Унгария се обяви за силен ЕС, но против "Съединени европейски щати"

Унгария се обяви за силен ЕС, но против "Съединени европейски щати"

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто нарече сегашната политика на Брюксел, която се свежда до опити за диктуване на условия на членовете на ЕС, "погрешна и изключително изтощителна"

Унгария има интерес от успешен и единен Европейски съюз, но за това са необходими силни държави членки, а не "Съединени европейски щати". Това мнение изрази унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто, който говори в националния парламент в сряда.

Той нарече сегашната политика на Брюксел, която се свежда до опити да диктува условия на членовете на ЕС и на практика цели създаването на "Съединени европейски щати", "погрешна и изключително изтощителна".

"ЕС може да бъде силен само ако неговите държави членки са силни. Една нация може да бъде силна, ако се придържа към своите традиции, национални, културни, религиозни и исторически ценности. Ако тази връзка бъде отслабена, което за съжаление Брюксел се опитва да направи доста активно през последните години, тогава и самият ЕС и държавите членки ще станат по-слаби", цитира агенция MTI думите на Сиярто.

Министърът предположи, че несъгласието на Будапеща с Брюксел се дължи на наличието на стабилно консервативно правителство в Унгария, което се придържа към християндемократическите ценности. "Това е нещо, което международният либерален мейнстрийм, представляван от Брюксел или включващ Брюксел, просто не може да приеме, не може да преглътне", каза Сиярто.

Той също така подчерта, че унгарското правителство действа в съответствие с волята на своя народ, който отново го подкрепи на неотдавнашните парламентарни избори, а това е смисълът на демокрацията. "Напротив, подходът на Брюксел към демокрацията е, че тя съществува само когато управляват либерали", добави външният министър.

В отговор на въпроси на депутати той потвърди и добре известната позиция на унгарското правителство относно санкциите на ЕС срещу Русия заради събитията в Украйна. Будапеща продължава да е убедена, че тези санкции не трябва да се отнасят до доставките на руски газ, без които европейската икономика понастоящем не може да съществува.

Източник: ТАСС

 

 

 

 

Коментари

  • old_beggar

    08 Юни 2022 15:40ч.

    елитът на т. нар. „демократичен“ Запад все повече се страхува от истината и се опитва да избяга в някаква измислена, фалшива реалност, с която пълни ТВ екраните, социалните мрежи и всякакви др. информационни ресурси. по този начин се опитва чрез измама да държи гражданите си в заблуда, но това не може да продължи вечно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2022 = 1989

    08 Юни 2022 16:17ч.

    Скоро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Юни 2022 16:41ч.

    EС, най-вредния демагогски, крадлив, лъжлив, болен от амбиции без покритие, най-добре е да освободи страните-членки от себе си . Край на любовната омраза !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    08 Юни 2022 16:51ч.

    И аз така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи