"Уолстрийт джърнъл": САЩ не са готови за нова епоха на съперничество между великите сили

"Уолстрийт джърнъл": САЩ не са готови за нова епоха на съперничество между великите сили

Съединените щати сега не са готови да се противопоставят на Русия и Китай, тъй като през последните десетилетия се фокусираха върху борбата срещу метежниците и бунтовниците в страните от Близкия изток. Това съобщи "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че днес САЩ не произвеждат достатъчно оръжия и боеприпаси, които са необходими за ефективно възпиране и, при необходимост, за противопоставяне на други водещи играчи в световната политика, съобщава ТАСС.

Вестникът посочва, че въпреки че осъзнават настъпването на нов етап, борбата между великите сили нараства, а редица обстоятелства пречат на САЩ да реагират бързо на новите условия. Сред тези обстоятелства са вътрешните противоречия в Америка, различните оценки на заплахата от Китай и отвличането на вниманието от текущите проблеми. През годините на борба с терористичните групировки в Близкия изток е намаляло производството на подводници, които са необходими за конфронтация с Китай, както и на ракети. Щабните учения са показали, че в случай на конфликт за Тайван запасът от американски ракети с голям обсег ще бъде изчерпан за около седмица.

САЩ изостават от Москва и Пекин в разработването на свръхзвукови оръжия. Привлекателността на военната служба намаля, през последните години въоръжените сили редовно се сблъскват с недостиг на доброволци. Вестникът посочва, че в случай на изостряне на международната обстановка САЩ могат да бъдат принудени да водят военни действия на два фронта – срещу Китай и Русия. Един театър на операции може да бъде Арктика, като Съединените щати изостават от Русия по отношение на броя на ледоразбивачите, които ще бъдат необходими за подпомагане на операциите на флота.

Според "Уолстрийт джърнъл" Съединените щати ще могат да осигурят технологично предимство пред Китай и Русия чрез създаване на нови видове оръжия едва към 2030 г., докато конфликтът с Китай за Тайван според американските разузнавателни служби може да възникне по-рано.

Същевременно вестникът признава, че в момента американската армия все още превъзхожда основните си противници, военният бюджет се увеличава всяка година, а разходите за научноизследователска дейност през 2023 г. ще възлязат на 140 милиарда долара, което е абсолютен рекорд.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • редица обстоятелства пречат на САЩ

    07 Март 2023 8:30ч.

    Основното НОВО обстоятелство в исторически план, което пречи на САЩ е човешкият фактор. Стръмното деградиране в ментално отношение на американците, тяхната неспособност дори да повтарят технологичните достижения на предците си от 60-те, 70-те и 80-те години на 20-ти век. Опитите срива на човешкия фактор да се замести с "внос на мозъци" все повече се изчерпват, намаля привлекателността за "мозъците" /основно азиатци/ да работят за Империята на Злото, вместо за собствените си страни - бурно развиващи се и постепенно изпреварващи Запада. Това обяснява истеричното поведение на САЩ в момента, а заканите към 2030 да "догонят и перегонят" звучат по Хрушчовски несигурно. Защото не се вижда как до 2030 САЩ ще спрят именно упадака на човешкия си фактор ? Армията пълна с гейове и трансджендери ? ВПК концентриран да "усвоява" бюджетни поръчки, а не да дава реална бойна ефективност ? Все по-залязващ научен потенциал ? ... Явно Задкулисието /Дълбоката Глобална Държава/ е пуснало Америка по "пързалката"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Купуване на озъци винаги е имало в САЩ

    07 Март 2023 9:37ч.

    Самият Тесла защо отива там? И само той ли? Нашият Асен Йорданов, не е ли мозък, допринесъл за американската авияция в пъти повече от местните? Винаги са крали мозъци, ФЕД разполага с пари и купува и купува!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • RATM

    07 Март 2023 9:11ч.

    Фащ не се конкурират със никой, не това е тяхната цел. Те искат да доминират и цицат природните и не само ресурси на останалите. Когато има алтернативна ценностна система предлагана от други страни, технологичен напредък който не са в състояние да наваксат, те се стремят да я унищожат за да запазят хегемонията си. Готови са и се готвят да пратят цялата земя по дяволите само и само да не оставят кокала. Иначе цялата тая истерия и психоза за правата на човека, дрън дрън демокрация е театър за масите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • върху борбата срещу метежниците и бунтовниците в страните от Близкия изток

    07 Март 2023 9:20ч.

    какви ли са били тези метежници и бунтовници в Близкия изток... тиь да видиьш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно Кадафи

    07 Март 2023 9:40ч.

    Със златния си динар и Осмото чудо на света, подводната река. А може и Асад , дето не им се подчини. А Милочевич в европа, той също не пожела да се подчини на исканията на НАТО за бази и го обявиха за доктатор. Схемата е до болка позната и е една и съща

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, като че ли го е писал Иван Кръстев:

    07 Март 2023 9:59ч.

    "През годините на борба с терористичните групировки в Близкия изток е намаляло производството на подводници"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енигма

    07 Март 2023 9:40ч.

    Ама помагайте на най-големия метежник в Близкия изток, Израел, докато е необходимо! Не знам докога и това чудо ше бъде изтърпяно от другите народи?! Да не би пак така да стане, че евреите да няма къде да се денат?! Но смело и безмозъчно, Сащ ще им отпуснат някой индиански резерват в пустинята и въпросът е решен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свръхтежкият продължава с опитите да левитира

    07 Март 2023 9:41ч.

    На 4 март влак с двеста и петдесет (250) вагона, превозващ опасни химикали, отново е дерайлирал в САЩ. Подробности за катастрофата американската страна не желае да разкрие, въпреки продължаващите уверения спрямо света, че САЩ са еталон за демокрация и човешки права. Невидими сили се опитват да накарат ястребите им да се събудят, ала те са вкопчени в безумната идея за хегемонизъм и вдигане на залози и продължават да не виждат очевидното за други. Психозата, бесовщината, която ги е овладяла, изкривява света и за съжаление влияе негативно на всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    07 Март 2023 10:32ч.

    Китай няма да посмее да даде оръжия на “ втората армия в света”, защото Западът ще го отреже от всякакви технологии. Която е втора армия, но само в Украйна. При Угледар тя загуби повече от 130 танка за няколко дни ! При Бахмут всеки ден Украинците разстрелват кум 500 тупана. Това армия ли е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не ни разсмивай бе, син-ко

    07 Март 2023 10:41ч.

    Руснаците им се смеят на тая измислена "загуба" край Угледар, показвайки разстреляните макети и специално начертаните за заблуда на противника дири в разкаляната пръст. що се отнася до снимките на изгорели руски танкове, разпространявани от английските таблоиди, излязоха ясни доказателства, че изобщо не са правени през зимния сезон. Що се отнася до магичната фетишистка вяра в "неземни технологии" при американците - това искрено ме разсмя до сълзи. Колкото ти си "по-умен", "млад" и "красив" от нас, толкова и американските технологии ще изненадат с нещо китайци и руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дзяпай!

    07 Март 2023 10:43ч.

    https://blitz.bg/svyat/video-ot-voynata-ruski-voenni-izmamikha-ukrainski-razuznavachi-s-unikalen-trik_news940074.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    07 Март 2023 11:00ч.

    Ама то си е за смях - там в Бахмут ги косят като на конвейр руските войничета - поне 500 на ден, има дни и с по 700 или 800. Халал да им е Бахмут - още 2 или 3 седмици и ще си изпълни задачата. Поне 45,000 тупана останаха в неговия чернозем. А при Угледар, колкото и смешно да им е на руските фейкови пропагандисти, им разказа играта. Разстрлването на танковете им е видно и от космоса - просто обемът е страхотен. Говори се като за най-голямото танково сражение от ВСВ насам. Леш от руски железа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Разстрлването на танковете им е видно и от космоса - просто обемът е страхотен."

    07 Март 2023 11:09ч.

    Мудааа, хахахахаха, точно от космоса най-добре се вижда, а не на бойното поле. Това, че си превъртял и ти се привиждат несъществуващи розови слонове, не означава че ние сме мръднали. Продължавате с фейкометите, въпреки че всичко е отдавна опровергано. И изчезни с това представяне на руснаците за някакви примати, явно съдиш по себе си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чети тука с какви фейкометни заглавия за петкратно превъзхождащи руски загуби край Бахмут излизат западните контролирани източници

    07 Март 2023 11:15ч.

    Лъжат като дърти цигани - такива загуби биха били налице, но само при ускорено превземане на Бахмут от руснаците, което, ако биха спазвали украинската лятно-есенна тактика на настъпление, биха провели успешно още в края на декември. Ала затова всичко е толкова бавно - защото ЧВК играе на сигурно и с висок професионализъм, които няма как да видим у противника не само при урките, но и в нито една натоффска армия. - https://dnes.dir.bg/svyat/razuznavaneto-na-nato-rusiya-e-zagubila-v-bahmut-pet-pati-poveche-voynitsi-ot-ukrayna-video

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    07 Март 2023 11:27ч.

    Смях. Вагнер играели на сигурно. Сигур щадят ония беззъбите зекове от затворите им, или ? Можели още през декември, обаче ти да видиш !?!? Не знам тогава защо ревът напоследък - не им давали снаряди, имали само лопатки !?!? И ако напуснали фронта - … Май им се стъжни там, не мислиш ли ? Та за професионализма им - на едно видео един началник с една тръба уби поне трима Вагнеровци за бягство от предната линия. Ей така - в строя. И никой не смее да гъкне - професионалисти, какво да ги правиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти се пази от ония големите руски чукове, че ако те набарат...

    07 Март 2023 11:34ч.

    Ами както виждаш, само с лопати и чукове се бият, и пак бият ВСУ, барабар с цялото ви НАТО. И като ще си говорим за свръхвисоки технологии - руски боец на "Вагнер" с произведена в Русия бионическа протеза шашна света - https://politikus.info/video/150374-boec-vagnera-s-bionicheskim-protezom.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е превъртял

    07 Март 2023 12:29ч.

    Повтаря 1/1 украинските сайтове от вчера. Там всички са като от Мъпет шоу , фантастика и сюрреализъм без прекъсване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алоу, синко

    07 Март 2023 15:20ч.

    Китайците кацнаха на обратната страна на Луната, докато високотехнологичните американци се занимават с туристически разходки в Космоса...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ не са готови за нова епоха на съперничество между великите сили

    07 Март 2023 10:48ч.

    Това се е случвало и в миналото. Преди нападението на Пърл Харбър САЩ не бяха готови за новата епоха на съперничество между великите сили. Сухопътната армия на САЩ, по численост, беше по-малка от тази на България. Егоистично-консуматорското поведение на буржуазията ерозираше моралните устои на обществото и то, деградирайки, беше стигнало до своя висш и последен стадий империализЪма. Само пролетарска революция можеше да го спаси и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kral Mas

    07 Март 2023 11:06ч.

    Пролетарската революция е в ход в САЩ, и ще ги довърши окончателно. Защото оригиналната Пролетарска революция по Ленин предлага на масите Съветска власт (хляб) + Електрификация ! А сегашната Пролетарска революция по Швааб предлага Сатанистка власт (насекоми) + Деелектрификация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    07 Март 2023 11:15ч.

    Е, поне вече осъзнават, че времето им отминава и процесите вече са необратими... Това, което все още не могат да осъзнаят е, че срещу САЩ, европейските им колониите и васалите от Канада, Австралия и Япония, които формират "златния милиард", не са изправени само Русия и Китай, а и останалата част от света, общо към седем милиарда!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    07 Март 2023 12:23ч.

    Не винаги парите решават всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    07 Март 2023 13:06ч.

    там руснаците се самоизбиват, а англо-американците тържествуват...Вашингтон и Лондон имат глобална цел - да унищожат Русия, а Москва се ограничава до целта за демилитаризация и денацификация на Украйна, без да предприема нищо спрямо източниците на заплаха за съществуването й. И войната в Украйна, провокирана от Вашингтон, не носи риск за сигурността на САЩ, докато за страните в Европа все повече се нараства риска за въвличане във военните действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    07 Март 2023 15:15ч.

    понастоящем САЩ са в ролята на динозаврите, точно преди да ги тресне астероида..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи