Украинските служби нахлуха в Киево-Печорската лавра след проруски църковни песнопения

Украинските служби нахлуха в Киево-Печорската лавра след проруски църковни песнопения

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служители на Службата за сигурност на Украйна извършват обиски на територията на Киево-Печорската лавра в Киев, съобщиха УНИАН и местният вестник "Бабел", като се позоваха на източници от правоохранителните органи.

По данни на УНИАН територията на лаврата е отцепена и са започнали проверки за оръжие или членове на диверсионна и разузнавателна група

От СБУ съобщиха, че извършват "контраразузнавателни дейности" в лаврата като част от "системната работа по противодействие на подривната дейност на руските специални служби в Украйна".

Според агенцията тези мерки се предприемат, за да се предотврати "използването на лаврата като клетка на "руския свят", да се провери дали помещенията на УПЦ се използват от подривни и разузнавателни групи и да се защити населението от "провокации" и терористични актове.

От СБУ потвърдиха, че провеждат инспекция на помещенията на лаврата и проверяват хората, които се намират на територията й, за участие в "незаконни дейности в ущърб на държавния суверенитет на Украйна".

На 15 ноември СБУ образува наказателно дело за песен, изпята от енориаши на Киево-Печорската лавра, по член за оправдаване на руската агресия. В текста на песента се пее "Звън се носи над Русия, пробужда се майчица-Рус".

Видеото с песнопението бе публикувано от Михайло Емелян, свещеник от Украинската православна църква.

През май Украинската православна църква обяви пълната си независимост и автономия от Московската патриаршия. УПЦ подчертава, че не е съгласна с позицията на патриарх Кирил, който всъщност подкрепя руската инвазия в Украйна. В същото време литургичното общуване между УПЦ и Руската православна църква е запазено.

Освен в Киево-Печерската лавра, служители на СБУ днес са провели обиски и Сарненско-Полеската епархия на Московската патриаршия, в женския манастир в село Серники, както и Коретския манастир "Света Троица".

Преди това в Полесието свещеник от църквата обвини в смъртни грехове представителите на СБУ, като нарече войната на Украйна с Руската федерация "свада" и призова да не се преминава към поместната църква.

 

 

Коментари

  • Haho

    22 Ное 2022 12:38ч.

    Евроатлантически ценности .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    22 Ное 2022 12:57ч.

    Бъдещето на Западна Европа е ислямско, така че по този повод оттам едва ли ще се чуят някакви критики към американския марионетен режим в Киев нахлул в манастир, че и православен на всичкото отгоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изводите

    22 Ное 2022 13:27ч.

    Натовскиот генерал-масон и неговата кохорта ке подкрепат теа действия на фашисткиот киевски режим, оти они не са православни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еретици униатски са тъй наречените "украинци", един изцяло измислен народ с изкуствено създаден език без собствена история

    22 Ное 2022 13:35ч.

    Поредното престъпление срещу човечеството на англоезичниците, извършено с ръцете на поробен народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    22 Ное 2022 14:19ч.

    А проукраинското песнопение "Слава зельоного потника" ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обикновен фашизъм

    22 Ное 2022 14:37ч.

    Още едно доказателство, че режимът няма нищо общо с настроенията на народа и на църквата му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    22 Ное 2022 14:49ч.

    Какво падение! Жалка измет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В България църковният език е т.н. старославянски

    22 Ное 2022 14:53ч.

    А старославянският е подобен на руски. Ще трябва в черквите в България да се пее на английски. Ще е политически по-коректно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    22 Ное 2022 15:39ч.

    Иронията Ви е прекрасна, но хубавците, които нямат повече от 1 мозъчна гънка, няма да я разберат. Току виж направили подобно предложение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "А старославянският е подобен на руски"

    22 Ное 2022 15:48ч.

    Чадо, грях е да си кривиш душицата. Старобългарски е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Старобългарски”

    22 Ное 2022 15:57ч.

    Правиш ли разлика между българи и славяни? Не българи, граждани на България, а народност българи? Защото българите в Татарстан и Чувашия говорят съвсем друг език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т.нар. староцърковнославянски е старобългарски език.

    22 Ное 2022 17:23ч.

    История се учи не от Гугъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно вярно е -

    22 Ное 2022 18:40ч.

    Днешният руски език е всъщност старобългарски. На този език са писани книгите за богослуженията, след като по нареждане на Симеон Велики българската държава се сдобива със собствена азбука. И тези книги след това се разпространяват в Русия, за да се извършват богослуженията и укрепва православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Ное 2022 18:53ч.

    Да точно така е! Днешният език използван в руската православна църква е фактически езика на първата и втората Българска държава (Империя, защото това е било Българска Империя, която си е съперничела с Византийската Империя). Съвременният български език е претърпял промени след 500 годишното турско робство, докато т. н. църковно-славянски е фактически нашият древен език!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конфликтът не е само геополитически, но и теополитически

    22 Ное 2022 15:47ч.

    От векове католици, протестанти, униати и вся остальная са обявили Русия за враг. Но православието за тях е Врагът. И Оня Отгоре непрекъснато им въздава по кратуните, но те после пак и пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • геополитик

    22 Ное 2022 16:46ч.

    Именно за това има в писанието една бъдеща случка на мястото , наречено Армагедон. Където ще имат среща народите . И ще се види кой кум, кой сват и кой на булката брат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    22 Ное 2022 18:06ч.

    Колко сладко е за юдеите да помлатят пак православните ядра. Така вече 105 години с малки почивки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Ное 2022 19:02ч.

    Пак няма да им се получи на юдеите! Всичко ще свърши, както свършиха шведските крале, Наполеон Бонапарт и Хитлер!!! Лошото е, че ще загине много православен народ, защото сега се бие брат с брата! Тя и затова войната е толкова кървава! Не случайно индийците казват, че ако днес двама братя се карат, то значи вчера им е бил на гости англичанин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли закон в Украйна който забранява да се пеят

    22 Ное 2022 21:00ч.

    песни които се пеят от векове в църквата? Що за произвол, който само нацисти могат да извършат, преди и сега мълчаливо подкрепяни от лицемерния Запад. Само че "Бог вижда", както е написал хан Омуртаг на колоната си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    23 Ное 2022 0:21ч.

    Когато българите са създали деца със славянкте, то децата им са получили и славянски майчин език.Няма как да стане друго, българите са били на полето и след жътва са ходели на военни походи, малко време са били в къщи. Славянкте са били пухкави и кротки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "На 15 ноември СБУ образува наказателно дело за песен, изпята от енориаши на Киево-Печорската лавра, по член за оправдаване на руската агресия. В текста на песента се пее "Звън се носи над Русия, пробужда се майчица-Рус".

    23 Ное 2022 10:50ч.

    Тези ли хора смятате за братя, и то православни? - наказателно дело за един ред в песен? -- дали там се бие "брат с брата", т.е. или сатанисти срещу християни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи