Учениците ни последни в Европа и по справяне с житейски ситуации

Учениците ни последни в Европа и по справяне с житейски ситуации
Петнадесетгодишните ни ученици не са готови да се справят с житейски ситуации. България отново е последна в Европа, този път по решаване на проблеми. Това показват резултатите от авторитетното международно изследване в областта на средното образование PISA (Програма за международно оценяване на учениците) за 2012 г.
<p>Другата част от проучването, която беше огласена през декември, оценяваше знанията на учениците по четене, математика и природни науки, също ни постави на последно място в Европа.</p> <p>В сегашното изследване са участвали 2122 ученици на 15 години от 186 училища в страната. В рамките на 40 минути те са решавали 42 въпроса, свързани с проблемна ситуация или познавателен процес чрез компютърно базиран тест.</p> <p>Учениците не са имали представа какви задачи ще решават, обясни Неда Кръстанова от Министерството на образованието и науката (МОН). За 148 ученика тестът е бил първият им допир в живота с компютър и мишка.</p> <p>Резултатите показват, че проблемът е много сериозен, каза министърът на образованието Анелия Клисарова. &quot;Няма нужда от специализирани познания, но явно има нужда от житейски опит&quot;, допълни тя. Затова, по думите й, първите мерки ще бъдат насочени към адаптацията на децата към съвременните условия на 21 век.</p> <p>След нас е само Колумбия. В групата на двойкаджиите са още Уругвай, Черна гора и Обединените арабски емирства.</p> <p>Отличници отново са азиатските страни, които са заели първите седем места. Най-висок резултат са постигнали учениците от Сингапур, следвани от Южна Корeя и Япония.</p> <p>Задачите, които е трябвало да решат учениците, са били от живота. Например как да пуснем климатика у дома, какъв билет да си купим за метрото, роботизирана прахосмукачка, кой е на-краткият път от точка А до точка Б.</p> <p>Задачата с роботизираната прахосмукачка е затруднила най-много българските ученици. Най-добре те са се справили със задачата за най-краткия път от точка А до точка Б.</p> <p>&nbsp;</p>

Коментари

  • Васик

    02 Апр 2014 0:46ч.

    Това с Пиза е номер, който ни се пробутва всяка година и всеки път от нас се очаква да се вайкаме, че сме най-тъпи в Европа. Българското образование не решава задачи, които съответстват на тестовете Пиза и затова тия тестове не измерват нищо у нас. Не вярвам, че знанията за роботизираната прахосмукачка или кафемелачка са издигнали учениците на Запад до интелектуални върхове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи