Украински войници пред "Франс прес": Стъпка по стъпка губим войната

Украински войници пред "Франс прес": Стъпка по стъпка губим войната

Автори: Анатолий Степанов, Дария Андриевска, Агенция "Франс прес"

В Източна Украйна, където настъпва поредната изтощителна зима и заедно с това вероятно замръзване на фронтовата линия – един украински войник споделя мрачна оценка на конфликта.

35-годишният боец, който участва в бойните действия край опустошения от войната град Бахмут стига по-далеч от коментарите на най-висшия военен в Украйна - главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужни, който призна, че войната с Русия е стигнала до задънена улица.

"Говоря това от известно време. Стъпка по стъпка губим войната", каза пред АФП военнослужещият, който използва позивната "Мъдри".

"Колкото по-дълго продължава тази статична война, толкова по-зле е за нас", каза той в телефонно интервю за френската агенция.

Линията на фронта между украинската армия и руските сили, окупиращи източната и южната част на страната, почти не се премести от миналия ноември, въпреки многократните руски удари и украинската контраофанзива.

Украинският генерал Валери Залужни изненада наблюдателите с необичайно откровена оценка, че воюващите страни са стигнали до задънена улица по протежение на разтегнатата на около 1000 км фронтова линия.

"Точно както през Първата световна война, достигнахме предела на технологиите, което ни поставя в задънена улица", каза той пред британското списание The Economist.

"Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив," заяви Залужни.

Необходими са нови подходи

Коментарите му поляха със студен душ силно рекламираната контраофанзива, която Украйна започна това лято, след като натрупа западни оръжия и обучи свежи попълнения новобранци.

Но този натиск не доведе до нещо значително и журналистите от АФП установиха миналия месец, че Украйна все още се бие с руските сили в едно ключово село, което твърдеше, че е превзела седмици по-рано.

В отговор на коментарите на Залужни високопоставен украински служител каза пред АФП, че страната е изправена пред повратна точка и ще трябва да вземе решение за стратегия как да спечели конфликта с Русия.

Президентският помощник Михайло Подоляк междувременно призна на свой ред, че този период на битки е преминал в "трудности".

А Олексий Данилов, ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна, призна, че са "необходими нови подходи".

Украинските сили призоваха западните съюзници да осигурят изтребители F-16 и ракети с голям обсег, докато пехотата се блъска в дълбоки руски отбранителни линии, през които се бори да пробие.

"Имаме проблеми с твърде много проблеми. Първо, качеството на обучението на нашите войници. Второ, нямаме достатъчно оръжия и артилерия", каза 33-годишен украински военнослужещ близо до Бахмут пред АФП.

"Изпитваме остра липса на артилерия и става все по-лошо", каза войникът, който се нарича "Дан".

Подготвени за най-лошото

Залужни обаче спечели похвали, като набеляза някои необходими мерки за излизане от задънената улица, включително иновации в дроновете и контрабатарейните технологии и подобрен капацитет за разминиране.

Микола Биелиесков, украински военен анализатор, беше оптимист и каза, че Залужни е очертал нов курс към успеха, ако политиците в Киев и Запада решат да го следват.

"Като цяло има консенсус, че Русия няма да спечели и Украйна няма да загуби", каза той.

Кремъл, в отговор на интервюто на Залужни, зае различна позиция.

"Не, не се е стигнало до задънена улица", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Русия последователно провежда специалната военна операция. Всички цели, които бяха поставени, трябва да бъдат изпълнени", добави той, използвайки израза на Кремъл за войната.

В Киев жителите на столицата похвалиха Залужни, че казва истината и призоваха украинските политици да се вслушат в думите му.

"Всички се надявахме на най-доброто, но всички се подготвихме за най-лошото", каза 19-годишната Кристина, разхождайки се близо до емблематичния площад Майдан с майка си.

И тя предупреди за последствията от бездействието.

"С всички момчета и момичета, които загинаха там, и всички цивилни, и всички военни, всичко ще е било напразно."

Източник: news.yahoo.com

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

 

Коментари

  • Обективен

    06 Ное 2023 16:16ч.

    Чак сега започват да разбират чак сега

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжат. Предатели. Украйна побеждава неудържимо и стремително.

    06 Ное 2023 16:19ч.

    Така каза Урсула фон дер Лайен. 45 години стигат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    06 Ное 2023 16:27ч.

    "Русия няма да спечели и Украйна няма да загуби" - гениална мъдрост ала Божинката и бат Боко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С неуспеха си

    06 Ное 2023 16:45ч.

    да завладее Украйна руската армия се опозори за десетилетия напред. Никой вече не взема насериозно заплахите, отправяни от пияния Медведев и изгубилия връзка с реалността Путин. С авантюрата в Украйна ВВП отслаби Русия военно и икономически и я превърна от глобална сила в регионален играч, зависим от прищевките на другаря Си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поука от ВСВ

    06 Ное 2023 18:13ч.

    Русия с щурм победи нацистите. Остатъци от тях се спотаиха, украинските нацисти бяха в ГУЛАГ, но Хрушчов ги освободи само след 8 години. Накратко казано: нацистите не бяха ликвидиране. Сега руснаците не бързат. По-важно е ликвидиране на нацистите отколкото завземане на територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    06 Ное 2023 19:42ч.

    Руската армия не се целяла да завлядава Украйна. Изобщо имаш ли представа, че Русия ползва по-малко от половината от военния си потенциал в тази война. Отвори си една карта на руските военни окръзи-те са 5 на брой. В украйна участват ЗВО (западния-за това в началото беше онази буква Z, придобила после друг смисъл), ЮВО и части от СВО. Просто виж Централния военен окръг и Източния. По площ са колкото 3 европи и с армии, чиято численост е около 400 000 души. Та армиите в тези 2 най-големи окръга почти не са пускани на украински фронт, с изклч. на 1, 2 бригади на помощ за Бахмут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Половин милион хохли в минус !

    06 Ное 2023 16:48ч.

    Слава Украине, москаляку на гиляку, путин уйло и российский корабль иди на .уй... и кво става ? Степ бай степ лузърс ? Май френд ? Как ви изклатиха нежно и от изток, и от запад - а ? Успокоение сте вие укри, успокоение сте. Има и по-тъпи от българите на света !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    06 Ное 2023 17:00ч.

    Не са стъпки, ама няма да издребняваме лекоатлетически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    06 Ное 2023 17:22ч.

    Това са добри новини! Хубавите неща стават бавно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    06 Ное 2023 17:34ч.

    Стъпка по стъпка западняците подготвят медийното оправдание на това че губят войната в Украйна. Зеленски, Залужни и сие ще бягат в Канада при старите украински есесовци. Украйна вече са я отписали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    06 Ное 2023 17:35ч.

    Жалко за стотиците хиляди избити. Нали НАТО и САЩ бяха 100% зад тях? Май руснаци и хамериканци дялнаха Европата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руснаци и хамериканци дялнаха Европата?

    06 Ное 2023 19:24ч.

    Че да не им е за пръв път ? Удивително е колко тъпо население има на Територията, което все още се вживява за едните или за другите. Мачът е уговорен. Печелят продажниците, публиката да го ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 50 държави воюват против Русия

    06 Ное 2023 17:44ч.

    Не по-малко бяха против Русия по време на ВСВ. Резултата го знаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hmmm

    06 Ное 2023 17:56ч.

    Господин Академик Денков, наште F16 вече са готови за доставка на братска Украйна! Да помогнем на братята ни там, като им подарим наште самолети! Украинците завинаги ще са благодарни за безкористната ни любов към тях. Господин Академик Денков, и да виждаме повече българи из градовете ни, обвити в святото жълтосиньо знаме на Победителите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путлер спря медпомощта на тези украинци, заради които започна войната в Украйна да "защити" и "освободи" от някави хипотетични нацисти и след това окупира

    06 Ное 2023 18:25ч.

    Кой сега е нацист?! ---> https://t.me/Pravda_Gerashchenko/80767

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евреите от Уолстрийт и лондонското Сити са изобретателите на нацизма

    06 Ное 2023 18:30ч.

    А ти си един затритник, живеещ в измислен свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупчо,

    06 Ное 2023 21:02ч.

    На Геращенко глупостите ли четеш, създателя на "Миротворец" ? Я у лево , тъпчо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Ное 2023 18:33ч.

    Пичове, яхате танковете и напред към Киев. Тогава ще имате шанс за неква автономия в рамките на руската федерация. Друга опция нямате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи