Върховният съд на САЩ нанесе удар на "Байер"

Върховният съд на САЩ нанесе удар на "Байер"

"Байер" разчиташе на това, че американската Федерална агенция за защита на околната среда бе преценила, че глифозатът не е представлявал опасност за здравето и не заслужавал специално предупреждение, че може да предизвика рак. Но апелативен съд в Калифорния миналата седмица разпореди агенцията да преразгледа този извод, съобщава БТА.

Върховният съд на САЩ нанесе удар на германската компания "Байер", собственик на фирмата "Монсанто", по случая, свързан с нейния хербицид "Раундъп", предаде Франс прес. Върховният съд отказа да започне да разглежда досието, по което бе сезиран и по този начин направи окончателно предходно съдебно решение, дадено на по-долна инстанция, осъдила компанията да плати 25 милиона долара на пенсионер, който твърдеше, че онкологичното му заболяване се дължи на този хербицид на основата на глифозат.

Това решение може да има тежки последици за "Байер" и да проправи пътя към изплащането на обезщетения в размер на няколко милиарда долара.

Срещу компанията вече има над 31 000 иска. Освен това тя сключи и по редица други искове извънсъдебно споразумение. Германският гигант е заделил засега 6,5 милиарда долара, за да се справи с тези нови процедури.

В резултат на решението на Върховния съд акциите на компанията белязаха спад с 2,05 процента на борсата в Франкфурт.

Пенсионерът Едуин Хардман е диагностициран с неходжкинов лимфом през 2015 г. Той бе един от първите атакували "Монсанто". Той е използвал хербицида в продължение на 25 години в имота си. Пенсионерът обвинява "Монсанто", че е мамела клиентите си, че продуктът й е безобиден и не е отправила съответното предупреждение на етикетите.

"Байер", в качеството й на собственик на "Монсанто", бе осъдена да плати на мъжа през 2019 г. 25 милиона долара. Апелативна инстанция потвърди това решение през 2021 г. Тогава компанията се обърна към Върховния съд на САЩ и се стигна до днешното решение.

"Байер" разчиташе на това, че американската Федерална агенция за защита на околната среда бе преценила, че глифозатът не е представлявал опасност за здравето и не заслужавал специално предупреждение, че може да предизвика рак. Но апелативен съд в Калифорния миналата седмица разпореди агенцията да преразгледа този извод.

Световната здравна организация и Международният център за онкологични изследвания вече са определили глифозата за "вероятно канцерогенна субстанция".

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Оле Отвори очички

    21 Юни 2022 22:20ч.

    Хаха, измамиха германците и им набутаха токсичната (буквално) Монсанто а сега ще им дерат кожата или по нашенски ще ги тричат. Съюзник та дрънка. Трябва добре да си правим сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лакомше дупен рот кензен

    21 Юни 2022 23:11ч.

    Да би по-скромно в Германия и Европа седяло, не би американско съдебно чудо видяло. Никой не е канил или карал насила Байер да се лакомят за още и още. А и всичко е калкулирано. Сума ти щедро платени консултанти са ги гледали и мислели тия неща преди да "затворят" сделката. Не са малки, да се оправят сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поводът естествено е абсурден !

    22 Юни 2022 8:51ч.

    Онкогенезата е тъмна Индия и причинно следствените връзки се доказват след десетилетия и безброй проучвания /коректни и честни, а не комерсиални !/ . Мотивите тука са чисто пазарни. "Раундъп" е много ефективен хербицид и се консумира МАЛКО ! Гълта малки количества ! В момента навсякъде на Запд се заменя с "бози" , които вървят в литри и тонове и нищо не чистят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ф-ф

    22 Юни 2022 9:08ч.

    Да не пропускаме, че е възможно и да няма причинно-следствени връзки, защото навързването на думите в едно изречение по форма не е плод на никаква причинно-следствена връзка, а на логическа такава. Не може да се преценява само с оглед на значенията, но и на означаващия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига се до там че...

    22 Юни 2022 8:55ч.

    На селски стопани и дребни производители се продават опаковки и разфасовки с едри надписи "Раундъп" , но като прочетеш ситните букви, виждаш че НЕ СЪДЪРЖА субстанцията на "Раундъп" , а новите сурогати. Но фалшивият етикет вдига цената ! ... Единствено големите агро-производители, които имат запаси от години, разполагат все още с "Раундъп".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Раундъп" е много ефективен хербицид и се консумира МАЛКО" - значи

    22 Юни 2022 8:59ч.

    МНОГО ефективна отрова. Какато "чисти" бурените, които са живи растения, така "чисти" и хората. Отровата трови живи клетки. Дай отрова която да е неутрална към хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да се учудвате

    22 Юни 2022 9:09ч.

    Капитализмът е екологично противопоказен строй.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ползувател

    22 Юни 2022 9:19ч.

    Раундъп съдържа над 80% глифозат, какъвто сам по себе си се предлага с 10-тина различни етикета от различни производители и търговци с "Глифо..." имена. Българското е "Наса". Раундъп е внедряван на американския пазар, но се продава и тук. Цената на хербицида скоро нарастна 3 пъти, което е ясна причина да се използува минимално от стопаните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • факт

    22 Юни 2022 9:50ч.

    А по българските радиа в момента върви реклама на Раундъп

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи