Украйна и балтийските страни реагират остро на думите на Макрон за гаранциите за сигурност на Русия

Украйна и балтийските страни реагират остро на думите на Макрон за гаранциите за сигурност на Русия

"Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа Михайло Подоляк в Туитър вчера.  Снимка: АП

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, беше посрещнато с буря от критики в Киев и балтийските страни през уикенда, съобщава Ройтерс.

В интервю за френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на преговорите".

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. "Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа той в Туитър вчера.

Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана, каза, че "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света. "Някой иска да осигурява гаранции за сигурността за страна терорист и убиец?", попита Данилов в Туитър и добави: "Вместо Нюрнберг - да подпишем споразумение с Русия и да си стиснем ръцете?"

Изказването на Макрон предизвика критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е "фундаментално" несъгласен с френския президент. "Единствените гаранции за сигурността, върху които трябва да се фокусираме, са по същество неруски", написа той в Туитър. "Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други (страни)".

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си. В Туитър той написа, че "ако някой иска да създаде нова архитектура на сигурността, която позволява на терористична държава да продължи да прилага методите си за сплашване, той трябва да помисли пак, това няма да стане".

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна по времето, когато се провеждаха преговори с Русия, каза, че Украйна е готова да даде на Русия гаранции за сигурност, стига да бъдат изпълнени четири условия. "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия", написа Арахамия в Телеграм, като добави: "След това ние сме готови да седнем на масата на преговорите и да говорим за гаранции за сигурност".

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Z T.M.

    05 Дек 2022 8:53ч.

    Пищенето на украински и балтийски нацисти е балсам за душата ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    05 Дек 2022 8:58ч.

    Войната не е комедиен сериал, нито снимачна площадка! Отнася се както за пигмея-клоун, нашмъркания Vолодимир Zеленски, така и за менторите му от Сатанинските Античовешки Щати и еврогейовете от Европа !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    05 Дек 2022 8:54ч.

    по времето на "следпутинова" русия всички тия няма да ги има. та...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна и света

    05 Дек 2022 9:00ч.

    Моментът (ако дойде такъв), в който светът се нуждае от съветите на Украйна ще съвпадне с момента на края на света. Дано никога не се случи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    05 Дек 2022 9:00ч.

    Как може да се показват мненията на тези нищо не означаващи хорица с техните налудни идеи? Каква е целта да цитираш умопомрачен бивш мин. председател или някакъв депутат от Украйна, който иска Русия да бъде разоръжена. Ами айде давай, да отива и да започва да разоръжава... БТА и тя да не остане назад с малоумната пропаганда. Въпросът е има ли у нас кой да се върже и другият въпрос е за такива бози заслужава ли си са се финансира с държавни пари тази агенция?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    05 Дек 2022 10:53ч.

    Отговорът ва 1-я въпрос е : има кой да се върже. Около мен много хора повтарят антируската пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    05 Дек 2022 9:07ч.

    Тези глупаци от Трибалтика и Украна сами дават аргументи за собственото си УНИЩОЖАВАНЕ! Днес са срещу Русия, утре ще застанат срещу ЦЕЛИЯ СВЯТ (така както Зеления се караше на Джо Байдън, че не му носят достатъчно джепане и пари да си плаща на преторианската си гвардия) Интересни са и наще пишман-политици:"Що ни трябва от Мечка-ремичка"??? А Макрон почна да се усеща, че за преговори трябват ДВЕ страни, и съответно ДВА интереса, а не само един. Другото е "безусловна капитулация",за която трябва да пролееш доста СОБСТВЕНА КРЪВ, и чак тогава, ако имаш късмет , да стигнеш до нея...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да са ви необходими още твърдения

    05 Дек 2022 9:11ч.

    за необходимостта от СВО и за това, че тя трябва и ще бъде доведена до край спрямо целите ѝ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гузен негонен бяга

    05 Дек 2022 9:12ч.

    съгласни, несъгласни, никой не ги пита; като не могат да преговарят ще търпят каквото са си надробили; тези глупости с разни завеси и буферни зони вече няма да ги бъде; превземане докрай и толкоз; никоя европейска държава повече не може да има тежест в света; сами си го направиха с вековната си глупост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    05 Дек 2022 9:14ч.

    "Да предаде доброволно ядрените си оръжия" . Да си дойдем на думата. Това е големият трън в петата на хамериканската глобална империя на злото и марионетките ѝ. Разбира се има само един начин Русия доброволно да ги предаде - като ги детонира над главите на враговете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украинците много си повярваха, балтийците също

    05 Дек 2022 9:14ч.

    само че пак са на страната на победените

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    05 Дек 2022 10:49ч.

    Балтийските "тигри" решиха да изръмжат, но се чу само мяукане. :) Украинците искат нещо, което няма как да стане-руснаците да предадат ядр. си оръжия- на кого/?/ няма да гадая.:) Укрите поставят предварителни условия, които няма как да се приемат от руска страна. Фрация не може да дава никакви гаранции- доказа го много пъти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи