Валидираха пощенска картичка, посветена на 90-годишнината от рождението на акад. Светлин Русев

Валидираха пощенска картичка, посветена на 90-годишнината от рождението на акад. Светлин Русев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пощенски плик и пощенска картичка, посветени на 90 години от рождението на акад. Светлин Русев, бяха валидирани в Музея на пощите в Централна поща-София. Събитието съвпада и с 40-годишнината от огромното дарение от твореца, благодарение на което днес в Плевен съществува постоянната експозиция галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“. Инициативата идва именно от плевенската общественост, подкрепена от руския княз Никита Лобанов-Ростовски.

В церемонията по валидирането участваха Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти, княз Никита Лобанов-Ростовски, като почетен член на Съюза на българските филателисти, Румен Петков, лидер на АБВ и близък приятел на акад. Русев и художникът доц. д-р Стоян Дечев, член на експертния съвет по маркоиздаване. 

Княз Лобанов-Ростовски, като изтъкнат ценител и колекционер на картини, отбеляза огромната роля на акад. Русев в световните култура и изкуство.

„Какво е важно за един художник -  как художника остава в историята на изкуството. Секретът е дали този художник е внесъл нещо ново в живописта. И Светлин Русев внесе духовния експресионизъм. Той остава в историята на живописта в света и затова Светлин Русев е национално достояние на България, независимо от режимите. Той е гордост на България“.
Румен Петков подчерта огромното и неповторимо по мащабите си дарение от страна на акад. Светлин Русев за Плевен и благодари на княз Лобанов-Ростовски за оказаната подкрепа за днешното събитие. 

„Това е един акт на местен патриотизъм и на родолюбие, който няма равен на себе си. Освен неговите творби, освен творбите на световни автори, там има една велика колекция от икони. И този генезис, проследен в столетията надзор на нашата вяра и на православие, е нещо, което може да го направи само човек отдаден на обществото.

Никога не е се е съобразявал с конюнктурата и не е зависим от нея. Аз си спомням дебатите по съвременния герб на Република България - какво трябва да съдържа този герб, като знак, като символ, като история и като бъдеще. Много са малко хората, които не са се колебали да заявяват позиция по една или друга значима тема, която не съвпада с официозната, и Светлин беше от тях. Затова сигурно има и хора, които не го харесват. Но както и той самият казваше - ако всички ме харесват, какво правим?“.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи