Украйна прие закон за мобилизацията, търси 500 000 войници

Украйна прие закон за мобилизацията, търси 500 000 войници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинската Върховна рада прие днес на второ четене закон, който реформира правилата на мобилизацията така, че да позволят на Украйна да призове във въоръжените си сили допълнителни войници, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че законът е особено важен за Украйна на фона на навлязлата в третата си година война с Русия.

Законът е приет след месеци забавяне и предложени хиляди изменения в първоначалната му версия, посочват Асошиейтед прес и БТА.

Очаква се законът да бъде утвърден от президента Володимир Зеленски. Окончателният текст все още не е публикуван на страницата в интернет на Радата.

Приемането на закона изпраща "послание до партньорите ни, че сме готови да си върнем територията и че се нуждаем от оръжие", каза депутатът Олександър Федиенко.

Депутатите работеха месеци над закона, който се очаква да бъде непопулярен сред обществото. Приемането му беше ускорено под натиска на военното ръководство при бившия главнокомандващ Валерий Залужни, който заяви че Украйна се нуждае от допълнителни 500 000 войници, за да попълни редиците на въоръжените си сили.

Украинската агенция УНИАН съобщи, че преди това депутатите в Радата са гласували премахването от законопроекта на нормите за демобилизация, приети на първо четене. Те предвиждаха уволнение от служба на военните, които общо са служили 36 месеца по време на действащото в момента в страната военно положение. Същевременно уволнението им трябваше да става в срокове, определени с решение на Щаба на върховния главнокомандващ.

За премахването на въпросната норма от законопроекта за мобилизацията са гласували 227 депутати. Сега в закона за мобилизацията на Украйна вече няма определен срок за демобилизация на онези, които защитават страната от първите дни на пълномащабната инвазия на Русия.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • БПФ

    11 Апр 2024 13:39ч.

    Пушечно месо може да си наловите по улиците,но боеприпаси няма откъде да вземете. Значи просто ще пратите тия нещастници на заколение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Апр 2024 15:30ч.

    В България чакат с нетърпение от няколко партии да ги повикат на фронта до пълната победа на евро амазонските ценности !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т.е., докато няма мобилизация, няма оръжие

    11 Апр 2024 14:18ч.

    Геноцидът продължава! Господи, спри Зеленски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    11 Апр 2024 14:30ч.

    България не е далече,да дойдат и да си намерятОще пожвече,че и жените е решено да бъдат привличане за пушечно месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    11 Апр 2024 14:45ч.

    англо-американските сатанисти превръщат украйна в територия на вдовиците, поголовно унищожавайки младите мъже, а по този начин и славянския генофонд. а нашите безродници - "триморецът" р. радев, кики гриндъра, мистър 50 цента от батин и др. безмозъчни същества (самонарекли се "политици"), опиянени от мириса на чужда кръв, настървено изпращат оръжия в тази касапница. дано Господ или Провидението да ги накаже, като удари по семействата им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Апр 2024 14:46ч.

    да си прибере туристите от българия които сега са на плажа а колко народ има още изнесъл се на запад и по плажовете на испания да не забравите порошенко да викнете от сащ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан-1

    11 Апр 2024 15:14ч.

    От доста места чувам чудовищни данни за мобилизацията в Украйна и новия закон. В него има драстични неща. Всеки човек, трябва задължително да си носи военната книжка и ако не я носи глоба. Всички украинци, в Украйна и по света трябва задължително да се регистрират във военните окръжия, намалява се възрастта за войник от 27 на 25г., няма да има категория "частично годен". и т.н. Глобите са доста големи. По данни от СМИ на САЩ средната възраст на войниците в украинската армия вече е 53г. В доста села са останали по 3-4 мъже, а в градовете много мъже реално са преминали в нелегалност и не излизат по никакъв начин от домовете си. В украинския интернет има доста клипове как военни с насилие и бой хващат мъже по улиците и ги вкарват във военни коли, за ги мобилизират, но често се бият с жени, които защитават мъжете. От почти 48 милиона по официални данни днес в Украйна има 18 милиона човека, но самите украинци твърдят,че са около 12-15 милиона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    11 Апр 2024 15:29ч.

    Върховната рада да даде личен пример и без това за нищо друго не става,мешките и на фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Апр 2024 18:24ч.

    Умнокрасивитета що не им помогне с няколко хидяди човека. Или тая работа не е като оная да си носиш на ревера жовто-блакитния прапор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирчо

    11 Апр 2024 18:30ч.

    Оставете хората да живеят. Зеля и квартал 95 да ходят на фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    11 Апр 2024 18:43ч.

    Украинците могат да приемат допълнение към закона за мобилизация, като на мобилизация да подлежат всички лица от мъжки пол с украински флаг на фейсбук профила си! Ще съберат поне няколко стотин хиляди "полезни идиота". А Тагарев и Паси да дадат пример на всички "активни борци срещу рашизма" у нас и да заминат на фронта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Апр 2024 0:10ч.

    Тук има няколко души, които следва да дадат пример на тъпите украински "уклонисти"... Ма кво приказвам, той е най само един в много реинкарнации. Но все пак е помощ за украинците. Да взема мешката, бойната готовност, партенки, суха храна за няколко дни и да търси рейс да го закара до Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи