Управляващи и опозиция си оспорват изборните резултати в Албания

Управляващи и опозиция си оспорват изборните резултати в Албания
Парламентарните избори в Албания приключиха с противоречиви резултати, предаде "Ройтерс", като се позова на данните от екзит пол. Както управляваща десница, така и лявата опозиция твърдят, че са победители във вота, за който пристигнаха много международни наблюдатели. Лидерът на левицата Еди Рама се обяви за победител на базата на едни данни от екзит пол, докато дясноцентристкият премиер Сали Бериша заяви, че неговата политическа сила е спечелила "голяма победа".
<p>Двете партии и коалиции имат много близки резултати, което прави ненадедни данните от екзит пол, пише "Ройтерс".</p> <p>Официалните резултати се очакват по-късно в понеделник.<br /><br />Предизборната кампания в Албания бяха белязани от компромати и физическо насилие. Един опозиционен активист беше ранен, а кандидат за депутат на управляващата партия беше ранен в престрелка в Централната избирателна комисия.</p> <p>Албания, която беше управлявана от най-изолирания в Европа комунистически режим на Енвер Ходжа, днес е член на НАТО и се стреми към членство в ЕС.</p>

Коментари

  • ?

    25 Юни 2013 16:45ч.

    Не да четат „Ройтерс”, а наши представители и журналисти да отидат и да видят как се провеждат изборите в Албания. Ще установят, че механизма и техниката на провеждане на изборите е на много по-високо ниво от нашата и манипулации и фалшификации са почти изключени. Първо изборните урни се различават коренно от нашите и са чуждестранна изработка. Те също са прозрачни и имат формата на големи кофи за домашен боклук, или на съдове за събиране на мръсно бельо, но със масивен стабилен заключващ си капак и затварящо устройство на изборния процеп. След приключване на изборния ден тези капаци се пломбират, така както се пломбират тировете. След това кутиите се отнасят на ръка да регионалните изборни комисии за преброяване. Никакви чували, в които бюлетините се пренасят в насипно състояние. Там в зависимост от броя на избирателите има от 1 до 5 преброителни места. Техническото оборудване е на висока технологично ниво. Всяка бюлетина преминава през сканиращо устройство, като изображението се показва на голям вертикален монитор, за да се вижда от цялата аудитория от наблюдаващи и гости. Има възможност ако някоя от бюлетината е със съмнения за недействителност да се покаже с показалец коя е грешката. От тук вероятно всички данни се съхраняват в паметта на компютър и могат да се проверят бързо във всеки момент. Друго, което прави впечатление е телевизионната техниката на комуникации от студиото към репортерите във всяка точка на страната. Въпросите на телевизионния водещ се чуват от репортера в момента на произнасянето, а не както е у нас след известна пауза, а понякога и не може да бъде осъществена. Бедната Албания вече трябва да й дишаме праха. Дойде време да се учим от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи