В руския град Оренбург обявиха масова евакуация след покачване на нивото на река Урал

В руския град Оренбург обявиха масова евакуация след покачване на нивото на река Урал

Властите в руския град Оренбург, близо до границата с Казахстан, обявиха в петък масова евакуация, след като нивото на водата в река Урал се покачи още повече, заплашвайки района с нови наводнения, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. В съседен Казахстан властите съобщиха, че до момента са евакуирани 100 000 души.

Кметът на Оренбург Сергей Салмин призова жителите в изявление в „Телеграм“ спешно да се евакуират, докато в града звучаха сирени. "Това не е учение", написа Салмин в "Телеграм". "Ситуацията с наводненията в Оренбург е изключително опасна. През последните 10 часа нивото на водата в река Урал се е повишило с 40 сантиметра и в момента е 11,43 метра. Тези стойности са опасни", предупреди той. 

Кадри от града показаха цели квартали, потопени във вода. Потопът връхлетя региона, разположен на около 1200 км югоизточно от столицата Москва, на границата с Казахстан, след като миналата седмица в град Орск под напора на придошлите води се скъса язовирна стена. Властите определиха ситуацията в региона като извънредна ситуация от федерално значение. Близо 12 000 къщи бяха наводнени, а над 13 000 души са евакуирани.

Река Урал е дълга 2428 км. Тя извира в южната част на планината Урал, преминава през Русия и Казахстан и се влива в северния край на Каспийско море.

В друг руски регион - Курган, нивото на водата също се покачва, допълва Ройтерс. Село Каминское в Курганска област бе евакуирано в петък сутринта, след като нивото на водата там се покачи с 1,4 м. Каминское е разположено по поречието на река Тобол, която преминава и през областния център Курган - град с 300 хиляди души население.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Невиждано!

  13 Апр 2024 9:57ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=IFT4i-m-EzQ&ab_channel=Euronews%D0%BF%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  13 Апр 2024 13:19ч.

  Пропаднала държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи