Украински депутати внесоха законопроект за забрана на Руската православна църква

Украински депутати внесоха законопроект за забрана на Руската православна църква

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Депутати от Върховната рада на Украйна предлагат да се забрани дейността на Руската православна църква (РПЦ) на територията на Украйна. На 23 ноември депутатът Николай Княжицки, член на партията "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко, внесе законопроект в този смисъл. Съпредседателят на фракцията на тази партия Ирина Геращенко заяви, че целта на забраната на РПЦ е да се осигури ред и да се укрепи националната сигурност на страната.

"Освобождаването на Украйна от РПЦ е още една крачка към свободна и независима Украйна", каза Геращенко. Според нея в Киево-Печерската лавра, която попада под юрисдикцията на Украинската православна църква, която все още не се е отделила канонично от РПЦ, е създадено "антиукраинско кремълско гнездо, което няма нищо общо с религията и църквата".

Инициативата за забрана на РПЦ стартира малко след нахлуването на СБУ в Лаврата на 22 ноември. На 22 ноември украинското онлайн издание Strana.ua съобщи, че СБУ "е извършила обиски" на територията на Киевско-Печорска лавра. По-късно службата за сигурност заяви, че "извършва контраразузнавателни дейности" на територията. В отговор на това на 23 ноември говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че няма никакво обяснение или оправдание за обиските в Киево-Печорската лавра. Според нея това е нова проява на неморалността на Киев.

Преди това се появи видеоклип, в който нейни енориаши пеят песен с думите: "Звън се носи над Русия, Майка Русия се пробужда." Тази информация е публикувана на 13 ноември от свещеника на така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ) Михайло Омелян, която е смятана от Руската православна църква за разколническа структура.

В отговор изпълняващият длъжността ръководител на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк заяви на 15 ноември в канала на агенцията в Telegram: "Тези, които очакват пробуждането на майка Русия, трябва да разберат, че това вреди на сигурността и интересите на Украйна и нашите граждани и ние няма да позволим подобни прояви."

Митрополит Павел, викарий на Киево-Печерската лавра, подчерта, че УПЦ няма нищо общо с инцидента и че изпълнението на споменатия религиозен химн е било инициатива на група миряни. Управителят на лаврата, архимандрит Поликарп, добави, че "на най-високо ниво в клира на лаврата този духовник [който е извършвал службата, когато се е пеела въпросната песен] е отстранен от служби, а духовният съвет на лаврата ще се събере скоро, за да разгледа ситуацията и да реши кой трябва да бъде наказан."

От 15 декември 2018 г. Православна църква на Украйна (ПЦУ) действа в Украйна заедно с каноничната църква. Разколническата църква е създадена с усилията на Порошенко и Константинополския патриарх Вартоломей. Формално ПЦУ е автокефална църква, но според учредителните ѝ документи тя е подчинена на Константинопол. Със започването на специална военна операция ПЦУ засилва натиска си върху УПЦ (чиято църква-майка е Руската православна църква) и много от храмовете са или завзети, или предадени под юрисдикцията на разколниците. Официалното разграничаване на УПЦ от позицията на Руската православна църква не помогна на каноничната църква. На 27 май УПЦ провежда събор, на който взема решение за "пълна независимост и автономия" и осъжда Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Законопроектът на Герашченко е на опозиционната партия и може да бъде отхвърлен, казва Денис Денисов, директор на Института за инициативи за мир. Според него украинското ръководство ще се ръководи от здравия разум и няма да раздели обществото по религиозен признак в условията на военни действия. Сегашният украински президент е светски човек, допълва експертът, и не се интересува много от проблемите на религията. Освен това ситуацията с православието в Украйна е толкова сложна и комплексна, че регулирането ѝ би изисквало значителни технически умения. Но ако законът бъде приет, той ще доведе до сегрегация на милиони украинци на религиозна основа, заключва Денисов.

Инициативата за забрана на Руската православна църква като цяло беше очаквана, обяснява Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по международни въпроси. Киев лъже, когато представя УПЦ, която е канонично подчинена на Московската патриаршия, като послушен инструмент на Кремъл. В Украйна каноничната църква функционира независимо, за което свидетелства решението на майския събор за автономия от Москва, което не беше остро осъдено от Руската православна църква. Въпреки това украинските власти са категорично против УПЦ и официалното ѝ отделяне от Московската патриаршия едва ли ще я предпази напълно от репресии, обобщава Кортунов.

 

Източник: Ведомости

 

 

 

Коментари

  • Не питай за глупеца,

    24 Ное 2022 18:14ч.

    Той ще се обади сам! Ненормалници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светли бъднини

    24 Ное 2022 19:21ч.

    Както е тръгнало скоро укропитеците ще забранят и Българската православна църква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    25 Ное 2022 0:12ч.

    Украинската ще е новата Вселенска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живи и здрави

    25 Ное 2022 8:13ч.

    А нашите бунаци от ДъБъ, ПъПъ, Герб и другите боклуци ще им пращат оръжия, а България ше им отглежда коврите вече цяла година йа хотел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страдащите от халюцинации, че принадлежат към никога несъществувал народ скоро ще забранят и всемирното притегляне ?

    24 Ное 2022 18:14ч.

    Украинството е кандидат за нова нозологична единица в бъдещия Международен Класификатор на Болестите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И слънцето да изгрява от изток!

    24 Ное 2022 18:39ч.

    На-ци-сти! Нео.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    24 Ное 2022 18:55ч.

    Скоро нацистка усрайна няма да я има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    24 Ное 2022 19:01ч.

    а, таквоз... борците за демокрация... къде са? за един приятел питам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Признак за това, че Украйна трябва да се разпадне

    24 Ное 2022 19:08ч.

    Предложението е на укри от Западна Украйна - бившите полски територии. Те са католици и врагове на православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да се изселят в Полша

    24 Ное 2022 19:35ч.

    Земята да оставят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия са с двата крака в блатото

    24 Ное 2022 19:10ч.

    Слушкайте, слушкайте американци и англичани, и помен няма да остане от Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И да, значи католици може

    24 Ное 2022 19:12ч.

    Руски православни не може. Тия наистина се оказаха тотално болни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    24 Ное 2022 19:26ч.

    Един призрак броди по Света, не призракът на комунизма, който поне беше реален и страшен за запада, а призракът на украинизма, който се мъчи да стане убежище и флагман за всякакви нещастни безмозъчни креатури, дето си въобразили, че могат да хванат Бог за шлифера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украизмът като разновидност на сатанизма

    24 Ное 2022 23:09ч.

    Сатанизмът, като разновидност на талмудизма и на кабала, в основата на омразата към християните. Омразата към християните, като основа за омразата към мюсюлманите и всички гои (двукраки животни). Омразата към гоите, като храна за сеттата на Хабад Любавич. Хабад Любавич като вдъхновение за ционистите. Ционистите, като 2000 щурмоваци от Израел, които се представиха за бандеровци и "Десен сектор" по време на укро-нацисткия и фашистки кървав преврат на Евро-майдана от 2013-2014 г. Крайната цел - "Небесен Ерусалим" - ционистка, талмусистка, кабалистка, сатанинска държава на територията на МалоРусия и НовоРусия в днешна Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    24 Ное 2022 20:00ч.

    Мисля, че укрите трябва да се утилизират тая зима, на 100%...такива безподобни идиоти не трябва да има...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    24 Ное 2022 20:05ч.

    Ще цитирам един от преждеговорищите "Не питай за глупеца, 24 Ное 2022 18:14ч. Той ще се обади сам!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    24 Ное 2022 23:17ч.

    Кьопоолу,.. скиснало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В тубата: ОХОТНИКИ ЗА ИКОНАМИ

    24 Ное 2022 20:23ч.

    В тубата: ЗВЕЗДНЫЙ СОСТАВ В НАШУМЕВШЕМ КРИМИНАЛЬНОМ ТРИЛЛЕРЕ| ОХОТНИКИ ЗА ИКОНАМИ. 1-8 СЕРИИ |РУССКИЙ ДЕТЕКТИВ ................................. за размисъл, .......... и винаги ми е било чудно, защо се изнасят икони и наши, и руски зад граница, какво търсят в тях, защо са толкова ценни, а в същото време искат да унищожат Православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бумеранг

    24 Ное 2022 21:54ч.

    Най ще им приляга юдаизма !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има 100 хиляди юдео-сектанти хасиди в Украйна, с ядка Хабад Любавич, мразещи Спасителя - Иисус Христос

    24 Ное 2022 23:28ч.

    и чакащи техния си месия - Антихриста. За да се появи месията им - Антихристът, - трябва първо да се построи Третият храм, но понеже не могат да го построят в Ерусалим, без да разрушат джамията Ал Акса, са си нарекли бъдещата сатанинска държава "Небесен Ерусалим", за да го построят в него/нея. Бъдещата антихристка държава е планирана, според самите ционисти, в Областите Днепропетровска, Одеска, Херсонска, Николаевска, Запорожка + Крим!!!! ВОЙНАТА Е ВОЙНА НА РЕЛИГИОЗНИТЕ СВЕТОВЕ. Сатанистите срещу християните и мюсюлманите, и срещу всички останали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • GiGO

    25 Ное 2022 8:10ч.

    Украйна населена с руско говорящо православно население ,която е поела път към гибелта си ,се опитва да се самоубие колкото може по бързо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та да си дойдем на думата - тази война е в о

    25 Ное 2022 9:26ч.

    в основата си религиозна - срещу Православието. Индоктринирането на укронационалистите със сатанизъм е още от 90-те години на миналия век. Политиките там следват заложеното още от Зб. Бжежински - унищожаване на Православието. В ЕС са подбрани достатъчно нискочели бюрократи, които следват същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гундяев

    25 Ное 2022 10:24ч.

    Съветските человеци, не са способни да бъдат християни, в тях няма душа, те са генетично селектирани да бъдат безбожни, те са плодовете на другарите, а както знаем от светото писание, не може лошо дърво да дава добър плод! На всички източни уроди трябва да им се забрани да спекулират с цивилизационни достижения и да имитират нормалните хора с грозният им кич...раздайте оръжия на тези свине и нека се избиват, само за това ги бива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    25 Ное 2022 11:01ч.

    ...украйна е първата страна в Европа, в която сатанизмът има легален статут и се ползва с подкрепа на държавата: вече 8 години там легално действа сатанинската организация „Божичи", чиято идеология е комбинация от украинското нацистко нео-езичество „РУНвира" със сатанинските култове на съвременния Запад. върховно божество в митологията й е Велзевул (финикийският Баал-Зевул, демон-убиец, на когото са принасяни в жертва деца). и сатанистите неслучайно са избрали мястото за построяване на своя храм в „Черния лес“, където според местните вярвания, живеят зли духове, а стариците наричат това място "дяволската гора"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи