Ваня Григорова: Освобождаването на 30 000 души означава съвсем да останем без държава

Ваня Григорова: Освобождаването на 30 000 души означава съвсем да останем без държава
Синдикатите са твърдо против лансираната от спрягания за бъдещ финансов министър Асен Василев идея за "шокови" съкращения в администрацията. Още като служебен министър Василев анонсира 10% свиване на разходите за персонал в Бюджет 2022, а в неделя обяви, че има договореност между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България" за 15% съкращаване на администрацията до края на 2022 г. Това значи от държавните структури да бъдат освободени около 30 000 души.

 

"Съкращаването на 30 000 служители от държавната администрация е шоково съкращаване. Ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести", коментира Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, пред журналисти след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

 

Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до края на следващата година, посочи Костов. "Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация и преквалификация имат нужда, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът как управлява съответните ведомства. Никой не ги е питал, но бързаме да ги уволняваме. Категорично сме против", добави Костов.

 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи, че голяма част от държавните институции имат тежък недостиг на кадри. Като пример Григорова даде инспекторите, които следят за контролирането и спазването на трудовото законодателство в страната. Те са около 400, а фирмите са над 400 000, каза Григорова.

 

"Когато някой се чуди защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, то е защото няма кой да отиде на място и да проверява. Ако някой се чуди защото няма социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС, то е защото имаме малко над 2000 социални работници в Агенцията за социално подпомагане", каза Ваня Григорова.

 

Според нея, когато Асен Василев за пореден път говори за редукция в броя на държавните служители и като пример даде полицаите, е "хубаво да си спомни, че на него му беше детайлно обяснено, че броят на полицаите в България не е равен на броя на служителите на МВР". Тъй като служителите на МВР са и полицаите, пожарникарите, хората, които издават личните ни документи, тези, които отговарят на телефон 112 и че бюджетът на МВР над 90% отива само за заплати. Това значи, че няма за обувки, няма за униформи, няма за хартия, за принтери дори, подчерта Григорова. Според нея е хубаво да спре популизмът на българските управляващи.

 

"Ако орежат още повече администрацията, това означава съвсем да останем без държава, тъй като държавната администрация е тази, която провежда държавната политика на терен", заключи Ваня Григорова.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • мдам

  06 Дек 2021 16:42ч.

  Имайки предвид, че "синдикатите" са производни на ДС, а повечето бюрократи са отново сложени там от милиционерите, нещата започват да си идват на мястото. Един земеделец в България храни 5-6 бюрократа, които освен това не спират да му пречат и да го съсипват. Бюрокрацията убива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  06 Дек 2021 16:44ч.

  Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи, че голяма част от държавните институции имат тежък недостиг на кадри - правилно - някои имат недостиг, но в други си клатят краката и се чудят как да им мине времето. Просто трябва да се пипа внимателно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е едно от най-добрите предложения

  06 Дек 2021 16:47ч.

  на евентуалните нови управляващи. Би било добре да съкратят поне по толкова за всяка една от четирите години управление. Ще бъде дори неизбежно, ако най-после се въведе електронно управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  06 Дек 2021 16:55ч.

  Не знам, що за синдикати са, за да не знаят, до какво води дигитализацията. Пример: Ако допреди всеки плащаше здравните си осигуровки на едни каки и лели, а сега 20% примерно го правят по банков път, какво става с каките и лелите? И защо държавата трябва да е хранилка, а не да следва неписаните закони на бизнеса?! Никой, нищо не е казал за преквалификация. Няма лошо, но когато отида и една леля пита друга, как се пишат главни букви,а колата ми стои отвън в синя зона, ми идва леко нанагорно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василев не го бива

  06 Дек 2021 16:55ч.

  Трябваше да каже, че ще има нови консурси навсякъде с по-високи критерии и който си е клатил химикалката, да му мисли. Въпреки че, точно преди празниците не е много по християнски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  06 Дек 2021 16:56ч.

  30 000 не са 15% много повече са, но когато не знаеш въобще какво да направиш, това е най удобния ход, "съкращаваш администрация", а създаваш две нови министерства, така да живее новия морал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  06 Дек 2021 16:57ч.

  Това не е вярно. Всеки, който е работил на подобни места, знае, че при щат от 7 човека в едно звено - двама или трима работят както трябва, двама обслужват началника, а останалите действат бавничко и нехайно като претенциите им за положен труд са огромни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що ли се появяват подозрения,

  06 Дек 2021 17:01ч.

  Че всъщност иде реч за чистка. След което на мястото на съкратените ще се назначат лорер-и от "наште", поДменящите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямам яснота какво е мислил българският гласоподавател,

  06 Дек 2021 17:05ч.

  Като си е подавал гласченцето, но да подмениш борисовци с кирчовци, е все едно да избягаш от Сцила при Харибда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  06 Дек 2021 17:07ч.

  Това за съкращенията е фишек за заблуда..... Григорова, покажи една "втора" пенсия изплатена от УПФ на родена след 1959 г жена. Тази тема поне я разбираш. Над 20 млрд лв са потънали в ЧПФ, а няма нищо насреща освен едни виртуални дялове....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нова

  06 Дек 2021 17:10ч.

  Цитирам: "Кики на 06.12.2021 в 16:57 Това не е вярно. Всеки, който е работил на подобни места, знае, че при щат от 7 човека в едно звено - двама или трима работят както трябва, двама обслужват началника, а останалите действат бавничко и нехайно като претенциите им за положен труд са огромни." Не трябва да си работил, а само да си се завъртял за около час. Аз съм счетоводителка, във връзка с работата си съм обиколила доста държавни, общински и пр. ведомства. Навсякъде на 1 работещ има 3-4 връзкари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тов. Маузер

  06 Дек 2021 17:13ч.

  Я, синдикатето се събудиха?! Сега разбирам, защо ги нямаше никъде последните години - кротко са подкрепяли политиката на ГРЕБ за раздуване на администрацията и трудоустрояване на своите на принципа "колкото повече, толкова повече".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Кръстьо Петков

  06 Дек 2021 17:21ч.

  Синдикатите са твърдо против лансираната идея за "шокови" съкращения в администрацията - от държавните структури да бъдат освободени около 30 000 души защото малцината синдикални членове са от ОФИС планктона и съвсем ще я закъсат за синдикални членове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  06 Дек 2021 17:26ч.

  Факт , че ББ направи държавата тоталитарна демокрация .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе

  06 Дек 2021 17:28ч.

  До какво води дигитализацията? До намаляване нуждата от администрация. Следователно съкращения трябва да има. Първо да се освободят пенсионерите, а след това да се пренасочат кадри от едно работно място на друго, ако е нужно. Тези, които останат, да си разбират от работата и да я вършат както трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Боев

  06 Дек 2021 17:45ч.

  Я виж къде я стяга чепикът Ванчето . Тези бансунджии и готованци както ги нарича банкерът Атанас Буров ,като чуят че ще ги махат надават вой до небесата .Ванче ти се благодари че не си във Китай или Северна Корея или във Русия че отдавна да си със черен печат във трудовата книжка и до живот нямаш право да си държавен служител .Ще трябва да ставаш работник където ти си пожелаеш .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  06 Дек 2021 17:45ч.

  Трябва да се изчистят всички гербави паразити , които смучат парите на данъкоплатците , ако искаме да просъществуваме като нация и държава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо

  06 Дек 2021 17:59ч.

  Защо синдикатите не реагираха при партийните назначения във всички нива на държавната администрация, които по цял ден са в социалните мрежи и получават заплати в пъти по-големи от обикновените служители и работници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До мдам на 06.12.2021 в 16:42

  06 Дек 2021 18:02ч.

  Болшинството земеделци са на държавни субсидии от ДФ Земеделие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  06 Дек 2021 19:07ч.

  все съм си мислил, че мат'ряла има нещо между ушите. на Първо ниво това съкращение означава да се разкарат тия, дето знаят какво правят, на Второ ниво т.нар. "демокрации" са пълни с калинкаж, дето трябва да работи нещо, само и само да няма нещо-повече от "структурна" безработца, ниво Три - смятате ли,.че някви палячовци, дето не могат да разделят на две крави сеното, могат да оправят "държавата" разбивайки я??? връщам се към Първо ниво/точка, тия искат да си сложат техният калинкаж на мястото на герберският, ама рова не работи така... п.с. пълни боклуци (никога, ама никога не съм бил на държавна работа,най-вероятно няма и да бъда, изкарвайки им заплатите)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  06 Дек 2021 19:23ч.

  1 бр удостеверение за наследство струва 5 лева и сее чака 5 дни след като веднъж е издадено защо при следващите поръчки пак се чака и пак 5 лева ами соц грижи които разнасят храната по домовете на деменциите половин кофичка 3 лева в събота и неделя няма ядене ами хората които се изпращат да чистят по домовете на същите хора веднага всичко това да се освободи защото е порнография

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  06 Дек 2021 19:52ч.

  Много загрижени за държавните чиновници! Как може в другите европейски държави администрациите да са 10-15- пъти по-малобройни от в България, пък държавите им функционират добре и има ред? Синдикатите у нас само приказките им големи, а делата им в полза на трудещите се клонят към нулата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  06 Дек 2021 19:56ч.

  Както остап-бендеровците подмениха тулупите, така сега ще подменят калинките със свой пеперудки, както се полага според джендър идеологията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • малко са!

  06 Дек 2021 20:11ч.

  100 хиляди като минимум е само едно добро начало! Само така ГЕРБ ще утече в канализацията завинаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златния млрд.

  06 Дек 2021 20:23ч.

  На поколението партии на т.нар. златен милиард, по принцип повечето хора са им ИЗЛИШНИ. Не само в администрация, а въобще. Именно затуй разиграват и режима к19, и въглеродния данък и каквито ви дойдат на ума форми за мек геноцид. Скоро при раждане на дете ще сложат данък пръц, защото метанът е супер-вреден за тропосферата. Така че 30 000 е много скромно число в Устенцата им. По същество реалната практика у нас по повод т.нар. съкращения протича така: при освобождаване на определени административни и експертни щатове, съответните дейности се възлагат на външни изпълнители частни фирми, обикновено в пъти по-скъпо, тъй като в сумата е калкулиран отбива за ... този и за онзи. Ако публичната сфера има течове, то при частния бизнес е река. Самото твърдение за съкращаване на администрация, е сигурен признак, че говорещия халхабер си няма от публичната сфера и не познава общата законодателна база в страната. Всички щатове в администрациите са точно дефинирани в съответните закони, постановления и наредби, на база на функции, които държавата и общините трябва да изпълняват. Тъй че, кирчовците пак са объркали държавата с частна фирма, където секретарката е гладачка и гълтачка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  06 Дек 2021 20:39ч.

  Златния млрд. на 06.12.2021 в 20:23 накратко да живее волл стеет анд Ко, чиито представители ни назначи нейно превъзходителство, и под "частни" трябва да разбираме техните "частни" и техните фондове, толкова за жалката ни бивша "държава", даже май мат'ряла почва да разбира, че "държавата това смъ Аз", няма държава няма ма'трял, тъждествено дет се казва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо ли?

  06 Дек 2021 20:42ч.

  Думата “синдикат”, винаги се предхожда от една друга дума - “престъпен”. Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  06 Дек 2021 20:53ч.

  Ванчето е изключително красива жена! Достатъчно е да поиска аудиенция при президента за който тя ни агитираше да гласуваме и току виж спасила от съкращения 30 000 души! На такава красавица Радев няма как да откаже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня Григорова: Освобождаването на 30 000 души означава съвсем да останем без държава

  06 Дек 2021 21:04ч.

  Всъщност това може да е и целта?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 06.12.2021 в 20:53 Ванчето е изключително красива жена!

  06 Дек 2021 21:07ч.

  Факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО ПОСЛЕДНИЯ

  06 Дек 2021 21:39ч.

  А И МАЙСТОРКА НА СПИРКИ ,ИНАЧЕ КОЙ ЩЕ Я ДЪРЖИ ТАМ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е съкращение, това е чистка !

  06 Дек 2021 22:13ч.

  Проблемът на държавната администрация е не в бройката, а в това, че ръководителите й са нефелни и тя живее с разбирането за своето господство над данъкоплатеца. Не администрацията служи на хората, а хората са нейни роби, с които тя може да се гаври и подлудява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Милка архиварката, в опит за саркастика, със сълзи на очите

  06 Дек 2021 22:17ч.

  17 министерства за такъв голям регион, като България, са АБСОЛЮТНО НЕДОСТАТЪЧНИ! Належащо е СПЕШНО да се създадат и следните нови министерства, от рода на: 18.Министерство на Справедливостта. 19.Министерство на Абсурдно Честните,Почтени и Независими Български Медии( и за още по-честните Пийпълометрически , Неподкупни Социологически Агенции). 20.Министерство на Истината. 21.Министерство на Мира. 22.Министерство на Новата История на Света.(Която започва от Март,2020.А "Старата" История да се счита за НЕмеродавна! ) 23.Министерство на Висшия Материализъм! 24.Министерство на Чалгата, Рапа и Попфолка. 25.Министерство на татусите, леката дрога и на пиърсингите за Младежтта. 26.Министерство на Обезкуражаването на четенето на книги в книжни носители! 27.Министерство на Добротата, Скромността и Духовността. 28.Министерство на Българската Независимост. 29.Министерство на Супер Якото,Невероятно и Страхотно "Забавление"! 30.Министерство на Фалшивите Усмивки. В тази насока, предлагаме броя на държавните служители в Регион България , вмсто да се съкращава, направо да се ОШЕСТВОРИ от бъдещото ново правителство! И държавните ЛАПАЧИ от 440,000 те да станат МИНИМУМ ПОНЕ около 3,000,000!!!!!! Така ще достигнем до лелеяната мечта, ПОНЕ половин България да се състои от ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ-ДРОНОВЕ! Или прол/държавен служител/ прол/ държавен служител и т.н. И за "забавление", малки и кратки-забавни Статистически дани: 1.САЩ, държавицата с население от я има, я няма и 330,000,000 граждани,там държавните служители наброяват около 800,000. 2.Нидерландия само с 16,000,000 граждани, са се разпищолили с огромната армия от почти 20,000 държавни служители. 3.Регион България с вече ПОД 6,000,000 граждани НАПРАВО ИЗНЕМОГВАМЕ САМО с около НАД 440,000 държавни служители. Излиза, че държава(САЩ) с около 55 ПЪТИ ПО-МНОГОБРОЙНО НАСЕЛЕНИЕ има само ПОД ДВА пъти по-голяма админстрация от България?!? А държава с около ТРИ пъти по-голямо население(Нидерландия) има държавна администрация от около 22 ПЪТИ ПО-МАЛКО държавни служители , от колкото от гордия до полуда с неините си САМО 440,000 дронове, Регион България?!?! Затова трябва да наричаме българските държавни служители ДРОНОВЕ! А както знаете дрон или "drone" идва от ШУМЕРската дума - "drone" , която означава :'' търтей'', ''безделнича'' или "sucker"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като две капки боза

  06 Дек 2021 22:41ч.

  Абсолютно е права тази убавица. Ако съкратят дори и един държавен служител, България направо си заминава....450,000 държавни служители са БЕЗОБРАЗНО НЕДОСТАТЪЧНИ ЗА ТАКАВА ОГРОМНА ПО НАСЕЛЕНИЕ МЕГА СТРАН! Според мен трябва да са поне 3-4 МИЛИОНА! А и министерствата са ''страхотно'' малко. Само 17 ?!? А Швейцария с техните само 10 министерства как до сега още не е загинала??? За подкрепа на моята теза, виж коментара на Кака Милка архиварката, в опит за саркастика, със сълзи на очите на 06.12.2021 в 22:17

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Близкото бъдеще

  06 Дек 2021 22:45ч.

  Естествено, че няма да има държава, подготвя се поемането на командването на територията ни отвън - говоря НЕ за управление, тъй като управлението предполага някакво участие и на управлявания, а за командване. Тук вече няма да има държавна администрация, а се готви влизането на силови структури, които ще осигурят прякото подчинение на наложените директиви и заповеди - за законност не става въпрос, ще бъде подобно на вечно военно положение на епидемична обстановка . Т.нар. държавна администрация в този си вид, който познаваме, ще има единствена функция разгласявеното на нови заповеди и директиви, като съблюдаването на тяхното изпълнение ще се осъществява от силовите структури, създадени тук или поканени на помощ в България да осигурят подчинение на населението. Ще се създаде внушително полицейско и военно присъствие във всички форми на обществения живот, подобно на Гърция, Австрия, Австралия, Дания, Русия. Депопулизацията ще продължи с нови, все по-неприкрити методи и трябва да се създадат предпостакви около два милиона жители в територията да я напустат в близките пет години, разбира се, това ще става под формата на деклариране на непрестанна грижа за здравето на населението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тез трАйюниунисти ни ръзбрали,

  06 Дек 2021 22:49ч.

  чи туй й целтъ на занятииту за Радефффт, Ъсеншу и Перфида - да са разгради държавнуста и иституцийти. Същу кът спонсурити в US, дет първи враг е пулицята, пък пурукуратурътъ и съда ги пълнят с рИфурматури на наказатилния пруцес и катилити са расхождат и газят с кули, трушат магазини и палят. И тука ша й тъй, сал Арахангел Страшкуффт ша вилней на воля да озаптява иднаквумислищити

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  06 Дек 2021 23:03ч.

  Близкото бъдеще на 06.12.2021 в 22:45 хм, аз си мислех, е съм реалист, направо ме закопахте - така де, прав сте, тайминга е перфектен, ох гладио - ох кеф, дето възпявал мат'ряала... лошо, че и Ванчето няма да има трудови колективи за водене към Светлото капбъдеще...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • малко са

  07 Дек 2021 0:49ч.

  30000, много повече има за изхвърляне, на всякакви служби, полиция, пожарна, митници, армия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Дек 2021 1:17ч.

  Означава назначаване на 35000 техни хора, като онази мома със заплата 7 000 евро... Впрочем и сал тя да е - стига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Дек 2021 1:21ч.

  Минаващ на 06.12.2021 в 16:55 Не знам, що за синдикати са, за да не знаят, до какво води дигитализацията. Пример: Ако допреди всеки плащаше здравните си осигуровки на едни каки и лели, а сега 20% примерно го правят по банков път, какво става с каките и лелите? И защо държавата трябва да е хранилка, а не да следва неписаните закони на бизнеса?! *** Защото ако няма кой да купува производството на бизнеса заминава, като теб. Ама то разни минаващи и заминаващи бизнесмени си мислят, че бизнеса може и без раята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гламави хора

  07 Дек 2021 9:02ч.

  Централната администрация е 56 000 човека, местната администрация е 40 000 човека, точни цифри. не точни цифри:230 000 са държавните служители в държавните услуги, администрация, военни, мвр, медици, служители в образователният сектор и наука, ... неточни цифри: 180 000 държавни служители в държавни предприятия като АЕЦ-Козлодуй и ТЕЦ-2-Марица, и общинските фирми, топлофикации, БДЖ, ... във холандия били 20 000 чиновника в българия 600 хил. е само манипулация. 1,1 милиона са държавните служители в държавните услуги, и 900 000 са в държавните предприятия. .................................................... Минимална заплата през социализмът купува 400 хляба килограм. Сега минимална заплата купува под 300 хляба 700 гр. Семеен доход през социализмът купува 1600 хляба, сега 700 хляба. защо ?!стягахме коланите и ручахме жабетата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо аз, която 30 години работя в частния сектор,

  07 Дек 2021 9:04ч.

  поради доброто си образование и качества, трябва да плащам заплатите и осигуровките на хилядите търтеи чиновници!? А, Григорова. Много ми е интересно ти и Манолов какво свършихте за работниците през тези години, освен да дрънкате врели-некипели пред също тъй досадните, мързеливи и полуграмотни "журналисти"!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  07 Дек 2021 9:36ч.

  Чиновниците плащат осигуровки, техен работодател е държавата. Костов и Дянков не са плащали осигуровките, но от 2012г. държавата плаща осигуровките, тогава им намаляват заплатите. И осигуровките и заплатите, се плащат от държавата, за държавните служители. .............................. Но какъв шиббан народ сме, и такива политици и икономисти, и бизнесмени, напираме за държави с големи доходи, голяма администрация, големи доходи, И ГОЛЕМИ ЗАЕМИ - ДЪРЖАВНИ И НА ДОМАКИНСТВАТА И БИЗНЕСЪТ, ................................. А НЕ ИСКАМЕ ДА Е ТАКА В БЪЛГАРИЯ.. ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ, ЧЕ СМЕ ПО-БЕДНИ ОТ НРБ И ВСИЧКИ. ....................... ВСИЧКО ИЗБРОЕНО ВОДИ ДО МУЛТИПЛИКАЦИЯ - А ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЗНАТ НАЧИН ЗА ПРОСПЕРИТЕТ НА ЕДНА ДЪРЖАВА. САЩ и Великобритания, Франция, преди 150 години са богати защото развиват парите, дори с помощта на държавните служители - чиновници и военни - които със своите сигурни заплати развиват потреблението и търговията. А тези пари се връщат в държавата чрез данъците. БЪЛГАРИНЪТ ОЩЕ НЕ Е ОСЪЗНАЛ, ЧЕ ПАРИТЕ НЕ СЕ ЯДАТ. Всяка заплата преминава в търговията и производството, данъците ускоряват този процес, пестенето спира този процес..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • админ

  07 Дек 2021 9:50ч.

  Браво, администрацията в БГ е излишна, некомпетентна и в корумпирана и с 600 000 човека надута до спукване, тя трябва да се намали на повече от половината.., защото така или иначе не правят НИЩО,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колчо

  07 Дек 2021 10:10ч.

  Администрацията, че е раздута, раздута е! Лошото обаче е, че при тия масови съкращения си тръгват читавите, връзкарите и началниците остават, заминават експертите и специалистите. Има и наредби забраняващи съкращенията на болни, многодетни, даже и на тези с психични отклонения, и накрая остават на работа само шкартът. Бил съм потърпевш от такива масови съкращения 1999 г., когато в много институции стана точно така, останаха само хора защитени от закона, инвалиди и прочее...В много от държавните структури работят и хора-експерти с редки специалности, които поради липса на такива кадри се изпълняват от хора на пенсионна възраст, но без чиято експертиза цялата институция отива на кино... Та тях кво ще ги правят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  07 Дек 2021 10:25ч.

  Правил съм съкращения в държ.предприятиятщ, болницит, частни фирми и къде ли не, в т.ч постоянно следя положението и моята малка формичка с десетина души. За да се изчисли колко да са съкратените, първо трябва разчет и внимателен анализ, което се съмнявам да е направено от Кокорчо. Гледа се кой какво е правил досега, какви болнични е ползвал и кой ще поеме неговата работа. След това се пресмята тия дето поемат, дали няма да се претоварят и напуснат, дали да им се вдигне заплатата за стимул. Накрая се пресмята задължително резерв на системата и едва тогава се реже. Не казвам че няма излишни в момента, сигурно са десетки хиляди, но няма как да се каже точно колко са... Иначе след анализ може да отпаднат цели ведомства със сигурност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Calculator

  07 Дек 2021 10:50ч.

  Пред години гледах графика, в която България и Естония имаха чиновници 1,9% от популацията. В НСИ тя е отбелязана 56 000 централна администрация и 40 000 местна администрация. Което е около 1,5% от популацията. Но като държавни служители: тоест с държавна заплата: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Total_general_government_expenditure,_2018,_%25_of_GDP.png Най малко даваме за чиновници. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_sector_size

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Иначе след анализ може да отпаднат цели ведомства

  07 Дек 2021 10:50ч.

  Напротив, искат да увеличат ведомствата и министерствата, ще останат само началниците, току виж проработят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фукуяма

  07 Дек 2021 11:20ч.

  Кога беше кризата в Гърция, дето имаше дъвка, че държавата била раздута. http://www.larskarlsson.com/assets/Gov.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уважаема г-жо Григорова,

  07 Дек 2021 11:29ч.

  ние от много години нямаме държава, учудвам се, че не сте го забелязали. Ако имахме държава по улиците на големите градове нямаше да се търкалят човешки същества, които спят на пейките при минусови температури. Ако имахме държава българите щяха да живеят достойно, като човеци, а не като несретници, изгубили човешкия си облик. Аз съм за съкращаване на държавната администрация, защото от нея ползата е минимална, вредата често е доказана, а разходите по този лукс не са само заплатите, които им плащаме, но и осигуровките им са за наша сметка. В същото време, ако трябва да се свърши някаква конкретна работа, чиновниците започват да те препращат по другите учреждения, защото не било тяхна работа. За отговорност пък изобщо не ги търси, като съдят държавата и общините пак ние плащаме сметката, а те си вземат ДМС-та. Тази армия трябва да бъде намалена поне наполовина и да бъде накарана да работи. Както аз си изработвам парите, така и те могат. Единственото оправдание за позицията Ви този път е, че именно в държавната администрация има най-много членове на казионните КНСБ и Подкрепа - и стават такива по принуда, за да се ползват от облагите, постигнати с КТД, а не защото разбират от синдикализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соросоидите - психодясното са против държавата ни

  07 Дек 2021 11:53ч.

  АДМИНИСТРАЦИЯТА Е АРМАТУРА НА ДЪРЖАВАТА СЛАБА АДМИНИСТРАЦИЯ Е КУХА ДЪРЖАВА - платените, да докажат че чиновник в България има по-голяма заплата от чиновник в Германия, като процент от БВП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  07 Дек 2021 13:19ч.

  Ванчеееееее, държава ще има ама за такива като тебе ще секнат вноските от "профсъюзните членове". там те стяга чипика ама нейсе....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоко

  07 Дек 2021 13:24ч.

  За 30 години преход държавната администрация не успя да организира така работното си време, че в една община между 12:30 и 13:00 часа да има поне едно работещо гише. Ние работим за тях, не те за нас. В община Красно село например, за да ползваш ксерокс трябва да пресечеш булевард и да отидеш в агенцията по Кадастър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наследник

  07 Дек 2021 13:30ч.

  Вземаш си отпуск за да свършиш някаква банална административна работа. В повечето време се сблъскваш с абсурди, като издаване на документ безплатно за 10 дни или бърза поръчка за 10 лева за 1 минута. Чакане по безброй гишета и носене документ от една администрация към друга, и всичко това докато дигитализацията е факт от близо четвърт век. Едни мазни алчни ръчички се подават от гишетата и ти бият печат.... толкоз

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко Ваня

  07 Дек 2021 13:57ч.

  Мадам ваня на Григорчо казва, че 30 хиляди щели да останат без работа. Тя много добре знае колко се търси агнешкото, поради което се търсят много и овчари да гледат майките на тези агнета и децата им. Така че, нека мадам Ваня да не се опасява, че тези 30 хиляди ще останат без работа. Няма да има нужда да се преквалифицират на айти специалисти, за овчарлъка не се иска висше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Златния млрд. на 06.12.2021 в 20:23

  07 Дек 2021 13:58ч.

  Много точен коментар и вярен с действителността ! Пълно е с лапни шарани и и всякаква млада не мислеща измет които дори не се замислят, че все пак някой трябва да свърши дадената задача когато отиде за справка една възрастна жена на 70 -80 години и я поиска!! Също отдавна към държавнат аадминистрация има закачени ИТ и всякакви други фирми които се хранат от нея и доста скъпо предлагат услугите си!! Например доставен компютър марков и накра ясе оказа че повече от 1 хард неможе да му поеме захранването! Така и само като се замислим че Асенчо кокорчев е бил в то ябранш знаем какво ни очаква! ЖИВЕЙТЕ ДРАГИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, ГЛАСУВАЩИ ЗА ЛЪЖЦИ ! Кратко ще поживеете, това да знаете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • милите те

  07 Дек 2021 14:48ч.

  малко са 30000,по три е добре ,на мен ми трябват поне десет души ,които обаче трябва да работят,ще ги наместим тия калинки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До кога, бе!?

  07 Дек 2021 15:16ч.

  Григорова, стига елементарна демагогия! Всеки, който поне малко разбира от управление знае, че българската администрация е чудовищно раздута! 30 000 е само началото на процеса, който на този етап дори не се нуждае от анализ. С постепенното въвеждане на дигитализация на административните услуги, числото значително ще се увеличи! Така, че това е мнение на човек, който или не разбира нищо, или е преднамерено по стар синикално-манипулативен обичай. Не я търсете повече за коментари, не става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манолов: Една от целите на съкращаването на администрацията е да бъде подменена партийната клиентела

  07 Дек 2021 15:34ч.

  Този филм вече сме го гледали при Иван Костов, Царя, Тройната коалиция, Симеон Дянков, без изключение при всяка смяна на режим в България! Три ясни цели видя президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в целта на Асен Василев да съкрати държавната администрация с 15% или с 30 хиляди човека до 2022 г. Пред Нова телевизия той обясни защо според него се прави подобно нещо: „Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”. Подобно нещо е правено и преди. На второ място – някои действия, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. Третата цел е да бъде „нахранена тълпата”. По думите му има заявка за създаването на три нови министерства. „Как ще съкратим администрацията и ще създадем три нови министерства”, попита той. По думите на Манолов има около 120 хиляди в централните и местни администрации и ако се съкратят ще останат 90 хиляди. Според него данните за 200 хиляди заети не са верни. „Нека да кажем, че ако те съкратят с 30% от работещите в агенциите, те непременно трябва да ги закрият“, допълни Манолов. „Това намерение не е нещо ново под слънцето”, коментира и зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. По думите му съкращението на държавната администрация е наложително и не може да се отлага. „Не се подобрява качеството на услугата. Чиновникът лимитира скоростта и качеството на услугата с присъствието си. Премахването на гишето ще премахне и хранителната среда за корупцията. Електронизацията ще намали и цената на услугата, а по-малкият брой на служителите ще увеличи заплатите на останалите работещи и ще направи професията по-привлекателна”, категоричен е той. По думите на Димитър Манолов не трябва да се мисли за обобщен образ за държавния служител: „За това, което говори г-н Дачев, и аз се подписвам под него. Има обаче хора, които работят на терен и те няма как да бъдат заменени“. „Нали сте сигурен, е няма да изчезнат партийните синекури. Там се слагат едни удобни хора. Този разговор започва с вадене на списък на държавната администрация“, допълни синдикалистът. ---> https://nova.bg/news/view/2021/12/07/349143/%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-30-000-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот работил за частни компании

  07 Дек 2021 19:46ч.

  Защо аз, която 30 години работя в частния сектор, на 07.12.2021 в 09:04 поради доброто си образование и качества, трябва да плащам заплатите и осигуровките на хилядите търтеи чиновници!? А, Григорова. Много ми е интересно ти и Манолов какво свършихте за работниците през тези години, освен да дрънкате врели-некипели пред също тъй досадните, мързеливи и полуграмотни "журналисти"!? *** И кой ти каза, че баш ти храниш когото и да било? Чети Колчо и си налягай парцалите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Кольо

  07 Дек 2021 19:59ч.

  Като емигрираха т.е. "самосъкратиха се" около 2 милиона българи, повечето от тях млади и кадърни, да смятаме ли, че вече не сме държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи