Украинският министър на енергетиката: Русия удари 80% от украинските топлоцентрали

Украинският министър на енергетиката: Русия удари 80% от украинските топлоцентрали

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През последните седмици 80 процента от украинските топлоелектрическите и половината от водноелектрическите централи са станали мишена на руски удари, съобщи днес украинският министър на енергетиката, осъждайки остро най-голямата атака срещу енергийната система на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Може да се каже, че до 80 на сто от топлоелектроцентралите са били атакувани, както и повече от половината от водноелектроцентралите. И голям брой подстанции на електропреносната система“, заяви министър Герман Галушченко.

Пресслужбата на министерството уточни за АФП, че тецовете са били „повредени“ от тези удари, но без да уточни колко големи са щетите.

Става дума за най-голямата атака срещу украинския енергиен сектор, добави Галушченко за вълната от удари, които са почти всекидневни и причиняват продължителни прекъсвания на електоснабдяването във втория по големина град Харков.

Според министъра „мащабът и въздействието“ на тази нова вълна от атаки са много по-големи от онези от миналата зима, когато милиони украинци бяха лишени от електричество и отопление в мразовитото време.

Галушченко подчерта, че руската армия е модифицирала използваните при бомбардировките дронове и ракети и „ги е направила още по-опасни“.

Преди началото на руското нашествие през февруари 2022 г. производството на електроенергия в Украйна беше относително балансирано между тецовете, работещи на въглища и газ, и АЕЦ, при по-малък процентен дял на вецовете.

Запорожката АЕЦ в южната украинска Запорожка област е най-голямата в Европа. Тя беше окупирана от Русия малко след началото на войната и не произвежда електроенергия.

Източник: fakti.bg

 

 

Коментари

  • Укропитеците да вземат пример от братск аКанада и Белгия и да въведат асистирана евтаназия за почитателите на Бандера

    09 Апр 2024 11:48ч.

    По този начин хем ще облекчат бюджета, хем натоварването върху електроенергийната система, хем ще ускорят срещата на пациентите с техния кумир в отвъдното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изчифутена раса

    09 Апр 2024 11:51ч.

    Те не са украински, те са съветски, присвоени от бившата УССР, която на свой ред ги отдаде на Запада. Не заслужавате да имате нищо, продажници нещастни! И се благодарете, че не Русия благородно не ги унищожи още през есента, надявайки се да ви дойде умът в главата. Защото можеше да изпукате като кучета от студ. Западът не се интересува нито от хората, нито от индустрията ви. Интересуваше се доскоро от евтината ви електроенергия и от чернозема ви, за да сее гмо-културите от всякакъв вид върху изкупените на безценица земи... и да подбива положението на Русия на световния пазар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 666

    09 Апр 2024 21:34ч.

    ''Русия удари 80% от украинските топлоцентрали'' ....САМО ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи