Залужни: Учебниците на НАТО не свършиха работа. Дълбок и красив пробив няма да има

Залужни: Учебниците на НАТО не свършиха работа. Дълбок и красив пробив няма да има

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Дълбок и красив пробив е малко вероятно да се случи", казва главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни в интервю за "Икономист" ден след като негова собствена статия се появи в същото издание. "Както и през Първата световна война, ние сме достигнали ниво на технологично развитие, което ни поставя в задънена улица", казва той.

"Простичкият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние. За да излезем от тази безизходица, трябва да измислим нещо принципно ново. Както някога китайците са изобретили барута", смята Залужни.

Освен това Залужний признава украинската стратегия за обезкървяване на руската армия за грешка. "Това беше моя грешка. Русия загуби най-малко 150 000 души. Във всяка друга страна при подобни загуби щяха да спрат войната", казва Залужни.

Интересно е, че цитираната от него цифра е наполовина на броя на загиналите руснаци, обновяван всеки ден от Генералния щаб, според който загиналите руски войници по време на инвазията са над 300 000.

Според статията на "Тайм" загиналите украински военни са поне 100 хил. души.

В публикувана ден преди това статия в "Иконъмист" Залужни по същество признава "тежките загуби" не само в Руската федерация, но и в Украйна. Според него "настъпателните действия и на двете страни протичат със значителни трудности и тежки загуби на техника и личен състав".

Залужни също така казва, че реалното контранастъпление е в разрез със сметките по учебниците на ВСУ и НАТО. "Ако погледнете учебниците на НАТО и математическите изчисления, които направихме, четири месеца трябваше да са ни достатъчни, за да стигнем до Крим, да воюваме в Крим, да се върнем от Крим и отново да влезем и излезем", казва генералът.


Според него се е предполагало, че ВСУ ще напредва на юг със скорост от 30 километра на ден (в действителност за четири месеца общият напредък е бил 17 километра). На свой ред Русия прекара 10 месеца в боеве за Бахмут, "за да превземе града [с площ] шест на шест километра", припомня Залужни.

"В началото си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. След това си помислих, че може би нашите войници не са добри, затова прехвърлих войници в някои бригади", казва Залужни.

След като това не дава резултат, той наредил на подчинените си да намерят книгата на съветския генерал-майор Павел Смирнов от 1941 г. "Пробив на укрепени отбранителни линии", в която се анализират битките от Първата световна война.

"И без да съм прочел и половината от нея, разбрах, че сме точно там, където сме, защото, както и тогава, нивото на технологичното ни развитие днес е довело и нас, и враговете ни до задънена улица", отбелязва Залужний.

Победата, според Залужний, е възможна или чрез някакъв голям технологичен пробив - но "няма признаци", че той може да се очаква скоро. Или чрез превъзходство в ключови въоръжения, с каквито ВСУ не разполага.

Генералът казва, че в момента Русия е в състояние да поддържа превъзходство в оръжията и оборудването, ракетите и боеприпасите за значителен период от време. В същото време възможностите на руската военна промишленост се увеличават въпреки санкциите.

По-специално, до края на 2023 г. Руската федерация може да увеличи броя на авиацията до 8 дивизии. "Това са стотици самолети и хеликоптери", заяви главнокомандващият.

Признавайки безизходицата на фронта, Залужний всъщност потвърждава мнението на неназования източник на сп. "Тайм", което преди това написа, че военното командване на Украйна предлага на този етап да се откаже от настъпателни действия поради безизходицата на фронта и безсмислието на настъпателните действия. От своя страна Зеленски не е съгласен с този подход и настоява за продължаване на настъплението, писа още "Тайм".

В големите западни медии напоследък ясно се налага идеята, че военната победа на Украйна не се вижда в близко бъдеще, а съотношението на силите на фронта не позволява на ВСУ да постигне пробив в своя полза, коментира публикациите на "Иконъмист" и "Тайм" преди това.

От тази идея следва необходимостта от промяна на стратегията на Украйна, която теоретично може да бъде в два варианта, коментира украинското издание "Страна".

Първата е да се премине към стратегическа отбрана, да се запазят сили за нови удари, да се изтощи врагът. Тази стратегия обаче ще проработи само ако има не само непрестанност, но и увеличение (количествено и качествено) на оръжейните доставки от Запада. В противен случай, предвид несъизмеримостта на потенциалите на Украйна и Русия, първо ще бъде изтощена украинската армия.

Втората възможност е да се замрази войната чрез прекратяване на огъня по фронтовата линия. Но досега нито украинското ръководство, нито правителствата на водещите западни държави са сигнализирали за готовността си за подобна стъпка. Също така няма сигурност, че Путин наистина иска замразяване на войната в настоящата ситуация (въпреки че украинските власти твърдят, че прекратяването на огъня е целта на Кремъл). Но на експертно ниво този сценарий се обсъжда доста активно. А появата на такива статии като в "Тайм" и "Иконъмист" добавя аргументи на неговите поддръжници.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Тарильома

    02 Ное 2023 15:05ч.

    Разбираме, че украйна ще изобрети барута! Ново епохално постижение на великата украинска циливилизация, както казва героят на Добри Войников!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    02 Ное 2023 15:06ч.

    Има ли изобщо смисъл да коментираме изявленията на тоя галош, който така или иначе вече е изтъркан и скоро ще бъде изхвърлен от поръчителите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    02 Ное 2023 15:09ч.

    Като не са свършили работа учебниците по предназначение, използвайте ги за тоалетна хартия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    02 Ное 2023 15:10ч.

    Особено главата, "Как да приберем Руския медведь в бърлогата му пак".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иля муромец

    02 Ное 2023 15:45ч.

    Няма такъв алгоритъм, брате, изкараха мечока от бърлогата сега ще духат...Тепърва ще им се наложи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северозападнал

    02 Ное 2023 15:17ч.

    Пълна и безусловна капитулация на ВСУ съвсем скоро се очаква. Няма да има позиционна война ,тъй като превъзходството на РФ в жива сила и техника и технологии е видимо дори от Пентагона. Никое Wunderwaffe до този момент не се е опряло на руснаците- всички горят като факли, а фронта е задръстен със скраб. Битката за въздуха очевидно вече е спечелена, а за морето тя даже не започна, поради липса на флот на ВСУ. На земята авиацията, артилерията БЛА, РЕБ и ПВО на руснаците не дават никакъв шанс дори за надигане на глави от окопите. Ежедневно загиват около 1000 войника на ВСУ, но има и екстремни случаи на опити за масирани атаки в които заминават над 3000 човека. Това е разгром на ВСУ и индиректно на НАТО от "Несъкрушимая и легендарная...!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бате Винету

    02 Ное 2023 15:35ч.

    ."За да излезем от тази безизходица, трябва да измислим нещо принципно ново." Трябва да извикате съветника Тагарев той ще оправи нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    02 Ное 2023 15:36ч.

    Къде ви са руските учебници, че натовските очевидно не стават за нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • избиването на класическата война в терористични действия - единствено възможния подход на НАТО

    02 Ное 2023 15:40ч.

    Това не са думи, изречени от Залужни (защото отдавна не е между живите), а сложени в устата му от някой наглосаксонски геврек. Провалът е очевиден даже вече за Запада, а скоро предстои резилът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    02 Ное 2023 15:43ч.

    Като се подведохте по акъла на американците какво мислехте че ще направите? Жалко за толкова много загинали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    02 Ное 2023 15:45ч.

    Залужни очаква появата на чудо-оръжие вероятно основано на нови физически принципи. Е, нема как да му се случи. И Хитлер мечтаеше да обърне хода на войната с така мечтаното чудо-оръжие. Не стана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    02 Ное 2023 15:57ч.

    Амъ туй ни мой да бъде ва! Аз си мислех, че утре ще превземате Москва, пък то кво се оказа ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлуково - спешното отделение

    02 Ное 2023 16:00ч.

    "Ако погледнете учебниците на НАТО и математическите изчисления, които направихме, четири месеца трябваше да са ни достатъчни, за да стигнем до Крим, да воюваме в Крим, да се върнем от Крим и отново да влезем и излезем" ----- ------- ----- --------- Тия наистина ли са си вярвали, че ще върнат цялата територия на Крим до края на 2023? Тук наистина е имало обещания като на циганска сватба само за да приберат милиардните помощи от САЩ и ЕС за да си напълнят банковите сметки на запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдаааммм

    02 Ное 2023 16:14ч.

    Историята се повтаря като фарс вече 3ти или 5ти път за последните 100+ години. Сметките без кръчмаря не излязоха през ПСВ която трябваше да свърши до Коледа с плана Шлифен. ВСВ с Блитцкрийга беше до края на октомври... Абе сопрете се бре!!! Няма как да вървите и да спечелите срещу Бог!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питане към Вас, г-н Залужни

    02 Ное 2023 16:52ч.

    А защо когато всеки що-годе разумен човек ви казваше, че ще стане така, вие не слушахте. Предпочетохте да слушате вашия клоун-наркоман и да избиете стотици хиляди украинци, както и да направите милиони инвалиди, бежанци, без дом, без бъдеще, сираци. Вместо чисто и просто да направите едно нормално споразумение със съседите си по кръв за спорните територии и да наритате западните кучета, дето ви глозгат костите. За да угодите на американците, за които просто сте поредните пионки и жива плът, хранеща печалбите им . Хубаво е, че почвате да го разбирате. Разберете още нещо. Всеки, който почне война с Русия, много бързо разбира, че всякакви тактики, учения, книжки, указания и прочие простотии на НАТО, НЕ ПОМАГАТ. Империята на Наполеон, Османската империя и безупречната военна машина на Хитлер са го разбрали, сега и НАТО ще го разбере. Лошото е само, че Вие платихте цената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    02 Ное 2023 16:59ч.

    Трябвало е да четат Рабле- тази и следващите глави на "Гаргантюа и Пантагрюел": https://chitanka.info/text/36598-gargantjua-i-pantagrjuel/35#textstart

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    02 Ное 2023 17:34ч.

    Не е необходимо да се измисля нещо ново след като има старо-вазелин. Пък после ще видим ще има ли партизанска война в Украйна или няма. Появиха се кадри от разгонването на тълпата от летището в Махачкала. Автоматична стрелба от автомати и пистолети във въздуха и тълпата за секунди се охлади а организаторите които с жестове показваха към тълпата как бият повалени на земята останаха сами. Напоследък в Телеграм се появяват регулярно клипчета в които бивши украински военнослужещи а понастоящем руски се обръщат към бившите си другари и нецензурно към Зеленски. На други кадри се виждат на стената окачени червени знамена и карти на СССР. Въобще мазалото ще е пълно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    02 Ное 2023 17:42ч.

    Този тъпанар разбира се, няма нищо общо с военното дело - не за друго, просто е от новото поколение..."...красив пробив" - тоя е на тенис среща в Оряхово, или е в клуб 33, в Студенски град!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    02 Ное 2023 18:07ч.

    Филмът свършва. На никой не му се воюва. Самите дечица в окопите вече не виждат смисъл. И от едната, и от другата страна. Правят се вяли опити уж за някакви "битки" из храсталаци, долини и блата. В селата около фронтовата линия вече никой не живее. А в същото време животът си кипи в Киев. Украйна не си е спряла икономиката, пазарите си вървят, стоките се изнасят и внасят. На всички им омръзна хленча на Зеленски. САЩ никога няма да предпочете Украйна пред големия си брат- Русия. В крайна сметка са търговски партньори, който си играят на шах върху дъската Покрайнина. Накрая ще се седне на масата и ще се делне баницата. Ще гледаме нещо като Косово, или БиХ. И най-потърпевш ще бъде ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Ное 2023 18:23ч.

    Проблемът с пробив през укрепен район си е теоретически.СССР са го правили практикически. Нито една страна в НАТО няма подобен опит от френско-пруската война насам. (Окинава не е адекватно ставнение-става въпрос за укрепена точка, не пробив по фронт) Теоретически Варшавският договор предвижда за решаване на задачата тактическо ЯО. Тъй че Залужни не плаче за барут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    02 Ное 2023 18:46ч.

    Очаквах повече от залужни, мислех, че е способен военен... ако това е истинският залужни. Или не смее да каже истината? Първо - няма как руската армия да е дала 150 000 убити, да не говорим за 300 000. Просто защото общата численост на всички, взели участие от руска страна в конфликта, не надхвърля 600 000. На всеки загинал се падат трима сериозно ранени, тоест ако руснаците имат 150 000 убити, значи армията им вече не съществува. При 300 000, значи е унищожена веднъж, възкръснала и унищожена още веднъж. От друга страна, ако укрите са дали само 100 000 загинали, къде изчезна милионната армия, с която зеленски се хвалеше в началото на годината? А тези, които се биеха миналата година, защото в навечерието на конфликта само редовната армия на 404 беше 200 000? Реалният брой на украинските загинали е поне 350 000... сериозни американски военни говореха дори за 400 000 още юни-юли месец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    02 Ное 2023 18:48ч.

    Сега самите укри, които постоянно мобилизират нови и нови нещастници, се оплакват, че руснаците имали числено превъзходство... откъде, бе? А в началото на войната украинската армия, след първите мобилизации бе ТРИ ПЪТИ по-многобройна !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Ное 2023 18:53ч.

    Колкото и да е способен аритметиката е против него. Докато се готвят по учебниците на НАТО руснаците се окопаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагаренко

    02 Ное 2023 18:55ч.

    "Русия загуби най-малко 150 000 души. Във всяка друга страна при подобни загуби щяха да спрат войната" Без да коментирам недостоверността на числото... Една друга страна вече е загубила нагоре от половин милион ама не спира войната?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kalli

    02 Ное 2023 19:40ч.

    Глупаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    02 Ное 2023 20:00ч.

    Още един анализ на мечтанията на Залужни: https://alexandr-rogers.livejournal.com/1710600.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аман от холограми !

    02 Ное 2023 20:14ч.

    Като изключим факта че и Залужни, и Буданов, са отдавна при Степан Бандра, а това са фотки , дразни тъпото внушение за "загубите" . Реалните загуби на руснаците са между 80 и 100 хил. убити. Загубите на ВСУ отдавна надминаха 450 000 , вероятно вече са половин милион.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно, наш Магарев това прочел ли е?

    03 Ное 2023 7:39ч.

    Щото ако го е прочел, и продължава в сегашното си направление, то незабавно трябва да бъде изправен пред екзекуционния взвод на глухата стена на двора на Министерството на войната - за Държавна измяна в закупка на дефектни и ненужни оръжия и подаряване на нужни и полезни, от което следва РАЗОРЪЖАВАНЕ на Българската Армия! А паралелно с Магарев - и цялото правителство - при Бай Ставри - пак за същото... Eдно е да продаваш оръжие от заводите си, а съвсем друго - да опустошаваш запасите на Армията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи