Украинка и рускиня участваха в службата на папата за Разпети петък

Украинка и рускиня участваха в службата на папата за Разпети петък

Украинка и рускиня участваха в службата за "Кръстния път" на папа Франциск на Разпети петък, но словото, което написаха, беше отхвърлено, след като украинци протестираха, че войната го е направила неподходящо, съобщава Ройтерс.

Традиционната процесия "Via Crucis" при римския Колизеум стана обект на противоречия по-рано тази седмица, когато в програмата беше обявено, че двете приятелки - медицинска сестра и стажантка в болница в Рим - ще участват. Факелното шествие пресъздава 14-те етапа от пътя, извървян от Иисус от осъждането му до смъртта и погребението му. Процесията често е организирана така, че тези, които носят кръста от една точка до следващата, отразяват събитията по света.

Архиепископ Святослав Шевчук, ръководител на Украинската гръко-католическа църква, нарече тяхното включване неподходящо и двусмислено, тъй като не "взема под внимание контекста на военната агресия на Русия срещу Украйна". В оригиналния текст на словото, което двете жени написаха, се говори за смърт, загуба на ценности, ярост, примирение и помирение въпреки бомбардировките. Шевчук заяви, че текстът, който беше одобрен от Ватикана, е "неуместен и дори обиден, особено в контекста на очакваната втора, още по-кървава атака на руските на руските войски в нашите градове и села".

Посланикът на Украйна във Ватикана Андрий Юраш също изрази тревогата си.

В петък вечерта оригиналният текст от около 200 думи беше заменен с две изречения: "Когато си изправен пред смъртта, мълчанието е по-красноречиво от думите. Нека всички се спрем в тиха молитва и всеки да се моли в сърцето си за мир в света". След това тълпата от няколко хиляди души запази мълчание толкова дълго, колкото би отнело прочитането на оригиналното по-дълго послание.

Папа Франциск наблюдаваше процесията, седнал на бял стол. В последната си молитва той помоли Бог да позволи на "противниците да си стиснат ръцете, за да могат да вкусят взаимна прошка, да разоръжи ръката, вдигната от брат срещу брат, така че съгласието може да произлезе оттам, където сега има омразата".

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • рукола Z

    16 Апр 2022 8:53ч.

    Оффф, лигни до припадък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Qahodk

    12 Май 2022 14:53ч.

    order bactrim generic - <a href="https://xviagrpill.today/">viagra order</a> buy sildenafil online

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Qllbgj

    23 Юни 2022 20:25ч.

    cheap isotretinoin 20mg - <a href="https://risotretinoin.com/">order isotretinoin 40mg</a> purchase tetracycline generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bzsway

    25 Юни 2022 13:08ч.

    buy flexeril online - <a href="https://rpropranolol.com/">brand inderal 10mg</a> brand inderal 10mg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Qdrxzt

    19 Юли 2022 12:11ч.

    help me write a research paper <a href="https://deslorat.com/">buy desloratadine 5mg generic</a> buy clarinex

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Xqmrrd

    12 Авг 2022 17:06ч.

    cefuroxime canada <a href="https://rtadalafilpl.com/">cialis buy online</a> order tadalafil online

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи