В ключов енергиен фонд зейна дупка от 1 млрд. лв.

В ключов енергиен фонд зейна дупка от 1 млрд. лв.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Асен Василев изтри 1.2 милиарда разходи. Без този фокус бюджетът за февруари щеше да е с дефицит

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев призна, че ако дефицитът във фонд СЕС не бъде преодолян, ще се наложат "смели политически решения" във връзка с планираната либерализация на пазара на ток за бита.

Фондът "Сигурност на електроенергийната система", на който се разчита да финансира прехода от регулиран към свободен пазар на ток за българските домакинства, е на дефицит. В момента недостигът в него е 1 млрд. лв., като за февруари фондът е изплатил само 75% от дължимите компенсации за обществения доставчик НЕК за изкупената възобновяема електроенергия и по дългосрочните договори с въглищните централи. 

Това стана ясно на кръгла маса за промените в електроенергийния пазар на едро и дребно, които предстои да настъпят от 1 юли тази година.

От 1 юли, съгласно графика за либерализация на пазара на тока за битовите потребители, НЕК престава да бъде обществен доставчик за домакинствата и те вече ще го купуват директно от частни снабдители - сегашните електроразпределителни дружества. Те от своя страна ще го купуват на пазарни цени от енергийната борса. Въпреки това до началото на 2026 г. домакинствата ще продължат да плащат тока по регулирани цени, които вместо от КЕВР ще бъдат определяни от Министерски съвет. Разликата между по-ниските регулирани цени, на които ще продават електроразпределителните дружества, и по-високите пазарни цени на борсата ще се компенсира до 2026 г. от фонд "Сигурност на електроенергийната система".

"Най-голямото притеснение е, че в момента този фонд е на дефицит", посочи по време на дискусията депутатът от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в НС Делян Добрев. Според него, ако сега фондът има затруднение да плаща компенсации, то след 1 юли затруднението ще е още по-голямо. 

Добрев и шефът на КЕВР Иван Иванов обясниха, че проблемите за фонда са били неочаквани и до края на миналата година той винаги е бил с излишък. "Никой не очакваше цената на електроенергията да падне толкова много през последната година, а с това и на постъпленията във фонда, тъй като производителите на ел.енергия го пълнят с 5% такса от приходите си", посочи Добрев. В момента цената на електоенергията на борсата е около 150 лв. за мегаватчас, което е почти два пъти по-малко от прогнозната цена от 250 лева за мегаватчас.

Наред с това рязко се срина и цената на въглеродните емисии и държавата вече не може да разчита на стабилни приходи от продажба на парникови квоти, които също пълнеха фонда. От прогнозните 88 евро за тон те са паднали до 49 евро през февруари. "Не се и очаква сериозен ръст на цената на тези емисии, защото европейските страни ускорено се освобождават от въглищната енергетика", посочи Иван Иванов.

От фонда успокоиха, че все пак са заделили буфер, който да поеме компенсациите към ЕРП-тата в първите месеци след 1 юли. От трите дружества представиха разчети, че ще е необходимо финансиране от 400 млн. лв. месечно, тъй като средната покупна цена на тока на борсата е 38% по-висока от цената, на която продава НЕК.

От КЕВР и от фонд СЕС обаче опонираха, че не може да се каже колко пари трябват за целта, защото трябва да е известна в какво съотношение спрямо пазарната цена ще е базовата стойност на електроенергията, определена от МС след 1 юли.

"Ако дефицитът във фонд СЕС не бъде преодолян, това означава, че трябва да вземем смели политически решения", заяви депутът Делян Добрев. Пред журналисти той коментира, че едно от решенията е увеличаване на цената на тока за крайните потребители. "Надявам се да не се стигне до там, защото ако трябва да бъде платено от потребителите, това би означавало 20% увеличение на ценатана тока за всички - и за бизнеса, и за домакинствата", каза Добрев. Той посочи, че има законова възможност реформата в електроенергийния сектор да се финансира от бюджета.

"Надявам се да се намери решение, което да не ни задължава да вдигаме цената на тока за битовите потребители преди 1 юли", коментира и шефът на КЕВР Иван Иванов на въпрос откъде ще се набавят средствата за покриване на дефицита във фонд СЕС. Той също смята, че трябва да се потърсят нови приходоизточници във фонда, включително и от републиканския бюджет. "Както фондът подпомогна небитовите потребители по време на голямата енергийна криза, сега този жест може да бъде върнат към фонда, защото това ще бъде в интерес на потребителите“, каза Иванов.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

 • Тихомир Томов

  07 Март 2024 17:58ч.

  При добро изтръскване на няколко чекмеджета ще изкочат поне 3 милиарда !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  07 Март 2024 18:18ч.

  Делянчо, човека водещ класацията по брой фотоволтаици. Е, по инсталирана мощност го бият, но ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енергетиката трябва да се върне към състоянието от преди 1989 г.

  07 Март 2024 18:37ч.

  С оцелелите мощности, разбира се. Без никакви перки и соларки. И без забъркани с перки и соларки и ВЕИ на свобода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  07 Март 2024 18:41ч.

  Не се шашкайте. Ся Хасан Василев ще премести два милиарда от друга сметка да запуши милиард дупка. В другата кварта ще менка три. Тука-има, тука-нема. Ловкост на пръстите. За молив баир няма. Какъв ало-измамник прахосва таланта си като министър! Накрая Баламите ще платим сметката, но бюджета излиза .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  07 Март 2024 18:54ч.

  🐩 🐩 🐩 си лаят, а 🐪🐪 🐪 🐪 🐪 (на ШАЙКАТА) си върви...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванчо Йотата

  07 Март 2024 19:13ч.

  Няма страшно, БЕХ може да поеме още дълг. Защо изобщо го мислите, ами не го натоварите и с допълнителни вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система"? Все пак логиката на цялата политика в сектор енергетика в последните 25 години е държавата да национализира загубите, докато прави и невъзможното (виж новината) да осигури печалбите на спекулативния капитал за сметка на данъкоплатеца и потребителя. Смело решение е да закриете БНЕБ (обърнете внимание на изтънчената перверзия с името "Българската независима енергийна борса", собственост на БФБ) и да отрежете спекулантите, чийто единствен смисъл е да източват системата. Смело решение е да национализирате за по 1 лв. (и със здрава данъчно-административна бухалка в ръка) ЕРП-тата, продадени за малко повече от годишните си приходи от правителството на Дедо Симо Горския и доразпродадени от Симеон Дянков - постната пица като финансов министър в първото правителство на Борисов. Смело решение е да пратите слънчасалите и вятърничавите електроцентрали на свободния пазар. Смело решение е да направите независима екологична оценка на всички микро ВЕЦ-ове, които задръстват коритата на реките и каквото остане от тях да го пратите на свободния пазар. Смело решение е да изкупите за по 1 лв. (и отново със здрава данъчно-административна бухалка в ръка) двата "американски" ТЕЦ-а "Марица Изток" 1 и 3, както и ТЕЦ Брикел с брикетната фабрика, понастоящем собственост на Ковачки. Смело решение е да спрете да субсидирате парното на София и няколко големи града през цената на тока (през преференциалната цена за когенеративни мощности). Смело решение да спрете да карате баба Гица от село Долно Нанагорнище, която всяка зима мъкне кофата с дърва и въглища, да спре да плаща акциз върху тях, който отива, за да плаща сметката на всички кърлежи по-горе. Смело решение е да осъдите ЧЕЗ да плати обезщетение за неизпълнените инвестиционни ангажименти, с които им продадохте ТЕЦ Варна (с рехабилитирани от държавата 2 блока, ЧЕЗ трябваше да рехабилитират и да сложат сероочистки на останалите 4) и да си приберете, каквото след множеството преобразувания на собствеността е останало от ТЕЦ-а от настоящия му собственик Доган I Хидроенергитик. Смело решение би било да питате онзи мушморок на дребно Ковачки, какво направи с рудника и ТЕЦ Бобов дол и ако не е разбрал намека с Брикел (виж по-горе), да го цапардосате с бухалката, която сте приготвили (пак виж по-горе). Има толкова много наистина смели решения, които бързо и лесно могат да балансират системата, връщайки я към нейното стабилно изходно положение преди да създавате пазар там, където го няма и където нито е ефективен, нито е разумен. Имате ли смелост да направите поне едно от всички изброени по-горе неща? Иначе е ясно - БЕХ може да поеме още дълг. Може да го направи и държавата. Колко му е, данъкоплатецът и потребителят ще плащат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  07 Март 2024 19:44ч.

  Най-смелото решение е всички горецитирани, управляващи, Добрев, Иван Иванов и още и още - на стадиона и по примера на Пиночет! Но, за съжаление, няма кой да се захване с това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  07 Март 2024 19:34ч.

  Дупка зейна в руска доменна пещ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Втора дупка зейна в гъза на Нов Кмет

  07 Март 2024 19:37ч.

  Сега си търси допълнителен евроатлантик за уплътнение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  07 Март 2024 21:20ч.

  На тоя мухльо сичките дупки са му пълни до откат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв нов кмет

  07 Март 2024 22:12ч.

  Този си е стар п....ас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дупката 1 млрд.лв. е дадена на бизнеса като компенсация

  07 Март 2024 23:06ч.

  заради поскъпването на горивата, което направиха ППДБтата. И сега тази дупка ще се запълва от битовите бедни потребители които ще го духат (по А.Василев) реално. Експерти още тогава заявиха и сега го твърдят, че тези пари КОМПЕНСАЦИИ ЗА БИЗНЕСА заради по-високите цени на горивата природен газ и петрол които вдигнаха ППДБ - са били НАПЪЛНО НЕНУЖНА ПОДКРЕПА. ............. Тоест сега вместо бедните битовите да го духат - Деляне Добрев върнете този 1 млрд.лв. от бизнеса обратно във фонда. Тази дупка е образувана с дълбок замисъл да се усвоява обществения ресурс за благи частни цели. ... Писна ни от лъжата измамата лакомията и простотията, писна ни до смърт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  08 Март 2024 8:33ч.

  какъв му е бизнеса на семеиството това момче все около енергетиката се върти четох за фирма за палети в хасково която снабдявала детските градини в смолян много досадно взе да става днес бг изтрива коментарите против герб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи