Украйна отрича да е задържала руски газ, предназначен за Молдова, както съобщи "Газпром"

Украйна отрича да е задържала руски газ, предназначен за Молдова, както съобщи "Газпром"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна отрече твърдението на руската държавна компания "Газпром", която по-рано днес заяви, че Украйна е задържала на своя територия неин газ, предназначен за Молдова, и обвини Русия, че използва синьото гориво като политически инструмент за ограничаване на доставките за Европа, предаде Ройтерс.

Обвинявайки Украйна, че държи обеми газ, предназначени за Молдова, "Газпром" заяви още, че може да започне да намалява транзитните доставки през Украйна за Молдова от 28 ноември.

"Русия не е първата, която използва газа като инструмент за политически натиск. Това е груба манипулация на факти, за да се оправдае решението за по-нататъшно ограничаване на обема на доставките на газ за европейските страни", посочи в свое изявление "Операторът на газопреносната система на Украйна" ("Оператор ГТС України").

Според украинската компания целият природен газ, "приет от Руската федерация на входната точка "Суджа" (на руско-украинската граница – бел. р.) за по-нататъшен транспорт до молдовските потребители, е прехвърлен към изходните точки (...) към Молдова в пълното си количество".

Президентът на Молдова Мая Санду вчера предупреди страната си да се подготви за сурова зима, тъй като е изправена пред енергийна криза, докато войната на Русия в Украйна заплашва енергийните доставки и повишава цените.

"Операторът на газопреносната система на Украйна" предупреди също, че "Газпром" иска да лиши Молдова от възможността да използва украинската газопреносна система и украинските подземни газохранилища, увеличавайки зависимостта й от руски газ в началото на отоплителния сезон.

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" добави в свой туит: "Газпром" обвини Украйна в кражба на газ за пореден път. Накратко - това не е вярно".

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • thenewone

    22 Ное 2022 19:45ч.

    Е, щом отрича, значи не е крала. Мамой клянусь!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега Русия е виновна за всичко

    22 Ное 2022 20:06ч.

    А Украйна винаги е права и може да прави каквото си иска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никогиш Украйна не е е крала газ и сега прави както обикновено ?

    22 Ное 2022 20:29ч.

    Вярваме, вярваме ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи