Украйна: Не сме планували офанзива срещу Донбас, а учения в Лвовска област

Украйна: Не сме планували офанзива срещу Донбас, а учения в Лвовска област

Националната гвардия на Украйна опроверга твърденията на руското военно министерство за планирана атака на украинската армия срещу Донбас. Според НГУ, в показаните факсимилета от документи не се споменава „офанзива срещу Донбас“, а става въпрос за учебен сбор в Лвовска област.

"Секретни документи на командването на Националната гвардия на Украйна потвърждават тайната подготовка от режима в Киев на настъпателна операция в Донбас през март 2022 г.“, обяви по-рано на брифинг говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

В текста на публикувания документ обаче не се споменава за планирана офанзива и освен това самият документ не е таен, обясниха от Националната гвардия на Украйна пред сайта StopFake. „При тайното деловодство има различна процедура за регистрация, трябва да има гриф и никой не се подписва, че е запознат на гърба на секретната документация“, казал пред StopFake представител на НГУ.

Документът изобщо нямал нищо общо с Донбас. „Това е стандартна заповед за провеждане на редовни съвместни сборове на Въоръжените сили на Украйна и НГУ в Старичи (Лвовска област). Такива заповеди се издават редовно всяка година. Този документ е за организиране на учебен сбор“, категорични са от НГУ.

От Националната гвардия на Украйна също така посочват, че в заповедта не се споменават каквито и да било цели на офанзивата:

„Този ​​документ няма нищо общо с планирането на настъпателна операция. Очевидно е, че планът за настъпателна операция трябва да предвижда наличието на някакви конкретни цели, които в документа липсват. Това не е заповед за осъществяването на марш до някаква позиция с последващо разгръщане за офанзива. Това е заповед за провеждане на бойно координиране в Лвовска област!“.

"Освен това политическото ръководство на Украйна многократно е декларирало ангажимента си към изключително дипломатически подход при разрешаването на конфликта в Донбас и Крим. Така че твърдението, че Украйна била планирала настъпателна операция в Донбас през март 2022 г., е пълна измислица", се посочва още в съобщението.

По-рано днес руското министерство на отбраната публикува оригинала на секретната заповед на командващия Националната гвардия на Украйна от 22 януари 2022 г. за настъплението срещу Донбас през март тази година. Това съобщи пред журналисти говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. По думите му, „заповедта, предоставена на командването на органите на Националната гвардия на Украйна, описва подробно плана за подготовка на една от ударните групи за настъпателни действия в зоната на т.нар. „Операция на съвместните сили“ в Донбас.

 

Източник: "Труд"

 

Коментари

  • Само дето

    09 Март 2022 16:01ч.

    към този момент планираната да осъществи ученията в Лвовска област групировка от над 120000 укропи е в Донбас, и то в почти пълно обкръжение. Добре дошли в новото котле...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    09 Март 2022 16:02ч.

    И в резултат на вашите "учения" колко души загубиха живота си , включително и изгорените живи наши сънародници ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София, ако Турция ни нападне, за да защитава българи с турско самосъзнание у нас, отново ли ще се "бориш" за окупатори?

    09 Март 2022 16:59ч.

    Не мога да си представя примерно Кърджали да поиска да се отцепи от БГ като република (!) и да не пратим там войски! И кво!? Турция ще нападне България, казвайки, че защитава новата република, така ли?! А такива като София ще защитават да умират българи, но не и сепаратисти с чуждо самосъзнание:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола

    09 Март 2022 16:05ч.

    Естествено,на всеки с малко мозък му стана ясно,че това са рашистки фейкове! Само безмозъчни русофилистици могат да се вържат на подобна партенка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, безсилната злоба... Капе, капе...

    09 Март 2022 16:26ч.

    Давай, кеф ми е да те чета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sasloал

    09 Март 2022 16:38ч.

    Оф, Рукола, нямаи някой край теб да ти обясни колко си ограничен като мисъл

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Март 2022 16:36ч.

    От Лвов до Донбас са над 1000км. Документите са намерени в Донбас. А и украинските военни не са в Лвов, а са в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един българин

    09 Март 2022 16:49ч.

    'самият документ не е таен, обясниха от Националната гвардия на Украйна пред сайта StopFake. „При тайното деловодство има различна процедура за регистрация, трябва да има гриф..." Ъхъ,ъхъ, Само дето горе вдясно на първа страница на документа има надпис, досущ като гриф "таємно", който гугъл транслейторът превежда от украински като "тайно (taĭno ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе

    09 Март 2022 16:56ч.

    Всеки средношколник може да "добави" една думичка в документ, ако иска да го фалпифицира. Я кажи, как с 4 БТР-а и 5 МТЛБ-та се напада Донбас, защото така пише в УЖ заповедта за нахлуване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, ало

    09 Март 2022 16:53ч.

    Какво правят руски войски на територията на суверенна държава?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    09 Март 2022 17:51ч.

    нападението е от русия. другото е оправдание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изгубеният

    09 Март 2022 18:05ч.

    Браво, Яворе, браво, Дачков, осефери се навреме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    09 Март 2022 18:06ч.

    И да са планирали на това действие отговаряше най-много влизане на руски войски в Донбас, но не и тотална война с Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златко

    09 Март 2022 18:15ч.

    И къде я виждаш тази "тотална война с Украйна", братчед?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин извършва геноцид върху цивилното население на Украйна: Родилна болница е бомбардирана, а деца са заровени под развалините в Мариупол, където 3000 бебета са без храна и лекарства; 400 украински цивилни стават „заложници“ в Херсон

    09 Март 2022 18:45ч.

    Московия ползва тактика на средновековна обсадна война, обкръжавайки населени места, отрязвайки пътищата за бягство и удряйки цивилното население с тежки боеприпаси и ракети. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10593177/Ukraine-war-Russia-reopens-evacuation-routes-besieged-cities.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златко, какво ще кажеш, ако вдишаш малко Чернобилски вятър?!

    09 Март 2022 18:54ч.

    Кремльовците превзеха централата и прекъснаха електрозахранването в първите дни на инвазията. Оттогава не е възможно да се направи ремонт в централата и сега работи с аварийни резервни генератори, които се захранват от дизел. Само до 48 часа (!). След това охладителните системи на хранилището за отработено ядрено гориво ще спрат, което ще направи изтичането на радиация неизбежно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След 48 часа може да се очаква изтичане на радиация от Чернобил заради вашите кремльовци

    09 Март 2022 18:56ч.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10593867/Ukraine-warns-Chernobyl-radiation-risk-power-connection-severed.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи