Убиецът на британския депутат е мигрант от Сомалия

Убиецът на британския депутат е мигрант от Сомалия
Мъжът, задържан по подозрение в убийството на британския депутат Дейвид Eймс, е мигрант от Сомалия. Това съобщи британският вестник The Daily Telegraph , позовавайки се на източници от британското разузнаване. Полицията, която преди това съобщи, че нападателят, който е задържан на мястото на престъплението, е на 25 години, все още не е потвърдила тази информация. 


В петък вечерта говорителят на полицейското управление на графство Есекс Бен-Джулиан Харингтън заяви на пресконференция, че разследването ще трябва да определи дали нападението срещу депутата е терористичен акт. Британското звено за борба с тероризма участва в разследването. 
 

В същото време Харингтън подчерта, че в момента служителите на реда смятат, че няма терористична заплаха и нападателят е действал сам. 
 

Еймс, британски депутат от управляващата Консервативна партия, беше нападнат по време на среща с избиратели в методистка църква в Лий-он-Си (Есекс, Източна Англия). Той получи няколко прободни рани и скоро след това почина, въпреки помощта, която получи от лекарите, които бързо пристигнаха на мястото. 
 

Еймс беше депутат в британския парламент близо 40 години, спечелвайки първите си избори през 1983 г., когато британското правителство беше оглавявано от Маргарет Тачър. За службата си в страната през 2015 г. е удостоен с рицарско звание. Еймс беше дълбоко религиозен католик, което се отрази в неговите политически и социални възгледи. Известно е, че той се противопоставя на абортите и еднополовите бракове. 
 

Великобритания е дълбоко шокирана от убийството на депутата Дейвид Еймс, заяви британският премиер Борис Джонсън. 
 

"Мисля, че всеки от нас е дълбоко шокиран от случилото се. Мислите ни са със семейството, съпругата и децата му", каза той пред Sky News. 
 

Премиерът подчерта, че Еймс е служил в полза на хората от Есекс и цяла Великобритания повече от 40 години и е един от “най-милите хора в политиката“.

 

Знамената на Обединеното кралство над резиденцията на премиера Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" и пред британския парламент бяха спуснати наполовина в знак на почит пред паметта на загиналия. 

 

Атаки срещу парламентаристи във Великобритания 
 

Инцидентът с Еймс е първото убийство на британски депутат от 2016 г., когато опозиционният депутат от лейбъристите Джо Кокс, която се бореше за членството на Обединеното кралство в ЕС, беше убита от крайно десния поддръжник Томас Меир. Когато Кокс се срещна с избирателите седмица преди референдума за Брекзит, той намушка 41-годишната жена няколко пъти и след това я застреля три пъти с пистолет. 
 

През 2000 и 2010 г. са направени опити за покушение върху либерал-демократа Найджъл Джоунс и лейбъриста Стивън Тимс, съответно. И в двата случая нападателите дойдоха на срещи на депутати с избиратели в техните избирателни райони и използваха хладни оръжия. Тимс получи две прободни рани в корема, Джоунс беше тежко ранен в ръката от самурайски меч. И двамата оцеляха и продължиха да работят в парламента. Британските депутати, включително повечето министри от кабинета, нямат постоянна охрана. 

 

Източник: "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

  • Мислите ни са със семейството, съпругата и децата му

    16 Окт 2021 10:43ч.

    Типично английско лицемерие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    16 Окт 2021 12:16ч.

    Интересно от какви подбуди е действал сомалийският британец. Дали е бил привърженик на лейбъристите и затова да е пробол консерватора, или пък принадлежал към англиканската църква, докато депутатът е бил католик, а може би е бил мюсулманин, може би е бил ревностен привърженик на еднополовите бракове, или просто е искал да се прочуе като предшествениците си, присъединили се последните десетилетия към европейската цивилизация, а по-специално към социалната ѝ система?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това че е бил ревностен католик и противник на педалите...

    16 Окт 2021 14:56ч.

    ... насочва подозренията към поръчителство у дома - в Кралството ! Сомалиецът е само извършител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от какви подбуди е действал сомалийският британец

    16 Окт 2021 15:45ч.

    Убитият в бял супермасист, за това. До къде доведе либералната лудост на Запада! Либералите са подбудителите на престъплението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чугун

    16 Окт 2021 16:14ч.

    "В същото време Харингтън подчерта, че в момента служителите на реда смятат, че няма терористична заплаха и нападателят е действал сам. " Ami продължавайте да смятате така...Те ви колят на улицата, вие продължавайте да смятате и да се чудите, "Абе що така тия хора, чудна работа, колят ни, нещо трябва да им помогнем, нещо да им дадем още, нещо да жертвуваме за тях"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи