В БНБ си вдигат заплатите с 10%

В БНБ си вдигат заплатите с 10%
През последните дни УС на БНБ е взел решение за вдигане на възнагражденията на всички нейни служители с 10 %. Това научи „Гласове“ от източници в главната финансова институция на България.

 

Напомняме, че съгласно БНБ нивата на заплатите по видове персонал са посочени в Бюджета на БНБ за 2016 г. За тази година средномесечните възнаграждения за групите „ръководен персонал“, „специалисти“ и „поддържащ персонал“ в централната банка са 4 342 лв., 1 748 лв. и 916 лв., съответно.

Що се отнася до самия УС - през 2016 г. възнагражденията на неговите членове остават непроменени спрямо 2015 г. Управителят ще получава основна заплата от 15 368 лв., подуправителите - по 13 173 лв., а другите членове на УС - по 4 391 лв.

Според запознати със схемата на заплащане паричното измерение на посочения процент е скандално голямо. Те обясняват как точно се извършва изплащането на възнагражденията.

Годишно банковите служители получават 12 месечни заплати и по още две заплати на края на всяко тримесечие, т.е. общо 20 заплати годишно. Така всеки работещ в БНБ, освен месечното си възнаграждение, получава и средно като бонус в края на март, юни, септември и декември на всяка година, т.е. 4 пъти по 2 заплати.

В самите банкови управления и дирекции началниците могат по свое усмотрение да определят размера на бонусите, т.е. някои служители да получат само 1 заплата бонус за дадено тримесечие, а друг – три заплати.

Възниква въпросът въз основа на какви финансови, репутационни и други резултати и успехи се увеличава възнаграждението на служителите в БНБ, след като никъде другаде в държавната администрация това не се случва.

Мнозина биха се запитали и какви са заслугите на БНБ в последните години, освен тази, че фалира една банка, скандалната КТБ.

 

Коментари

 • Железничей

  24 Фев 2016 16:30ч.

  Защо? През 2015 сме били в дефлация ,а за 2016 се очертава същото!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАЛ

  24 Фев 2016 17:28ч.

  По-голямата част от народа тъне в нищета и мизерия,а тези алчни хищници нямат спирачка! Рано или късно ще има нов народен съд за всички кръвопийци,откраднали живота на обикновения човек! Запомнете това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калинчо Калинков

  24 Фев 2016 18:57ч.

  Социализмът ограничаваше свободата на мисленето и пътуването по света. Сега си свободен да си беден и слуга на богатите. Уж живеем в демокрация, но това е само една фасада, зад която се шири престъпността, а правото е на властимащия и париимащия. Да вие честит демократичния - бандитски преход към настоящето. Власт на излезлите от бандитските силови групировки, обкръжила се с верни до крайност некадърници, така както са верни охранителите на своя падрон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СРАМ

  24 Фев 2016 21:02ч.

  Ако е вярно написаното . Това е долна картина на дебелоочието , наглоста , и лицемерието на тези хора .Включително и на уплавляващите тази , организация . СРАМ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mira

  24 Фев 2016 22:17ч.

  Na tova se vika: "to biva, biva, ama vol za zakuska ne biva!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nerazbirko

  26 Фев 2016 13:08ч.

  Нещо не разбрах, защо след като заплатите в БНБ не се повишавани, откакто Искров стана Управител, т.е. от 2004-та година, защо сегашните 10% да са много?! Другото, което не разбрах, е как така "обслужващият персонал" (ИТ и други) в БНБ взима толкова огромни възнаграждения - цели 916 лева. Затова ли валят през ден конкурси за работа в БНБ, от които явно никой не назначават, защото след няколко месеца има пак конкурс за същите длъжности? Третото, което не разбрах е как "специалистите" в БНБ взимат цели 1748 лева, когато като се явиш на конкурс за работа там ти предлагат трицифрена заплата?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илия Иванов

  27 Фев 2016 21:00ч.

  Повишението е за сметка на бюджета на БНБ и допълнителните заплати. Тоест повишение няма. Точно обратното, експертите на БНБ дори ще взимат по-малко! И имайте предвид, че редовия чиновник там е със заплата около 1000 лева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи