Външните министри на НАТО ще заседават във втората по големина административна сграда в света

Външните министри на НАТО ще заседават във втората по големина административна сграда в света

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще се срещнат в Букурещ на 29 и 30 ноември. Форумът ще се проведе в Двореца на парламента – втората по големина административна сграда в света след тази на Пентагона в САЩ. Сградата е разположена на 365 000 кв. метра, дълга е 270 метра и е висока 86 метра. За да бъде изградена на определеното място в Букурещ, са разрушени 20 църкви, а осем са преместени. Над 57 000 семейства са евакуирани, съобщава специалният пратеник на БТА Мартина Ганчева.

​​​​​​​Сградата е разположена на 365 000 кв. метра, дълга е 270 метра и е висока 86 метра. В нея има 12 надземни етажа и осем подземни на дълбочина от 92 метра, както и атомно убежище. Зданието разполага с 1100 зали. Таванът на най-голямата от тях, която заема площ от 2200 кв. метра, е плъзгащ се и през него може да влезе хеликоптер.

Най-дългият коридор в сградата е с дължина 150 метра. При строителството на сградата са използвани около 1 000 000 куб. метра мрамор, 550 000 тона цимент, около 700 000 тона стомана и 900 000 куб. метра дървесина, 3500 тона кристал, 200 000 кубични метра стъкло, 2800 полилеи, 220 000 квадратни метра килими, 3500 квадратни метра кожа.

За производството на 480 полилея в различните зали са използвани около 3500 тона кристал. Най-големият от полилеите тежи три тона и има 7000 крушки според справка на отдел "Справочна информация" в БТА.

През 2008 г. Дворецът на парламента е вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“ като най-голямата, най-масивната и най-скъпата сграда в света. Строежът започва през 1984 г. по поръчка на президента на Социалистическа република Румъния Николае Чаушеску. Проектът е на румънската архитектка Анка Петреску в екип с още 700 архитекти. Тя го сравнява с Бъкингамския дворец в Лондон и Версайския дворец във Франция, а архитектите от онова време - с „малкия Пхенян“ заради еклектичния стил и противоречиви елементи, пише на официалния сайт на сградата. 

За да бъде изграден на определеното място в Букурещ, са разрушени 20 църкви, а осем са преместени. Над 57 000 семейства са евакуирани. В изграждането му участват над 100 000 работници, като 20 000 от тях работят на три смени 24 часа в денонощието. 

До декември 1989 г., когато започват масовите протести в страната и президентът Николае Чаушеску е свален от власт на 22 декември, сградата е завършена на 90 процента. Наречена е Дом на народа. От 1994 г. там заседава само долната камара на парламента – Камарата на депутатите. От 2004 г. в сградата на парламента заседава и горната камара на парламента – Сенатът. Оттогава Домът на народа започва да се нарича Дворец на парламента. 

От 2 до 4 април 2008 г. в сградата е проведена среща на високо равнище на НАТО – най-голямата до момента в историята на Алианса заради броя на участващите във форума страни и международни организации – близо 3000 делегати, сред които 60 държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и на отбраната. Българската делегация е ръководена от министър-председателя Сергей Станишев. Срещата е отразявана от около 3500 журналисти. 

Сред темите в дневния ред тогава са мисиите на НАТО и по-специално ИСАФ (Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан) в Афганистан и КейФОР в Косово, както и въпроси, свързани с кибертероризма, климатичните промени, енергийната сигурност и разработването на система за противоракетна отбрана на НАТО, включваща американския противоракетен щит, която да покрива всички страни членки. 

На срещата в Букурещ Хърватия и Албания получават покана за членство в НАТО. Заради неразрешения спор с Гърция за името, тогавашната Република Македония не получава покана за членство и в знак на протест делегацията на страната напуска форума. Тогава е обявено и че Украйна и Грузия ще станат членове на организацията. Това е първият път в историята на Алианса, когато предварително се съобщава за предстоящо започване на преговори.

По време на форума са проведени и срещи на най-високо равнище на Евроатлантическия съвет за партньорство, на Комисията НАТО-Украйна и Съвета НАТО-Русия с участието на президента на Русия Владимир Путин, който за първи път участва в среща на високо равнище на алианса.

От 7 до 10 октомври 2011 г. в Двореца на парламента в Букурещ се провежда 57-ата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. В нея участват над 350 парламентаристи от страните членки на организацията, както и делегати от асоциираните страни, регионалните партньори и страните наблюдателки. В рамките на сесията Турция, Румъния, Полша и Испания съобщават, че ще приемат на територията си елементи от системата за противоракетна отбрана. 

От 6 до 9 октомври 2017 г. румънският парламент е домакин и на 63-ата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. В Двореца на парламента заседават делегации от над 50 държави - членове, асоциирани членове и наблюдатели. По време на сесията са приети две резолюции - за стабилността на Черноморския регион и за борбата срещу дезинформацията. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Да бяха писали поне кое налага да се събират и какво ще решават

    28 Ное 2022 9:06ч.

    Вместо тоз архитектурно-исторически екскурс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паразити върху комунистическо наследство

    28 Ное 2022 9:11ч.

    Значи световни клакцори-паразити използват "проклето комунистическо" наследство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • убиха Чаушеско за да му вземат къщата

    28 Ное 2022 9:13ч.

    Много демократично. Американско-еврейски подход

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Ное 2022 9:33ч.

    1. Няма ли да се санира ? 2.На каква температура ще заседават 3Далеч не само сем. Чаушеско разстреляха за да установет демокрацията там 4.Румънците не бяха като нас безропотни.5.Последно май овчари им превзеха парламента.Заради някакво глупаво изискване за ов.кучета 6.Ваксинирането показа че вече са ги култивирали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждате ли тази огромна каменна сграда

    28 Ное 2022 9:56ч.

    Камък бърху камък няма да остане (Исус за огромния храм в Йерусалим), Изцяло завършен през 64 г.сл. Хр. Храмът бил разрушен през 70 г.сл. Хр. от император Тит. От постройката на Храма до нас е достигнала само западата подпорна стена, наричана още Стена на плача.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нови хоризонти за тази прекрасна сграда

    28 Ное 2022 12:04ч.

    След освобождаването на ЦИЕ,връщане на H@Т0 в границите от 1997г. и нов мирен договор за подялбата на Европа между новите три имперски колоса, в тази сграда могат да се приютят централата и постоянните делегации на новия отбранителен военен пакт, подобие на Варшавския и продължение на ОДКС, гарантиращ сигурността,териториалната цялостност и цивилизационния избор на народите от ОНД и Черноморския басейн.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи