Украинците, потърсили временна закрила в България, ще бъдат настанени в държавни бази

Украинците, потърсили временна закрила в България, ще бъдат настанени в държавни бази

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

С това правителствено решение България се придържа към преобладаващата практика в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е временна мярка, която към момента е преустановена.

Помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България, продължава чрез настаняването им в държавни бази. Това ще гарантира, че през предстоящите зимни месеци тези граждани ще получат помощ от държавата и няма да се налага да се преместват другаде, съобщиха от Министерството на туризма. Сегашната програма приключи в края на октомври.

С решение на Министерския съвет се осигурява 15-дневен срок, който започва да тече от днес до средата на месец ноември и в рамките на който всички нуждаещи се от подкрепа за настаняване украински граждани, потърсили временна закрила у нас, ще могат да се настанят в подходящи държавни бази. За целта служебният кабинет прие промени в Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България. 

Съгласно промените, срокът на действие на програмата се удължава до 15 ноември при действащите в момента финансови параметри на помощта за нощувка и изхранване или за нощувка без изхранване, като в удължения период на действие ново настаняване ще бъде извършвано само в държавните и общински бази. 

С това правителствено решение България се придържа към преобладаващата практика в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е временна мярка, която към момента е преустановена. Над половин милиард лева са разходите досега в помощ на търсещите закрила украински граждани в България, като 200 млн. лв. са за сметка на държавния бюджет и около 300 млн. лв. са по линия на преструктурирани европейски програми и фондове. 

Правителственото решение предвижда също за периода от 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г. настаняването по Програмата да се извършва, както следва:

- Хората, получили временна закрила, които се ползват от Програмата към 31 октомври 2022 г. /нощувка с изхранване или само нощувка без изхранване/, могат да се преместват в периода от 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г. само в обектите за подслон, вписани в Регистъра на местата за подслон, насочени от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна, създадена със Заповед № Р-213/03.10.2022 г. на министър-председателя;

- Хората, получили временна закрила след 31 октомври 2022 г., се настаняват само в обектите за подслон, вписани в Регистъра на местата за подслон, насочени от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна, създадена със Заповед № Р-213/03.10.2022 г. на министър-председателя.

Декларациите дали обектът участва в програмата с настаняване с изхранване или само с настаняване без изхранване за периода от 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г. ще се подават по нов начин - чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edelivery.egov.bg.

Въвежда се и допълнителна верификация за вида на предоставяната услуга (настаняване с изхранване на обща цена или само настаняване). За целта всички участвали в Програмата се задължават в срок до 22 ноември 2022 г. да подадат чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), на адрес https:// https://edelivery.egov.bg, подписана с КЕП декларация дали за периода от 1 юни 2022 г. до 31 октомври 2022 г. обектът е участвал в програмата с настаняване с изхранване или само с настаняване без изхранване.

По данни на МВР към 27 октомври в България има около 20 000 украински бежанци, настанени в хотели. Това ще бъде второто преместване на украинските бежанци.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви вчера пред медиите решението на правителството за продължаване на помощта на гражданите от Украйна. "Помощта ще продължи чрез настаняването им в държавни бази. Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила", посочи Демерджиев. Според него новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема. 

Служебният министър на туризма Илин Димитров съобщи вчера, че до момента са изплатени близо 523 млн. лева, като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а останалите – по европейски програми и фондове, които са преструктурирани. "Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи“, уточни министър Димитров. Той увери хотелиерите, настанили украински граждани, че ще им бъдат изплатени всички суми и обясни какъв ще бъде механизмът за това. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Затворите свършиха ли!?

    01 Ное 2022 13:43ч.

    Я в Белене да ремонтират базата за нашите евроатлантици

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 200 млн. от тях са за сметка на бюджета

    01 Ное 2022 14:32ч.

    А пенсионерите, кучета ги яли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ги плати Матуката ти

    01 Ное 2022 14:45ч.

    Чрез репарациите, бе. Стига рева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На теб Матушката, явно вече е и в съня ти..С нея лягаш, с нея ставаш

    01 Ное 2022 14:48ч.

    А репарации плащат само загубилите войната.. Матушката е далеч от такава хипотеза..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на кой бюджет?

    01 Ное 2022 15:24ч.

    това са пари от джоба ми. Гадове недни, а пенсионерите с 400 лева пенсии, колкото дават на урките само джобни за 10 дни. А хотелиерите по морето ги искат, защото зимата ще си бъркат в ушите за клиенти, а пари от бюджета,йсиреч пак от моя джоб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укрите

    01 Ное 2022 16:30ч.

    Вземат 15 лв. На ден за спане и храна, които идват от 17 млрд. На Ес. А са в България, щото Матушката ти нападна Украйна в 4 ч сутринта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не четеш с разбиране или въобще не четеш

    01 Ное 2022 16:35ч.

    до момента са изплатени близо 523 млн. лева, като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а останалите – по европейски програми и фондове, които са преструктурирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не по 15 а по 20 лева вземат урките на ден

    01 Ное 2022 17:33ч.

    А парите “давани” от ЕС от къде се вземат? Вземат се от членския внос на държавите членки. А държавите членки от къде ги вземат? От джобавете на народите си. С чужда пита помен правят. Не съм чул до сега поне един европаразите да е дарил от собствените си пари. Не съм чул и за някой политик ястреб от някоя държава да е направил дарение ЛИЧНО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Накрая ще ги вземат като репарации

    01 Ное 2022 19:39ч.

    от Русия. Други тъпи въпроси имаш ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как така в "държавни бази"? Ами хотелиерите по Черноморието защо протестираха, а?

    01 Ное 2022 15:05ч.

    Сега ще трябва да търсят "нормални туристи"! Горките мутри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи