В годишния доклад на ДАНС няма данни за журналисти и политици, получавали 4000 лв. на месец от Русия, както твърдеше Лена Бориславова

В годишния доклад на ДАНС няма данни за журналисти и политици, получавали 4000 лв. на месец от Русия, както твърдеше Лена Бориславова

Последвайте "Гласове" в Телеграм

В доклада на контраразузнаването не са описани твърденията на бившето правителство, че български публични фигури, сред които и политици, получават по 4000 лв. месечно, за да служат на Москва. 

България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес. Това сочи доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" за миналата година, съобщи БНР.

ДАНС посочва, че е била пресечена дейността на група българи, развивали шпионска дейност в полза Русия, както и на руски граждани, свързани с руските специални служби. 

"За противодействие на възможността от проникване у нас на терористи ДАНС извършва проверки в денонощен режим на сигнали на граничните власти за съвпадение със създадените профили в разработената система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци. През 2021 г. са извършени 6208 такива проверки, в резултат на което не е допуснато преминаването през наша територия на лица от тази рискова категория", става ясно от публикувания доклад. 

"Като част от ЕС и НАТО, страната ни остава обект на системен разузнавателен интерес. През 2021 г. той е насочен основно към: политиката и ангажиментите на страната ни като член на НАТО и ЕС; специфика на отделни двустранни отношения; актуалните процеси в сектор „Сигурност“, в т.ч. превъоръжаването и модернизацията на Българската армия; процесите и субектите във вътрешнополитическата сфера, особено в контекста на множеството избори през 2021 г.; процеси в икономическата и социалната сфера; процеси и настроения в отделни общности в България; актуалното състояние на българските общности зад граница и др.", сочи докладът на ДАНС. 

Като по-съществени резултати при противодействието на рисковете и заплахите от дейността на чужди специални служби през 2021 г. могат да бъдат посочени: 

- пресичане дейността на група български граждани, целенасочено и съзнателно поставили се в услуга на Руската федерация, за да ѝ служат, като шпиони. По случая са задържани пет лица. От Прокуратурата на Република България са повдигнати обвинения в рамките на образувани досъдебни производства по чл. 109 във връзка с чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Във връзка с този случай от Министерството на външните работи на България са обявени за persona non grata двама руски дипломати; 

- пресичане дейността на територията на Република България на руски граждани, съпричастни към дейността на руските специални служби. По случая от прокуратурата на Република България е образувано досъдебно производство по чл. 108а от НК („тероризъм“), в контекста на което от Министерството на външните работи на България за persona non grata е обявен един руски дипломат; 

- пресичане дейността на български гражданин, поставил се в услуга на чужда специална служба. Прокуратурата на Република България е образувала досъдебно производство по чл. 105, ал. 1 от НК („шпионство“); 

- включване в масива с нежелани на територията на Република България чужденци (чл. 21а, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България във връзка с чл. 1, ал. 1, т. 1) на 1 чужд гражданин със забрана за влизане в страната ни за срок от 10 години поради дейност, създаваща заплаха за анационалната сигурност. 

В доклада се отчита и трикратно нарастване на миграционният натиск към България в сравнение с година по-рано. 

Докладът за дейността на ДАНС вече е одобрен от правителството и качен на сайта на Министерския съвет.

 

Източник: БНР

 

Коментари

  • SapunRK

    14 Sep 2022 14:24ч.

    А тая сутрин по радиото - всичкознаеца Кържилов - пак правеше препратки към изявленията на съществото по-горе като към установен и доказан факт, за когото само трябва да се намекне и да се смигне с едното око, за да може хората да се сетят за какво става дума и да кимат одобрително. И после Кържилов се събуди... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    14 Sep 2022 15:30ч.

    Мале, отиде им зян опорката на козяците :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    14 Sep 2022 22:41ч.

    НЕ!!! Хендс офф Кържилов. Аз вярвам на Кържилов. Кържилов - президент... Ленчето - вице. Да сме кат в Америка. Президентът умен и сам си подготвя какво да каже по радиото, а вицето - хубава. 1 към 1.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Toм Сойер

    14 Sep 2022 14:34ч.

    А данни за получавали кинти от Козяк има ли или това не ни интересува?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенчо Кубадински

    14 Sep 2022 15:23ч.

    Апропо тази вакла бифша госпойца де го консумирва годежо и с кого .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    14 Sep 2022 15:29ч.

    С тебе искам Ленче, с тебе да живея, с тебе да живея и да си пееея... Камъните падат, падат от небето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми и без

    14 Sep 2022 15:45ч.

    Доклад на Данс и децата знаят имената на рубладжиите в България- Вацев, Ивчо Христов, Копейкин, Дачков, Петьо Блъсков, цялата камарила от Поглед инфо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички останали на журналистическия терен

    14 Sep 2022 15:47ч.

    са центаджии. Каква казваш е разликата помежду им?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие ще построите пътищата и магистралите в шестата българска държава

    14 Sep 2022 15:49ч.

    Имената на всички свързани с НПО са документирани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Sep 2022 15:54ч.

    Копейкин не е, със сигурност! ДАНС, Прикриватурата и Сметната палата го скъсаха от проверки, и то по Боково време, ама нищо не откриха. И се информирай, Ми и без, какво е "набеждаване", щото и за останалите изброени лица няма доказателства, за разлика от " грантаджиите", като Ристьо Ив., например, и медиите финансирани от...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да,

    14 Sep 2022 16:11ч.

    всички които не са на ведомост в Америка за България , взимат рубли , нали? Перфектна логика, като от деби%и за деби%и . А на един рубладжия сигурно се падат по 50 доларджии. Абе що не направо не забраните всичката информация одобрена от Демократическата партия на САЩ ? То не че такива опити няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грух

    14 Sep 2022 16:22ч.

    Не само ще ги построят,но и ще ги платят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми и без, Баце,,

    14 Sep 2022 17:08ч.

    козяшките грантаджии работят на ползу роду? Козяшките опорки много нефелни днес, бе! Козяк, спите! Незачет! И козяшки лебец днес няма да има! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие

    14 Sep 2022 17:10ч.

    Няма как да видите това от Орландовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Sep 2022 15:56ч.

    български гражданин, поставил се в услуга на чужда специална служба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Sep 2022 15:58ч.

    Опс, прекъсна... Исках да попитам на коя държава е тази "служба"? И къде са турските, израелските, американските, сръбските и др. агенти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Antikiro

    14 Sep 2022 17:28ч.

    В доклада има ли данни за скъпоплатени проститутки на държавна служба?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • карамфила

    14 Sep 2022 19:39ч.

    Има,лена парапета е на първо място в списъка на скъпоплатените жрици на любовта ама тя работи със седемцифрени числа а не с 4000 лева подаяние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смело другари в гювеча

    14 Sep 2022 17:29ч.

    По време на обиколка в психиатрична лечебница: – Този болен защо ридае така? – пита лекар колегата си. – Продал родината си. – А защо преживява така? – Не му платили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ликета

    14 Sep 2022 18:18ч.

    Да помогнем на ДАНС за американските агенти/шпиони: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци и банкянската тиква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    14 Sep 2022 21:33ч.

    и ..95 % от така наречените НПО...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    14 Sep 2022 21:01ч.

    Имало е получаващи по 4000 $ от Амерека, но за тях не се говори, макар че всички хора ги виждат, слушат и четят простотийте им всекидневно по тв, радио, вестници и сайтове. Едни и същи "правилни" хора! Другите са без право на достъп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    14 Sep 2022 22:37ч.

    ДАНС е 100% собственост на ДпС. Каквото наредят от сарая, това пишат в ДАНС. Без варианти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи