Ваня Григорова подкрепи протеста на културните дейци в Деня на будителите

Ваня Григорова подкрепи протеста на културните дейци в Деня на будителите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В Деня на народните будителите Ваня Григорова изрази категоричната си подкрепа за протеста на културните дейци, организиран от синдикалната Федерация "Култура". Хората, работещи в сферата на духа, протестират срещу унизително ниските си заплати и искат повече средства за култура и поддръжка и съхранение на културните институции. Ваня Григорова се присъедини към тях в пространството пред Столична библиотека, за да ги поздрави и да разговаря с част от протестиращите.

Като човек, който години наред се е борил за каузи в защита на гражданите и правото им на достоен труд и справедливо заплащане, аз няма как да не съм тук сред вас сега, каза в разговор с хората Ваня Григорова. "Още повече, когато става дума за съвременните будители - хората на духа, които съхраняват нашата национална идентичност и ни пробуждат", подчерта тя.

В цялата страна работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, държавния архив, в Българското национално радио, което съхранява безценна част от звуковото ни културно наследство, излязоха на символичен протест на съвременните будители, точно в Деня на народните будители.

От 2015 година насам, когато е било последното сериозно увеличение на заплатите в тази сфера, бюджетът за издръжка на културните институции се свива за сметка на разходите за поддържане на сградите. Същевременно голяма част от работещите в сектора получават месечно възнаграждение, близко до минималната работна заплата.

Актрисата Ана Пападопулу на протеста, снимка: БГНЕС

На специална пресконференция бяха представени исканията на КНСБ за Бюджет 2024 в сферата на културата. "Имаме нужда от култура, не за да пълним оборотите на големите компании, а за да имаме духовен живот. Държавата отстъпи от функция "култура" през последните две години и половина в момент, когато кумулативната инфлация беше между 30-35%. За функция "Култура, спорт, почивки дейности и религиозно дело" бюджетът е осигурил 1.1 млрд. лв. или 0,56%. Като оставите само култура, са 838 млн. лв. или 0,4% от БВП. Това е функцията с най-малко пари.", заяви главният икономист и директор на ИССИО Любослав Костов.

"За следващата година БВП ще бъде 205 млрд. лв. Нашето глобално макро искане с хоризонт от няколко години е тези разходи да станат 1% от БВП. Ако министърът на финансите реши веднага да приложи тази мярка за следващата година, то бюджетът за култура в Бюджет 2024 трябва от 800 млн. лв. да стане 2 млрд. лв. още от догодина", добави още Костов. "Това, което искаме, е минимум 35% ръст на стандарта за музеите, националната библиотека, читалищата и т.н. Като всичко нагоре е добре дошло, но това е минимум, от който ние няма как да отстъпим", посочи той и каза, че настояват за допълнителни 38 млн. лв. за читалища, 11 млн. лв. за регионални библиотеки, 10 млн. лв. за музикалните дейци и 6,2 млн. лв. за професионалните фолклорни ансамбли.

Говорим за 86 млн. лв. повече в Бюджет 2024 г. за ръст на заплатите за всички, които изброих", каза още той.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов каза, че всички в държавата сме длъжници на хората, работещи в сектор "Култура". "Тези нива на заплащане в културните институти са меко казано обидни за работещите в тях", смята той. Капитанов призова всички работещи в сектора да защитят своите доходи и ги прикани да се включат в днешния протест. "Днешното действие, което се случва в София и цялата страна, е само първата крачка, ако исканията не се осъществят", поясни Капитанов, цитиран от БГНЕС.

Филип Аврамов на протеста на културните дейци, снимка: БГНЕС

Театрите в цялата страна може да затворят Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който преди два дни обяви, че ще се включи към протеста на културните дейци, посочи, че няма статистика за това колко хора са напуснали сектор "Култура" заради ниски възнаграждения. "Работещите в сферата на сценични изкуства в България са 2500 човека. Ако държавата не може да се погрижи за общо 5000 души в целия сектор, то каква е тази държава? Ние не чакаме само на държавата. Ние за тези доходи работим всяка вечер, репетираме всеки ден, пълним зали и правим приходи, които влизат в държавата, и е логично тези приходи да се върнат под някаква форма при хората. Ние връщаме като културна индустрия в Бюджета около 5-6%, а получаваме 0,4%", каза той и допълни, че България категорично има много талантливи творци. 

Председателят на Съюза на артистите в България коментира, че затварянето на театри у нас е напълно възможно. "На всички колеги вече им е дошло да не казвам докъде. Това неглижиране на целия сектор от управляващите, до такава степен, че и самото общество започва да неглижира хората, занимаващи се с изкуства. Като нищо ще затворим всички театри в цялата страна. За колко време не мога да кажа, но колегите са готови да излязат пред театралните сгради и да протестират, за да могат да накарат хората да разберат, че нашата професия заслужава уважение, обич, грижа и достойнство", обясни той и посочи, че протестите ще продължат докато не бъдат удовлетворени исканията им за новия Бюджет за 2024 г. Снимка: БГНЕС "Много голям става проблемът в това, че тези 51 държавни културни института в цялата страна вече се задъхват от липса на хора, които да работят там. Младите колеги, които завършат в НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния театър", каза той и уточни, че заплатите в провинцията са "унизителни". Според него в най-скоро време в извънстолични театри няма да има кой да играе. Мутафчиев настоя необходимите средства за сектора да бъдат осигурени. "Начална стартова заплата сме заложили 65% от средната работна заплата за страната. Около 2000 лв. излиза", добави Мутафчиев. Росен Белов, актьор в Театър "София" и член на НСФ "Култура" коментира, че "трябва ясно да си дадем сметка, че културата е изтласкана някъде в ъгъла. С този бюджет 0,4% от БВП не знам как си мислите, че хората на изкуството оцеляват", посочи той. Според него това е унищожение на културата, театъра, операта и т.н.

Източници: "Труд", actualno.bg

 

 

Коментари

  • българският Орбан е

    01 Ное 2023 19:22ч.

    жена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    01 Ное 2023 19:31ч.

    звучи афористично даже. да се надяваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 19:31ч.

    Международно работническо сдружение е чист синдикализъм, доминиран идеологически от един аристократ-Баакунин. Ултрасиният Дачков се превърна в платформа-носител на една синдикалистка(Идваща от Подкрепа, чиято звезда( на синдиката) изгря с погромите на виетнамските общежития и опожаряването на Партиният дом Самата Григорова е припозната от ултрадясна, консервативна формация, нарочена за комунисти, с която няма общо дори като биография. Насреща е червен принц, подкрепен от жълтопаветници. Е , не сме ли страна на чудесата, Алиса?(не, дума да не чувам за рептилите и Сорос-това все още си е клинична психиатрия , дори в Генерал Тошево)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Ное 2023 20:03ч.

    Каква Алиса бе! Алиса в страната на кривите огледала. Чудесата остави на евреите. И защо въобще се занимаваш с фауната в зоопарка? Оглеждай се за нещо ново. Тези са бита карта. Пп Като кажем бита, значи би та.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като съм почнала

    01 Ное 2023 20:15ч.

    Би ли ми казал какъв е разкладът на силите в България? Защото аз не се интересувам от махленските турнири, но това което напипвам е скато че ли соросоиди от едната страна, и социалисти от другата? И кво? И да паднем, и да бием, все фашизъм ще завием.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 19:34ч.

    Отнася се и за виждащият на теста на Роршах голи жени с маджарски мустаци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    01 Ное 2023 20:03ч.

    Популизъм. Обикновен, див, комунистически популизъм. Да видим дали СЛЕД балотажа Григорова въобще ще си спомни, че има такова нещо като българска култура. Не съм я виждала нито в Операта, нито в зала България, в нито един театър. Не съм я виждала. Така че хайде малко по- полека. Да каже като какво мисли за позорния факт, че в тази страна има библиотекари и архивисти, чиито заплати са около 850 лева!? Да речем. На един конкретен въпрос да отговори. Така е много лесно да "подкрепяме". И двамата с Терзиев са подигравка със столицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 20:10ч.

    Просто синдикалистка кат един Андрешко подкрепи интелигенцията в деня на Будителите, докато Академика Денков забрави че те протестират. Отигра вдигнатата топка.Ганьо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 20:15ч.

    Изкачвайки се по Стълбата случайниците получават височинна болест. Просто раменете им са по-тесни от гъзовете и явно страдат от хипоксия. Оттам и пластичните халюцинации за Андрешко и Бирника. Все им се иска камшик. Руски камшик. После вият изоставени в мъглата. Не се чете в тая България, освен готови разработки. Така се.става умнокрасив, дори академик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Ное 2023 20:33ч.

    Каква култура, какви заплати!Нали насадихме антикултурата. Затваряйте читалищата, развъдник на либералфашизма. Заиграването с етнографията в Германия през 30те години на миналият век и струваше смъртта на половината германски народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 20:38ч.

    Ся, ако ми направиш връзка между читалищата и смъртта на "половината германски народ" в едно смислено изречение ще спра лука в шопската салата, с която си пия ракията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Ное 2023 21:00ч.

    От има нема 4-5 тодини читалищата заразвиха бурна дейност. Изведнъж се отпуснаха пари за хорове и танцови трупи където бабите натруфени в носии заизвиваха фалцети. Но по лошото е, че на тези ежеседмини сбирки наречени рпетиции, им се набива в главите, че който не е с нас е против нас. От годинка обаче читалищата спретнаха къде в салонче, къде във фоайенце етнографски изложбици. Надонесоха се всякакви парцали , оинци и кич. Важното е да е ен.тнографско. Пред читалищата се опънаха кратуни, каручки и каруци, боядисани в жовтоблакидно. Въобще читалищата развиват бурна етнографска дейност. Отворковците на Сорос може би най първо навлезнаха в читалищата, от там забълваха всякаква прогресивна смрад, но сега гледам че се отива вече на нацизъм Да кажем, прости им Госоди, те не знаят какво правят. Но дъртият нацист обаче знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 20:42ч.

    И малко се пие в тая България. Вижте на какъв хал ни докараха хронични трезвеници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 20:51ч.

    Най+обичам кога българската култура се сведе да си видял някой на виенският бал в руският клуб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владислав

    01 Ное 2023 20:51ч.

    Че тя Ваня идва от Подкрепа, а протестът е иницииран от Подкрепа. Естествено, че ще се появи! Интересна ще е реакцията на културтрегерите сега, защото в София те са 99% десни - дали ще подкрепят подкрепящата ги кандидатка на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Ное 2023 22:30ч.

    Десни биха били ако създават авторска продукция и я продават на пазарен принцип! А те до един са амбреажи засмукали държавните субсидии и фондове, правейки лоши интерпретации на световни творби или безсмислена "авторска" халтура, това важи за всички сфери на българското изкуство и култура! Няма десен човек който да има вземане даване и работа с държавата! В България няма десни хора, тука генетично са оцелели само комундели...за това ни е толкова тъпа съвременната култура- халтура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Ное 2023 22:36ч.

    П.П Ако имаше десни творци, те по никой начин не биха търпели свинството което се случва в последните години и биха протестирали по всякакъв възможен начин (без да броим драскането по врати на пияна глава)! Един уличен музикант е десен човек. Един художник който сам си продава творбите е десен човек(ако някой друг му ги продава олевява)! Ако държавата те издържа то тогава няма как да бъдеш десен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 20:54ч.

    Сън сънувах, сън прокоба, Сънувах си гроба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Ное 2023 21:03ч.

    На пари ще да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 21:09ч.

    Пари, пари, пари...а вий сте идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 21:12ч.

    Та така за Андрешко, че малко се чете и пое и ли е присъствието на Пръстенът на нибелунгите българска култура. Дори да е поставена от Карталов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Ное 2023 21:22ч.

    Андрешко е най светлият образ на българският народ, и неговото бъдще, но той още не го е разбрал, защото слуша михлюзите какво му кажат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи