Ваня Григорова: София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация за производство на енергия

Ваня Григорова: София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация за производство на енергия

Кандидатът за кмет и водач на листата на МК „БСП за България“ Ваня Григорова и председателят на БСП – София и кандидат за общински съветник Иван Таков представиха управленските си приоритети за София на среща с АИКБ.


София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация при управление на отпадъците, а тази загуба със сигурност ще ощети и националния бюджет. Това заяви кандидатът за кмет на София и водач на листата за общински съветници на МК „БСП за България“ Ваня Григорова пред представители на бизнеса.

Ваня Григорова и председателят на БСП – София и кандидат за общински съветник Иван Таков се срещнаха и разговаряха с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те представиха основните си приоритети, политики и възможни решения на най-тежките проблеми в столицата, заложени във визията на лявата коалиция за управление на София.

„RDF-инсталацията е един от най-големите и тежки провали на Столична община – това трябва да е категорично ясно. Това е много сериозен провал и на партията, издигнала кмета“, подчерта Иван Таков.

Той обясни, че всяка година общината харчи между 10 и 20 млн. лева, за да „разхожда“ RDF-а из страната и да продължава незаконно да „уплътнява“ сметищата с него. Част от произведения RDF отпадъците се превозват на 400-500 км разстояние, за да бъдат изгорени, “Този „туризъм“ с боклук трябва да бъде преустановен”, заяви Ваня Григорова. Тя е категорична, че трябва да бъде сменена и предвидената локация на тази инсталация.

Григорова посочи като ключово прилагането на истинско разделно сметосъбиране, което ще намали тежестта върху домакинствата след неизбежната промяна при преизчислението на такса смет, произтичаща от законовите промени през 2018 г.

Тя каза, че решението е да се даде възможност за разделно събиране на отпадъците, защото голяма част от тях са ресурс, а да се плаща само за онази част, която не може да се рециклира.

“Топлофикация” и централното отопление са от ключово значение за София - като ефективна мярка срещу енергийната бедност, тъй като според всички анализи е най-екологичният и енергоспестяващ начин за отопление”, коментира Ваня Григорова.

АИКБ посочиха „Топлофикация - София“ като най-големия и най-скъп проблем на общината – с дълг от 2 млрд. лв. Всяка година субсидията, която се осигурява за дружеството, е от порядъка на 500 млн. лв. и представлява над 50% от общата сума, отпускана на всички топлофикации в страната, посочи председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Ваня Григорова и Иван Таков коментираха и други теми в отговор на зададените въпроси - свързани с откриването на детски градини и ясли и план за преодоляване на проблема с липсата им в рамките на 2-3 години, модернизиране на училищата със STEM кабинети и насърчаване на техническото образование. Те потвърдиха, че не планиратувеличение на местните данъци.

“Един от големите проблеми на Столична община е липсата на проектна готовност”, изтъкна Григорова.

“Смятаме, че трябва да има партньорство и коректни отношения с районните кметове, независимо от партията, която ги е издигнала и ние ще работим за това ”, посочи Ваня Григорова. Тя изрази и позицията си, че столичният кмет не може да стои настрани от ключови национални въпроси.

От УС на АИКБ декларираха готовност за съдействие с експертиза.

 

Коментари

  • Естет

    21 Окт 2023 12:00ч.

    Ще гласувам за кандидата за кмет и водач на листата на МК „БСП за България“ Ваня Григорова защото е по-красива от г-жа Антония Хекимян, на чиято майка в Стара Загора по лично разпореждане на Боко Тиквата беше подарен джакпот на тотото. Преди това и интимната приятелка на лейтенанта от СИК Поли от Симитли също се уреди с джакпот от тотото, като подобен случай има и в Бургас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак ни връщат в първи клас.

    21 Окт 2023 13:22ч.

    Ще горим боклуци. Ех колко е хубаво(а)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    21 Окт 2023 14:16ч.

    консуматорското общество, за което драпахме, произвежда огромни количества отпадъци. има няколко възможности, като най-добрата е част от тях, които е възможно, да се рециклират, друга част - да се изгарят (при температури над 800-900 градуса и правилен режим във въздуха не се отделят диоксини и фурани), като остава и част, която за нищо не става. но това е най-добрата комбинация. или ти предпочиташ да се заравят в депа, от където рано или късно ще стигнат до почвата, водите и пр. верно, ти няма да виждаш всичко това и ще спинкаш спокойно. а бе, също като "чистите" електромобили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jordanka Jordanka

    21 Окт 2023 13:35ч.

    Вярвам,че Ваня е по-добрия кандидат.Чух ги и онези двамата.Вятър работа.Единият роден със сребърна лъжица ,другият си е изкарвал цял живот хляба с говорене.Чудя су защо толкова се натискат.И единият е пълен с пари,другият също има достатъчно.Ама това вече ни им стига.Баста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    21 Окт 2023 13:53ч.

    То щото Ванчето си изкарва хляба с решаване на диференциални уравнения ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилтчо

    21 Окт 2023 14:34ч.

    За 33 години дерьмократите ос*аха хубавата ни някога столица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    21 Окт 2023 14:41ч.

    Що бе Ванче, що се напъваш излишно, като мачът е свирен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    21 Окт 2023 18:07ч.

    чикиити ти изпепелихъ тиквените семки (днес е бг Уйййййкиндъ, ей я витоша, излез на чист въздух да си проветрите куфелникъ)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сведение на Ванчето от Отвореното общество

    21 Окт 2023 15:14ч.

    София е много повече загубила от европейското финансиране, отколкото спечелила! Да погледне статистиката за растежа на икономиката на Балканските държави и Турция. Турция превъзхожда с МНОГО целокупната балканска икономика, която е почти изцяло интегрирана в ЕС. Турция е 19 икономика в света. А населението на балканските държави е съизмеримо с това на Турция! Така че, БАСТА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само минавам

    21 Окт 2023 15:19ч.

    Българските ? са много по-евтини за инвестиция от европейските! Тия партенки да ги обяснява на приватизаторкатата, крадла и лъжкиня от Крушовица, която я издигна за кмет на София! И която беше в четворна коалиция с Кирчо. И която ни натресе Радев. После да не се чуди ЗАЩО България изчезва, а на избори вече не гласуват 2/3 от избирателите! Да види причината в огледалото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АИКБ

    21 Окт 2023 15:24ч.

    България имала индустрия. И индустриалци. Ха ха ха. Единственият инвеститор в световен мащаб е Китай , а както стана ясно от Габриел, ние сме стратегически съюзник на САЩ, тоест надежда тука всяка оставете! Да се моли на Копейкин още от сега за подкрепа! Защото иначе й е спукана работата, а не на ИЗМИСЛЕНАТА АИКБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    21 Окт 2023 16:35ч.

    Междувременно на други места в страната. Всички тези въпроси за Михалци и останалите селища в община Павликени, състояща се от два града и 18 села, ще изгубят значението си, ако се изпълни намерението на търговското дружество "Петрургия", собственост на Румен Гайтански, да построи инсталация за изгаряне на огромни количества отпадъци до село Върбовка. това ще отрови плодородната Дунавска равнина и ще съсипе региона, който се занимава предимно със земеделие и туризъм и е популярно място за заселване на чужденци и дигитални номади заради природата, чистия въздух и изобилието от стари къщи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    21 Окт 2023 22:03ч.

    Губят някои, другите внасят, но не в хазната драга г-жо Григорова. Тези материи по време на досега с Дъ ЕнДжиО-то не ги ли осмислихте? https://bacibg.org/o%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи