.

 

В служение с митрополитите на БПЦ новият патрирах отслужи първата си св. Литургия. Той посочи, че Църквата означава единство.

"Задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов", каза пред журналисти новоизбраният български патриарх Даниил преди да отслужи днес първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 

 

"Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възръщането на мощите на св. Иван Рилски в Рилската света обител през 1469 г.", каза  патриарх Даниил и отбеляза, че Рилският манастир е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство и мястото на св. Иван Рилски сред нашите предци е изключително. Това ясно е показано и в неговия живот, и в цялата история на светеца, след като си е заминал от този свят, подчерта Негово Светейшество.

 

 

Знаменателно е как всичко и през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана и много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилничество. И действително св. Иван Рилски е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страни ни показва какъв е пътят на всички нас, каза патриарх Даниил, попитан от журналисти какво ще бъде обръщението му към вярващите преди неговата първа патриаршеска света литургия.

Днешната служба с присъствието си уважиха представители на помествате православни църкви, както и на католическата - папата беше представен от своя перфект Н.В.Пр. Кардинал Кърт Кох. Президентът Георги Първанов, посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и десетки вярващи също бяха част от първата литургия на новия ни патрирах.

Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

 

 

Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

 

 

 

 

Коментари

  • Да върви на ЦРУ-шната си майна офицерът от американското разузнаване

    01 Юли 2024 14:05ч.

    Започва началото на края на евроатлантизма в България и позорното ни членство в ЕС и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американска Секта

    01 Юли 2024 14:18ч.

    Подкрепя ли Сциентолозите от Величие, чийто Приятел Сциентологът Марк де Турк, води лекции по сциентоложката книга "Емоцинална скала на тоновете", в училищата в Пловдив, с което той сам се хвали на страницата си?: https://freeboss.bg/%d1%82%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%b4%d0%b6%d1%8a%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82/ Подобни курсове със същото име предлага Официалната страница на Сциентолозите: https://www.scientology.org/courses/tone-scale/overview.html В рганизацията на съпругата му New Generation Family участва и Марияна Магистър педагог с 34 години педагогически стаж. Лицензиран преподавател и обучител по Технология на обучението на Л. Рон Хъбард (тоест Сциентология) https://hca-bg.org/bg/about-us/. Съпругата на световно известния Сциентолог Марк де Турк г-жа Моник де Клер изнася поредица от лекции в Самоков пред ученици от НУ “Петър Берон”, ОУ “Св. св. Кирил и Методий” и ПТГ “Никола Вапцаров” на тема Сциентология (технологии на Хъбард) "Представените теми са част от технологията за учене, открита и разработена от американския хуманист Лафайет Рон Хъбард. "(Хуманист???) https://samokov365.com/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B4%D0%B5-%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%80-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2/ Заглавие на вестник " Приятел" "Белгийката Моник де Клер обучава Самоковски учители" и още "Моник де Клер от организацията New Generation Family изнесе вчера, на 4 май, лекция пред самоковски преподаватели". Интересно, на страницата на New Generation Family виждаме че Марияна с 34 години педагогически стаж е сертифицирана Сциентоложка(обучител), въпросът е колко такива педагози има в България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • RE:Американска Секта 01 Юли 2024 14:18ч.

    01 Юли 2024 16:59ч.

    Драги ни Санчо, Миризмата на печено пиле е в друга посока! На мечовете си, ще се нанижете, скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да да да

    01 Юли 2024 22:33ч.

    Най-после положителни новини сред тая гадост на правителството и патламента ни. Това показва, че трябва да се държим за Христос и да уповаваме на Него, а да не разчитаме на некадърниците, лъжците и крадците от политиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • супер

    01 Юли 2024 14:06ч.

    Дяволът бяга от тамяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре казано!

    01 Юли 2024 14:33ч.

    Ако слуша човек соросоидната гнус, то патриархът е заплаха за нац.сигурност! Може би очакват да проповяда излизане от НАТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Satanail Вартоломеевич

    01 Юли 2024 15:50ч.

    Сатанаил избяга от Даниил....Слава на Бога!!! Нека мракът на политическата корупция и мракобесие се страхува!!! Бягай Вартоломей Сатанаилович, бягай в ада откъдето си дошъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    01 Юли 2024 17:06ч.

    Ама той не е дошъл за обща литургия, а да тури на мъжките гърди на мутрата най-високия си МЕДАЛ. А къде можем да прочетем за какви заслуги и пред кого е този медал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Юли 2024 14:11ч.

    Ако Тиквоний имаше малко акъл в тиквата си, щеше да отклони награждаването от Вартоломей Въртоглавий.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • питащ???

    02 Юли 2024 0:07ч.

    Тиквата, че няма акъл, няма...Не веднъж го е доказвал и показвал, но егото му е по-голямо и по-дебело и от него самия и не може да откаже почетен знак от Патриарх. Пустата му суета няма да му го позволи...ха ха. После как ще се фука на кой трябва и кой не трябва, че е получил награда...И на кучето като му дадеш кокалче се скъсва да върти опашка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нелигитимен

    01 Юли 2024 14:12ч.

    Това е патриарх на едно турско село, където няма и един християнин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Легитимна

    01 Юли 2024 19:56ч.

    Какво турско село? 1878 г. говори ли Ви нещо? Този човек, никога не съм го чувала, не знаех нищо за него, но той има сила и излъчване. Такива личности с такава харизма, смиреност и сила ни трябват. Останете си преди 1300 година!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    01 Юли 2024 14:13ч.

    има вид на змия -

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини.

    02 Юли 2024 0:53ч.

    Резултатът от гласуването показва, че сме били на крачка от Геена огнена и за сега сме успели да се дръпнем крачка назад, но това е само началото на борбата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    01 Юли 2024 14:14ч.

    Единство?Много добре звучи и много хора го желаем,но вижте как всички слуги на Посолството и соросовите и западни фондации мобилизираха своите слуги да атакуват навсякъде новия ни Патриарх.Няма да ни оставят на спокойствие,докато не ни затрият като държава и народ.Останаха ни последните две опори:БПЦ и лева.Препънаха се в заговора срещу Църквата и атаките веднага започнаха,все по-мощни и все по-гнусни и жестоки;срещу лева засега удрят на камък и то от чужбина,но евробюрократите винаги могат да се извъртят,стига да им замирише на изгодна далавера.Така че оптимизма,който изпитваме в момента,е измамен,ние сме изгубили силите си за съпротивление и само Чудо може да ни спаси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    01 Юли 2024 14:15ч.

    Това е много добра новина. Показва, че изборът на Патриарх е бил правилен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    01 Юли 2024 14:20ч.

    Щом Вартоломей се скри от новия патриарх Даниил, значи калимерата не се е случила. И има надежда. А на новият патриарх пожелавам да отстоява православието и да не се предава пред дявола / разбирай всички продажници, както в нашата църква, така и в другите православни църкви/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    01 Юли 2024 14:21ч.

    И каква точно ще е положителната роля на патриарха в държавата с преобладаващо атеистично население, особено в София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съди

    01 Юли 2024 14:40ч.

    за всички по себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Тончева

    01 Юли 2024 15:37ч.

    Дори ако предположим, че победата е само символична, то пак е нещо. Най- малкото показва, че ние като народ имаме сила и можем да се противопостави и устоим на натиска. Но като се вижда какъв вой настана от страна на евроатлантическата поплач, то явно победата не е символична.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неправилно зададен въпрос, кмете

    01 Юли 2024 15:45ч.

    Вариация на въпроса на Антон Чепилев в ткстче в “Капитал“. Ролята на патриарха е административна и за да я изпълни,няма значение статистиката на вярващите, която ти явно имаш в главата си.Един аргумент по аналогия: и кралят на Великобритания е глава на англиканската църква в държава, в която изчезват традиционните християнски имена и църквите са превърнати в социални места за разни дейности, ама влиянието си в това отношение не е загубил. Трябва да си зададеш правилния въпрос и да не питаш Делян Николчев, експерта по църковно право, и да не четеш “Капитал“ - едни и същи неща ги свързват, та въпросът е: “Какво не знам за НОВИТЕ тенденции, довели до избора на точно този патриарх, от когото светиня му фанариотът Вартоломей бяга?“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ..... 01 Юли 2024 15:45ч.

    01 Юли 2024 17:01ч.

    Отличен отговор на самозванец лаик! И нихилист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТОЧКАТА

    01 Юли 2024 21:06ч.

    Огромна!!!!!!АЗ съм /атеист/ ,по скоро почитател на ТЕОСОФИЯТА.......НО СЪМ ХРИСТИЯНИН!!!!!!!!Не съм ВЯРВАЩ,и не спазвам ,,праведният живот,,,/пост,молитви,поклонения/ НО СЪМ ПРАВОСЛАВЕН!!!!ХРИСТИЯНИН!!!!!И изборът на Даниил е огромна радост за мен,а както чета и за мнооооого други!!!!!бЪДИ БЛАГОСЛОВЕН ,Данииле и там където има мъка,посей надежда,там където има мрак дай светлина,там където е объркан пътят,посочи посоката!!!!!Нека БОЖЕСТВЕНОТО,да е с теб...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    01 Юли 2024 14:22ч.

    Днешния ден е знаменетален не само с пренасяне мощите на Св. Йоан Рилски, но и с честване паметта на Светите братя Козма и Дамян, безсребърници. Да пожелаем на новия Патриарх и Светия Синод да бъдат в същата степен безсребърници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕКА ДИША

    01 Юли 2024 14:22ч.

    човека

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕпоявата

    01 Юли 2024 14:26ч.

    На офицера от ЦРУ , турският гражданин Димитриус, ибо изпълняващ длъжността "Патриарх" на Истанбулската църква, е един добър знак за България. Слава тебе Господи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aмериканска секта

    01 Юли 2024 14:27ч.

    Подкрепя ли Сциентолозите от Величие, чийто Приятел Сциентологът Марк де Турк, води лекции по сциентоложката книга "Емоцинална скала на тоновете", в училищата в Пловдив, с което той сам се хвали на страницата си?! https://freeboss.bg/%d1%82%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%b4%d0%b6%d1%8a%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82/ Подобни курсове със същото име предлага Официалната страница на Сциентолозите: https://www.scientology.org/courses/tone-scale/overview.html В рганизацията на съпругата му New Generation Family участва и Марияна Магистър педагог с 34 години педагогически стаж. Лицензиран преподавател и обучител по Технология на обучението на Л. Рон Хъбард (тоест Сциентология) https://hca-bg.org/bg/about-us/. Съпругата на световно известния Сциентолог Марк де Турк г-жа Моник де Клер изнася поредица от лекции в Самоков пред ученици от НУ “Петър Берон”, ОУ “Св. св. Кирил и Методий” и ПТГ “Никола Вапцаров” на тема Сциентология (технологии на Хъбард) "Представените теми са част от технологията за учене, открита и разработена от американския хуманист Лафайет Рон Хъбард. "(Хуманист???) https://samokov365.com/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B4%D0%B5-%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%80-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2/ Заглавие на вестник " Приятел" "Белгийката Моник де Клер обучава Самоковски учители" и още "Моник де Клер от организацията New Generation Family изнесе вчера, на 4 май, лекция пред самоковски преподаватели". Интересно, на страницата на New Generation Family виждаме че Марияна с 34 години педагогически стаж е сертифицирана Сциентоложка(обучител), въпросът е колко такива педагози има в България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз така, с копи пейст, като олигфрен....

    01 Юли 2024 17:04ч.

    Драги ни Санчо, Миризмата на печено пиле е в друга посока! На мечовете си, ще се нанижете, скоро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вартоломей няма работа тук

    01 Юли 2024 14:32ч.

    Да не идва повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква радост -

    01 Юли 2024 14:33ч.

    след многото си опити през последните години да внесе разкол в Църквата ни и да отнеме независимостта й - най-сетне Вартоломей се изнесе с бягство! Никакъв "вселенски патриарх" не е този сатанист и разколник. Да забрави пътя към България! Слава на Бога за избора на патриарх Даниил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    01 Юли 2024 15:38ч.

    Да не бързаме с радостта си.Вартоломей оставя впечатление за едно мръсно,злобно и отмъстително старче.И като се има предвид кои сили стоят зад него,никак няма да е лесно на Патриарха ни отстояването на интересите на Църквата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    01 Юли 2024 14:34ч.

    "Поместни" църкви не е ли вселенски термин? Не би ли трябвало да са автокефални? "Поместни" звучи като клонове на Константинополската патриаршия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    01 Юли 2024 14:36ч.

    Да, сега има една сериозна победа с избора на Н.Пр.Патриарх Даниил, основно с Божията помощ и не следва да има отпускане. Атаката срещу БПЦ ще продължи със засилена ярост. Ето защо трябва да се умножат усилията и срещу загубата на собствената валута. Не само защото съотношението Полза-Вреда е почти само ВРЕДА от въвеждане на €-то, а и защото съществуванието на самото ЕС, в светлината на сегашните продажни и зависими клики начело на ключови ЕС-членове, е сериозно под въпрос. Нека не забравяме как де-факто ЕС №1 се сгромоляса с капитулацията на Райха в 45 година. ... На този фон един краен успех със запазване независимостта на БПЦ от всякакви "фенерски" и политически домогвания е жизнено важно условие за ОЦЕЛЯВАНЕ, не само на народа в Мамковината, а и на самата Държава България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • merd

    01 Юли 2024 14:44ч.

    Най-вероятно ще има начукани канчета по посолствата и командировки в Африка след този епичен провал за превземане на БПЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТОЧКАТА

    01 Юли 2024 21:13ч.

    О , май вече се започна!!!!Прокрадна се новина ,че някакъв ОТКАЗВА ДА ПРИЕМЕ изборът и патриархът!!!!!!!/ЗАРАДИ УКРАЙНА!!!!!????????!!!!!!/Дано ГРЕША...но пловдивският май ще му свият сърмите и ще има позорни събития......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде,

    01 Юли 2024 14:47ч.

    сбогом!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предупреждение

    01 Юли 2024 14:48ч.

    Нека никой не си мисли, че ВартолоЗмей ще се кроъне и ще остави нещата така - твърде лукав е и от него трябват да се очакват всякакви коварни номера. Основната му задача е да руши православието отвътре - така му повелява неговата масонска принадлежност и кураторите му от ЦРУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приятел

    01 Юли 2024 14:50ч.

    Вартоломей призна Православната църква на Украйна, а Украинската православна църква беше забранена (спомнете си Киево-Печорската лавра...).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКОРАН

    01 Юли 2024 15:00ч.

    Отвратителен фанариот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    01 Юли 2024 15:07ч.

    Абсолютен потрес - тия сатанисти не си правят труда и да се прикриват. Сценарий е имало и поведението им го доказва. Вярвам, че патриарх Даниил ще удържи на гадостите и БПЦ, както и България ги чакат добри времена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мирослав

    01 Юли 2024 15:11ч.

    да си върви и да не се връща по тия земи! да го последват и нашите предатели! ... някой взе парите на запада,но Бог стори нужното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе тоя

    01 Юли 2024 15:27ч.

    на снимката гледа като вампир, какъвто е вероятно. Какъв всеселенски патриарх е тоя вампир?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Юли 2024 15:32ч.

    Не вярвам Даниил да страда много от липсата на прокажения... 🤭

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    01 Юли 2024 15:32ч.

    Всички Гниди вчера пускаха злъч по СМИ! Какво очакват, да се харесаме с Вартоломей, който Чехльо докара в България и беие готов да му дарява българска църковна утвар, но бе спрян от Божидар Димитров /мир на праха му!/!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галина Кол

    01 Юли 2024 16:19ч.

    БОЖЕ ,ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Дарина Григорова за избора на новия патриарх: Днес е вторият Трети март, без преувеличение

    01 Юли 2024 16:23ч.

    https://pogled.info/bulgarski/prof-darina-grigorova-za-izbora-na-noviya-patriarh-dnes-e-vtoriyat-treti-mart-bez-preuvelichenie.170843 /Поглед.инфо/ Днес е вторият Трети март, без преувеличение. Исторически ден за България, за нашата Българска Православна Църква и за Православието. Защото Бог не е в силата, а в правдата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    01 Юли 2024 16:25ч.

    Че има някаква висша сила - съм склонен да повярвам. Но нищо не може да ме убеди, че църквата има нещо общо с нея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    01 Юли 2024 17:00ч.

    Ее, хайде сега?! Та нали на тази, хм Висша сила се гради Църквата! На Бог Отец, Бог Син и Дух Светий!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е, разбира се.

    01 Юли 2024 19:53ч.

    Църквата няма нищо общо, очевидно е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очевидно е.

    01 Юли 2024 21:01ч.

    Очевидно е, че духовното ти око е между бузите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FTR

    02 Юли 2024 20:45ч.

    Цитат от Георги: „Че има някаква висша сила - съм склонен да повярвам. Но нищо не може да ме убеди, че църквата има нещо общо с нея!“ Чудя се, каква тъмна сила те кара да се вероизповядваш ТУКА под тема, която би следвало да не те вълнува?! Според учението на Църквата (!), понякога Бог използва бесовете и техния зъл гняв, за да ги накара да се изявят. След такъв коментар обикновено следва преброяване на останалите гостоприемници на бесовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАЛЯ от ПосолствоТО е много ядосана на Щищи и Боко Тиквата

    01 Юли 2024 16:28ч.

    Галя от ПосолствоТО е дърпала ушите на Шиши и Боко Тиквата https://pik.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BF%D1%86-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF% D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA-news1236344.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    01 Юли 2024 16:37ч.

    Соросоидите в истерия ? Значи това е добра новина за България ! Но скоро очаквайте маймунджилъци на жълтите павета !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    01 Юли 2024 16:42ч.

    Да бяга. Щом го държат краката, да си бяга. Никой не го е и канил. Играе го православен супер-папа ли? Поне нашият патриарх си има държава, а този е в мюсюлманска Турция. Нещо като "King without a crown".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ман

    01 Юли 2024 16:44ч.

    Вартоломей ще ни направи беля! Ясно е. Но къде ще удари? Дали по българските интереси в Македония, дали в всяване на смут и разделение между митрополитите ни, дали ще използва и друг начин, който притежава като "вселенски" патриарх?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    01 Юли 2024 16:53ч.

    Службите на разколника-фарисей въртоломей са богопротивни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FTR

    01 Юли 2024 17:00ч.

    НА ВНИМАНИЕТО НА РЕДАКТОРА: „дори призна така наречената Украинска православна църква, непризната от другите православни църкви.“ НЕ, ТРЯБВАДА Е „Православна църква на Украйна (ПЦУ) Те са нелигитимните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анонимен

    01 Юли 2024 17:04ч.

    Г-н Вачков, досега само до един форум ми бяха забранили временно достъпа заради хапливи коментари, въпреки че бяха изцяло в рамките на благоприличието, и то след предупреждение по електронната поща. Вие забранихте достъпа от IP адреса ми безсрочно, без предупреждение и без никакво основание, след като гледната ми точка е много близка до доминиращата в сайта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Юли 2024 17:14ч.

    Вартоломей е ясен, но защо мълчат Баце, Шиши, Кики. Едно поздравявам им се досвидя камо ли да отидат на службата. Нали се имат за политически елит на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Юли 2024 17:56ч.

    Кат Политбюро на Рождество 89?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    01 Юли 2024 18:33ч.

    Е, Кикиту беше вчера в "Св. Александър Невски", до него беше и Костадин К. Но, другите двама наистина ги нямаше... За Баце - може да е бил на мач, кой знае... А Шиши?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Присмехулник

    01 Юли 2024 17:26ч.

    А на мен ми е мъчно за оня шмекер гигинския поп. Как можаха така да го обидят. Сега се разсърди, разрева се и каза, че повече няма да играе. Щял да ходи да си играе с турския поп. Щото бил много смирен, като истински християнин и затова се разсърдил. Не станало на неговата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В гигинския манастир

    01 Юли 2024 18:19ч.

    са изсипани доста пари за кич. никанор изгони предния свещеник, който е събирал дълго време помощи за реставрацията. Скучно, бездуховно място. Инвестиция. Добре че не са посегнали на Земенския манастир. Той слава Богу, е с особен статут май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е как може така та говориш, прустхак!

    01 Юли 2024 21:04ч.

    Такъв кашкавал, такова биволско мляко продава вуйчо Никанор! Мед с ухание на йога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НикогаПовечеСДС-Чума

    01 Юли 2024 17:33ч.

    С делата си и с поведението си този поп отдавна е доказал, че мрази славяните и най-вече българите,така че неприсъствието и неучастието му в литургията не е никаква загуба, а напротив - богоугодно е, че на този свят и паметен ден за всички български християни този слуга на Сатаната не се е появил и бих казал, че това е знамение. Честито на новия български патриарх!Господ здраве да му дава и да го дари с дълги години живот,за да обединява и води българския народ към светли бъднини !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кеф!

    01 Юли 2024 17:34ч.

    Освободил е новия ни патриарх от присъствието си, демек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • король

    01 Юли 2024 18:17ч.

    Най-сетне една хубава новина за България! Значи все пак още не сме мърша. А дано това ни даде начална скорост да си отстояваме българските интереси във всички области! Стига вече са ни тъпкали и сме превивали врат. Само Даниил да има яка гърбина, щото сега ще почнат да го засипват с компромати и да го дискредитират. Господ здраве да му дава и сили, за да отстоява българските

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калин Тодоров за Хаитянина

    01 Юли 2024 18:52ч.

    https://kritichno.bg/vox-populi/kalin-todorov-psetata-na-boga/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данаил Димитров

    01 Юли 2024 19:28ч.

    И какво правят католици- еретици (представители на папата-сатанист) на Св.Православна Литургия?!? Що за мерзост!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей глупак!

    01 Юли 2024 19:51ч.

    Айде полека с простотиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупака си ти!

    01 Юли 2024 20:22ч.

    Нямаш място тук,изчадие адово!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Украйна подготвят закон

    01 Юли 2024 20:14ч.

    за забрана на каноничната Православна църква. Изобщо не се съмнявам, че Хаитянинът и агентът на ЦРУ Вартоломей са подготвяли украински сценарий и за нашата Църква. Затова е тази истерия на продажните "евроатлантици" и платените клакьори. Да е здрав патриарх Даниил и Бог да му дава сили, пък и ние да се изправим малко - видя се, че не всичко е загубено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    01 Юли 2024 20:32ч.

    По трите телевизии на властта къде по-малко къде повече започнаха да гризат темата. Още са в шок от неочаквания избор и гледат в кошчето когато ръсят опорките но това не е добре. Няма основателна причина да се плюе, надявам се че е обикновено угодничество. Смешката е, че не могат да намерят стойностен човек когото да интервюират и да плюе по Даниил. Напротив, хората са позитивни. Пълен разлом между елит и народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе комунета,

    01 Юли 2024 21:00ч.

    Има ли някой от вас, който е влизал в църква поне 1 път в живота си та сте тръгнали да обсъждате избора на патриарх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видяхте ли

    01 Юли 2024 21:11ч.

    Как влезе последен в църквата със свитата си, колко нахално се държа, все едно е шефа на мафията. И кой вярващ човек, ще си даде име Вартоломей? Очевидно е, несъответствието между заявка и реалност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатана икуменист

    01 Юли 2024 21:12ч.

    На икумениста Вартоломей ЦРУ му стисна удната топка, а МИТ другата и тоя Сатана дуфна в свенски тръс към Истанбул. Кой покани тоя изрод в България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Англосаксонски протестант

    01 Юли 2024 22:33ч.

    Не мога да разбера на какво се радвате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не мога да разбера на какво се радвате?"

    02 Юли 2024 3:38ч.

    И кой Ви е криффф за протестантските Ви дефицити?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FTR

    02 Юли 2024 20:54ч.

    Радваме се, че Бог ни дари с Патриарх, който ще пази Църквата от англосаксонските протестанти и техните протежета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странно

    01 Юли 2024 22:41ч.

    Че то Константинопол няма от края на Средновековието, някъде 15 век, от тогава Константиноппл е Стамбул, днес Истанбул, а Константинополска патриаршия в същий този Истанбул има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Юли 2024 23:16ч.

    Въртолозмея разбра, че срещу ръжен се не рита и мястото му е на мач на Фенербахче у дома, и да си гледа турски серияли като старите хора... Не вярвам че е имало план, защото смятам, че без участието на митрополит Николай, нямаше да се стигне до този избор, резултатът е впечатляващ и трите недействителни гласа също, намесата на Духа Света го със сигурност виждам и Божията Промисъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    02 Юли 2024 0:59ч.

    Специален поздрав за всички и Явор Дачков с една класическа суинг песен: The Four Lads - Istanbul (not Constantinople) www.youtube.com/watch?v=Wcze7EGorOk В тази песен се крие цялата мъка и безсилие на Въртолозмеят от Фенер :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изборът на ДОСТОЕН патриарх

    02 Юли 2024 6:02ч.

    На Българската православна църква отклони украинския сценарий, който, незабележимо за повечето хора, но упорито и последователно, ни готвят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селямсъза

    02 Юли 2024 6:35ч.

    Ураааа!! Да бяга, каква работа има тук!!!! Бог да пази България!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    02 Юли 2024 7:19ч.

    Войната срещу българската православна църква е война срещу България. За това се плащат огромни пари от същите структури, организации и хора, които унищожиха всичко стойностно и се опитват да превърнат страната ни в контролирана територия. Този беше един от тях. Дойде за избора на български патриарх с други очаквания. За целта му бяха написали слово с гръмкото заглавие за "нова ера". След избора дори не успя да превключи ... Друго му бяха обещали еничарите, но не успя да види "българска религиозна пролет."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2024 7:35ч.

    БПЦ е в основата на Православието и затова е толкова важна... спечелена е битката, но войната предстои, затова не бива да се отпускате! Като начало Даниил трябва да се пази, защото тези хора нямат ограничения, да внимава в кои болници ходи, защото всички те са под крилото на БОКО, веднъж като те отровят - връщане няма! Отличието, което получи БОКО, не е заради черните му очи! Българите за пореден път получиха шанс свише, който граничи с чудо, но не могат да направят много в това отношение, нищо не зависи от нас! Ваше Светейшество, просто се пазете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даниил да се пази от даровете на данайците!

    02 Юли 2024 8:16ч.

    В резюме на коментара. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а така

    02 Юли 2024 7:42ч.

    Човека просто не иска да си има работа с мърди и мърши . По-големи отрепки , родоотстъпници и предатели от православните дали има в този свят ? Православните майка,баща и родина ще предадат за жълти стотинки както Аляска , империята СССР , а къде ли остана нашата икономика , заводи,фабрики ,селско стопанство Нека всеки си отговори сам на въпроса .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    02 Юли 2024 9:42ч.

    Дори след чудото в неделя, Вие сте сляп за Православието... Дано Бог, който иска всички да се спасят, Ви вразуми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никъде не е избягал, пази "легендата"

    02 Юли 2024 7:46ч.

    Да не се разбере подмяната. Която само Бог може да разкрие. Неведоми са пътищата Господни! Гледайте и ще видите. Не бързайте да се радвате, както многократно се изписа. На небето грее С-полумесец на залязване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    02 Юли 2024 7:51ч.

    Естествено че дяволът бяга от тамяна !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    02 Юли 2024 11:40ч.

    Върталомей Бей избегал бил?? Бойчо Шиши те бегали... Можеха да курдисат Патриарк.. Стефан Тафров, Калин Я... ... Га им залепат бради, ега готови за Еропатриархи!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    02 Юли 2024 14:44ч.

    според други , причината е канона .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баш каноник

    02 Юли 2024 15:54ч.

    Вартоломей,или,по-точно казано-Бартолъмю може да върви на май...,извинете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи